Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Φόροι «χωρίς εξαιρέσεις» σε εισοδήματα, ακίνητα, επιχειρήσεις

Εξάλειψη» των φορολογικών απαλλαγών και προνομιακών καθεστώτων φορολόγησης «συμπεριλαμβανομένων και των γεωγραφικής φύσεως», προαναγγέλλει η Τρόικα στο κείμενο συμπερασμάτων των ελεγκτών. 
Θα γίνει στο όνομα της «απλοποίησης» του φορολογικού συστήματος, που η Τρόικα απαιτεί να είναι φορολογικά ουδέτερη (να μη χάσει δηλαδή έσοδα το κράτος) και να σαρώσει τα πάντα:...
άμεσους και έμμεσους φόρους σε εισοδήματα, εταιρίες, ακίνητα κλπ.
Μια τέτοια εξέλιξη σημαίνει ότι θα καταργηθούν τα ειδικά αφορολόγητα και οι φοροαπαλλαγές για κατοίκους και εργαζομένους σε ακριτικές και νησιωτικές περιοχές, ενώ τίθεται εν αμφιβόλω και η έκπτωση 30% στον ΦΠΑ, που ισχύει για τις περιοχές αυτές. Έτσι οι συντελεστές ΦΠΑ ενδέχεται να αυξηθούν από το 2013, από 5%, 9% και 16% που είναι σήμερα, σε 6,5%, 13% και 23% -αγγίζοντας δηλαδή σε ποσοστό αύξησης και το 50% σε σχέση με τα ισχύοντα.


Η κατάργηση των ειδικών φοροεκπτώσεων και εξαιρέσεων αποτελεί βασικό όρο για το νέο δάνειο και το PSI , των οποίων τις λεπτομέρειες  εφαρμογής  εξετάζει σήμερα το Euroworking Group.


Όπως προκύπτει από την έκθεση του κλιμακίου των ελεγκτών της Κομισιόν, η νέα φορολογική μεταρρύθμιση:


-  έχει καθυστερήσει, έπρεπε να ήταν έτοιμη τον Σεπτέμβριο του 2011, αλλά τώρα η κυβέρνηση πρέπει να ανακοινώσει τον Μάρτιο αναλυτικό χρονοδιάγραμμα διαβούλευσης, ώστε να είναι όλα έτοιμα και ψηφισμένα τον Ιούνιο.


- θα πρέπει να μειώνει τους ανώτατους συντελεστές επί της εργασίας (σσ: δηλαδή για επιχειρήσεις «εντάσεως εργασίας» που απασχολούν πολύ προσωπικό) και να έχει στόχο την διεύρυνση των φορολογικών βάσεων (δηλαδή να πληρώνουν περισσότεροι φόρους).


- δεν θα μειώνει (προς το παρόν) τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους, καθώς εισπράττονται πιο εύκολα από τους  άμεσους φόρους και τις κοινωνικές εισφορές (λόγω φοροδιαφυγής)


- θα καταπολεμά τη φοροδιαφυγή επειδή –όπως αναγνωρίζουν- οι οριζόντιες περικοπές και οι νέοι φόροι είναι άδικοι και δεν αποδίδουν. «Μείωση της φοροδιαφυγής θα οδηγήσει σε μια πιο δίκαιη κατανομή του βάρους προσαρμογής. Παρά την κάποια πρόοδο, η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων αυτών υπήρξε αργή και τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά» αναφέρουν.


- θα αυξάνει τον αριθμό των φορολογικών ελέγχων


- προβλέπει νέο σύστημα αξιολόγησης των επιδόσεων των εφοριών, με παροχή κινήτρων στους υπαλλήλους.


- θα δίνει νέα κίνητρα και καλύτερη προστασία στους πληροφοριοδότες κατά της διαφθοράς και της φορο
διαφυγής.
Logo ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"