Φίλοι που μας παρακολουθούν

Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Διθύραμβοι του παγκόσμιου Τύπου για την Costa Navarino

Μόλις ένα χρόνο λειτουργίας “μετράει” η Costa Navarino και ήδη οι αναφορές στο δημιούργημα του αείμνηστου καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου -στη συντριπτική πλειονότητά τους διθυραμβικές- έχουν λάβει παγκόσμια διάσταση.
Μεγάλες εφημερίδες στην Ευρώπη και την Αμερική, διεθνή περιοδικά -ειδικής αλλά και ποικίλης ύλης- ανακαλύπτουν τη Μεσσηνία και.....
εξυμνούν τη φιλική στο περιβάλλον, όπως σημειώνουν με κάθε ευκαιρία, τουριστική επένδυση.
Η Costa Navarino -όπως βεβαιώνει το National Geographic- συγκαταλέγεται μεταξύ των 20 καλύτερων προορισμών στον κόσμο για φέτος, ενώ σύμφωνα με τους Sunday Times και το Sunday Times Travel Magazine περιλαμβάνεται ανάμεσα στα 20 καλύτερα ξενοδοχεία της Ευρώπης, τη στιγμή που το περιοδικό Conde Nast Traveller αναφέρει την  Costa Navarino στη λίστα με τα 65 πιο “κουλ” ξενοδοχεία στον κόσμο για το 2011 για να τονίσει με έμφαση: “Η Costa Navarino έκανε τη Μεσσηνία τον κορυφαίο ελληνικό προορισμό για φέτος”.
Σχεδόν το σύνολο των δημοσιευμάτων κάνουν λόγο για την εξαιρετική ενσωμάτωση του συγκροτήματος με το περιβάλλον, στο βιοκλιματικό σχεδιασμό των κτηρίων από τον αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Τομπάζη, καθώς και το ενδιαφέρον για τη διασφάλιση μεγάλου ποσοστού της απαιτούμενης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές -όπως χαρακτηριστικά τονίζουν οι Sunday Times “το πρώτο παγκοσμίως φιλικό στο περιβάλλον μεγα-θέρετρο, είναι καλό για τον πλανήτη, αλλά και για σας”.
Παράλληλα επισημαίνεται η συνεργασία της μονάδας με την επιστημονική κοινότητα, μέσω του Παρατηρητηρίου Περιβάλλοντος που λειτουργεί στην περιοχή της Costa Navarino μετά τη σχετική συμφωνία που έχει υπογραφεί από την ΤΕΜΕS με το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και την Ακαδημία Αθηνών.
Ιδιαίτερη αναφορά -εκτενώς στον ειδικό Τύπο, αλλά με αρκετή λεπτομέρεια και στα υπόλοιπα έντυπα- γίνεται στα γήπεδα γκολφ, αυτό που ήδη λειτουργεί, αλλά και αυτό που πρόκειται να ολοκληρωθεί, τα οποία σχεδιάστηκαν, το ένα από τον παγκόσμιο πρωταθλητή Bernhard Langer και το άλλο από το διάσημο σχεδιαστή τέτοιων γηπέδων Robert Trent Jones, Jr. Με έμφαση σημειώνεται ότι έχει γίνει ειδική πρόβλεψη για την εξοικονόμηση του απαιτούμενου νερού για τη συντήρηση των εν λόγω γηπέδων.
Θα πρέπει να εκτιμήσει κανείς ότι οι απόψεις που εκφράζονται είναι κατά το μάλλον ή ήττον αντικειμενικές, δεδομένου ότι ο Guardian δεν έχει πρόβλημα να μεταφέρει ακόμα και τις ανησυχίες που έχει εκφράσει μερίδα από κατοίκων ειδικά για το θέμα του νερού και της διαχείρισής του.
Οι (καλές) εντυπώσεις συμπληρώνονται από τις εικόνες με τους ατελείωτους ελαιώνες -η φύτευση των οποίων ακόμα συνεχίζεται,  με στόχο να γίνουν τα ελαιόδεντρα 24.000 μέχρι το 2015- τις ήσυχες και χωρίς πολυκοσμία παραλίες, την πολυτέλεια, αλλά και ταυτόχρονα τον μινιμαλιστικό χαρακτήρα των κατασκευών, την εξαιρετική κουζίνα με τις συνταγές από την ελληνική κουζίνα και τη χρήση ντόπιων πρώτων υλών, όπως σημειώνει το αμερικανικό ειδικό περιοδικό Food and Wine.
