Σύγχυση στους ασφαλισμένους αλλά και στους γιατρούς έχει προκαλέσει το νέο ενιαίο Ταμείο, υπό την «ομπρέλα» του οποίου λαμβάνουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη περίπου 9,5 εκατομμύρια ασφαλισμένοι.
Είναι ενδεικτικό ότι ένας στους τρεις ασφαλισμένους θεωρεί ότι η κατάσταση άλλαξε προς το χειρότερο, ενώ περισσότεροι από έξι στους δέκα γιατρούς αρνούνται να....
συμβληθούν με το νέο οργανισμό.
συμβληθούν με το νέο οργανισμό.
Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), που σε συνεργασία με την εταιρεία Prognosis διεξήγαγε έρευνα σε ασφαλισμένους και γιατρούς.
Όπως προκύπτει από τα ίδια δεδομένα το 43% των ασφαλισμένων δήλωσαν ότι πληρώνουν πιο πολλά χρήματα για τα φάρμακα τους και το 39,4% για τις εργαστηριακές τους εξετάσεις.
«Οι ασφαλισμένοι καλούνται να πληρώσουν συμμετοχή για τις εργαστηριακές και απεικονιστικές τους εξετάσεις ύψους 15%, ενώ σε ό,τι αφορά τις χρόνιες παθήσεις όπως είναι για παράδειγμα οι στεφανιαία νόσοςαυξήθηκε η συμμετοχή των ασθενών για την φαρμακευτική περίθαλψη τους», δήλωσε το προεδρείο του ΙΣΑ προσθέτοντας ότι «τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι θα έπρεπε να γίνει αυτό που είχαμε ζητήσει, δηλαδή να αναβληθεί η έναρξη λειτουργία του και να διεξαχθεί πρώτα ουσιαστικός διάλογος».
«Αλαλούμ» όμως φαίνεται να επικρατεί και με την διαδικασία ραντεβού, αφού μόλις το 28% των ασφαλισμένων γνωρίζει την ύπαρξη του τηλεφωνικού αριθμού «184».
Αντιδράσεις γιατρών
Εφτά στους δέκα γιατρούς – συμβεβλημένοι και μη – δηλώνουν ότι είναι από λίγο έως καθόλου ικανοποιημένοι από τον Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), όπως προκύπτει από την ίδια μελέτη.
Είναι ενδεικτικό ότι το 74% των ιδιωτών γιατρών, οι οποίοι ήταν έως πρότινος συμβεβλημένοι με τα επιμέρους Ταμεία του ΕΟΠΥΥ ή συνεχίζουν να είναι και τώρα συμβεβλημένοι, δεν γνωρίζει πότε θα πληρωθεί ενώ το 60% δεν έχει ενημερωθεί ούτε καν για τον τρόπο αμοιβής του.
Σημειώνεται ότι από τους γιατρούς που συμμετείχαν στην έρευνα το 65% ήταν μη συμβεβλημένοι και το 35% παρέχουν υπηρεσίες στο νέο Ταμείο. Από το ποσοστό των μη συμβεβλημένων το 64% δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να συνεργαστεί στο μέλλον με τον ΕΟΠΥΥ κάνοντας λόγο για «επαγγελματική εξαθλίωση».
«Σβήνονται» από το χάρτη οι αγροτικοί γιατροί
«Γυμνά» από υπολογιστές είναι τα περισσότερα αγροτικά ιατρεία της χώρας, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Φορείς του χώρου κάνουν λόγο για κατάργηση τους, μετά την απόφαση του υπουργού Υγείας να επιβάλλει πρόστιμο σε εκείνους τους γιατρούς που επιμένουν στις χειρόγραφες συνταγές.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Κέντρου Υγείας Χρυσούπολης στη Καβάλα, όπου οι γιατροί αναστέλλουν τη συνταγογράφηση, καθώς δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"