Παράλληλα με έμφαση τονίζουν τη χρήση αρχαίων συνταγών χαλάρωσης στο εξαιρετικό spa που διαθέτει η μονάδα, βασισμένων σε τεχνικές που άφησε ο Ιπποκράτης, ο “πατέρας της Ιατρικής”, με βάση το ελαιόλαδο και άλλα βότανα της ελληνικής γης.
Οπου αίφνης οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί, οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Αυστραλοί -και λιγότερο οι Γερμανοί, μιας και αυτοί έρχονται χρόνια- “ανακαλύπτουν” τη Μεσσηνία -και την Πελοπόννησο γενικότερα- διαπιστώνοντας ότι εκτός από τις Μυκήνες και την Αρχαία Ολυμπία, υπάρχουν η Αρχαία Μεσσήνη, ο Εγκλιανός, ο ναός του Επικουριου Απόλλωνα στις Βάσσες, οι μυκηναϊκοί τάφοι στη μεσσηνιακή ενδοχώρα, οι καστροπολιτείες της Μεθώνης και της Κορώνης, η Πύλος και ο όρμος του Ναβαρίνου. Υπάρχουν ο υγροβιότοπος στη Γιάλοβα, υπάρχει η μοναδική φύση της Μεσσηνίας, απαράλλαχτη -όπως τουλάχιστον περιγράφουν- από την εποχή του Ομήρου και του Νέστορα.
“Τόπος συνάντησης” είναι ο τίτλος του αφιερώματος του CNN Traveller, ενώ ιδιαίτερα κολακευτική είναι η αναφορά στην Costa Navarino από τους New York Times και το Travel Magazine.
Το αμερικανικό ειδικό περιοδικό Hospitality Design, εμπνευσμένο από την τοπική ιστορία σημειώνει χαρακτηριστικά: “Επική φιλοξενία. Η τοπική κουλτούρα και ιστορία ενέπνευσαν ένα θέρετρο που θα έκανε υπερήφανο το Νέστορα”, ενώ παραφράζοντας τους πρώτους στίχους της “Οδύσσειας” ξεκινά το αφιέρωμά του ως εξής: “Τραγούδησέ μου μούσα την ιστορία ενός τόπου γεμάτου λιόδεντρα, στη νοτιοδυτική ακτή της Πελοποννήσου”.
Ενα ακόμα ειδικό περιοδικό από τις ΗΠΑ, το Hotels παρατηρεί: “Οχι ελληνική τραγωδία. Ενας ντόπιος ανασταίνει την αρχαιότητα στη Μεσσηνία, συγκεράζοντας τις ιστορίες της Οδύσσειας με τη σύγχρονη πολυτέλεια”, ενώ πολύ πιο απλή -αλλά εξ ίσου “δυνατή” είναι η αναφορά του ειδικού περιοδικού House and Garden (HG), που χαρακτηρίζει την Costa Navarino και την γύρω περιοχή ως ένα “από τα πιο ρομαντικά μέρη του κόσμου”.
Οι Βρετανοί, από την πλευρά τους, στους Sunday Times και στο Sunday Times Travel Magazine ρωτούν τους αναγνώστες τους: “Θέλετε μια Ελλάδα παρθένα, αλλά παιχνιδιάρα και τρυφερή ταυτόχρονα;” για να απαντήσουν “Μπορείτε να έχετε πολύ κι από τα δύο στην Costa Navarino”, καθώς όπως παρατηρεί ο συντάκτης, ο καπετάν Βασίλης “έχει μετατρέψει την πιο πράσινη περιοχή της Ελλάδας σε έναν εμπορικό θύλακα, αλλά ταυτόχρονα φιλικό στο περιβάλλον”, με “στυλ μεσογειακό, χαρακτήρα μινιμαλιστικό, με ατελείωτο πράσινο, αλλά και πολυτέλεια”. Τα ίδια χαρακτηριστικά επισημαίνει άλλωστε και η Daily Mail, ενώ την ίδια στιγμή το Tatler κάνει λόγο για “ελληνικό ειδύλλιο”.
Φυσικά δεν θα ήταν δυνατόν οι Βρετανοί να μην αναφερθούν ιδιαίτερα κολακευτικά για τα γήπεδα γκολφ -το Ultraveller Golf τονίζει ότι “η Πελοπόννησος με την Costa Navarino, ανάμεσα σε ελαιώνες, πορτοκαλεώνες και αμμουδιές, αποτελεί το νέο προορισμό για τους γκόλφερ”, ενώ ανάλογες αναφορές γίνονται και σε αμερικανικά ειδικά περιοδικά, αλλά και σε νορβηγικά, καθώς και σε δανικά:
“Θεϊκό γκολφ. Νέος παράδεισος για το γκολφ κοντά στην Αθήνα” αναφέρει ένα περιοδικό της Κοπεγχάγης, τη στιγμή που το περιοδικό τής Brussels Airlines αποκαλύπτει ότι “το 2015 η Costa Navarino επιδιώκει να αποτελεί τον πρώτο προορισμό των γκόλφερ στην Ελλάδα”.
Εμφαση στον οικολογικό χαρακτήρα της μονάδας δίνουν οι Σουηδοί στις δικές τους αναφορές, όπου στο Conoisseur η μονάδα περιγράφεται ως ένα “επιτυχημένο οικολογικό πείραμα”.
Οι Ρώσοι επίσης κάνουν εκτεταμένα αφιερώματα, επισημαίνοντας και την έναρξη από φέτος το καλοκαίρι της απ’ ευθείας αεροπορικής σύνδεσης της Καλαμάτας με τη Μόσχα, με πτήσεις της Aegean.
Για “έκπληξη στην Costa Navarino” μιλά η Repubblica στην Ιταλία, εντυπωσιασμένος δείχνει ο συντάκτης της -αν και Ιταλός- από τη θάλασσα και τους ελαιώνες, κάτι που φαίνεται ότι ανάλογα εντυπωσιάζει και το συντάκτη της Corriere della Sera ο οποίος σημειώνει: “Αναζωογονημένη Μεσόγειος, Costa Navarino ο πρώτος φιλικός στο περιβάλλον προορισμός στην Ελλάδα”.
Οι Γερμανοί ανακαλύπτουν εκ νέου τη Μεσσηνία, το News αναφέρει -μόλις τον περασμένο Μάιο-, “Costa Navarino, το μαργαριτάρι της Πελοποννήσου, διακοπές στη γη των θεών. Ενας Ελληνας εφοπλιστής εκπλήρωσε το όνειρό του. Μπορείτε και σεις να το απολαύσετε” για να συμπληρώσει ότι εντυπωσιάζει η ανέγγιχτη φύση, αλλά και η πολυτέλεια των εγκαταστάσεων.
Στα 100 καλύτερα ξενοδοχεία της Ευρώπης για φέτος συγκαταλέγει το Geo Saison την Costa Navarino, ενώ το Senses το επιγράφει “Η ακτή της Ωραίας Ελένης”.
Για “εξαιρετικό περιβάλλον, χωρίς τσιμέντα, χωρίς πολυάνθρωπες παραλίες” μιλούν οι Γάλλοι του Elle, εστιάζοντας τόσο στο ότι η Costa Navarino είναι “το πρώτο φιλικό στο περιβάλλον θέρετρο της Ελλάδας”, όσο και στη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας και το οικοσύστημα, αλλά και τα μνημεία στην γύρω περιοχή.
Το επίσης γαλλικό Easy Voyage κάνει λόγο για “παρθένα περιοχή γεμάτη ελαιώνες” ενώ ενθουσιάζεται από τη γύρω περιοχή και τη μη εμπορευματοποίηση του τουρισμού, κάτι το οποίο σημειώνουν οι συντάκτες στα περισσότερα από τα δημοσιεύματα, τονίζοντας ότι η παραδοσιακή ελληνική φιλοξενία παραμένει αναλλοίωτη στη Μεσσηνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"