Φίλοι που μας παρακολουθούν

Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Τουριστική κίνηση. Με δύο πρόσωπα εφέτος στη Μεσσηνία

ImageΔύο πρόσωπα εμφανίζει η έναρξη – ουσιαστικά - της φετινής τουριστικής περιόδου για τη Μεσσηνία, σύμφωνα και με όσα δήλωσαν στο «Θ» επαγγελματίες του χώρου απ’ όλες τις περιοχές του νομού. Έτσι, για μια μεγάλη ομάδα ξενοδόχων τα πράγματα ξεκίνησαν άκρως ικανοποιητικά και, σύμφωνα με τον αριθμό των κρατήσεων που έχουν μέχρι σήμερα για τους επόμενους μήνες, η περίοδος θα είναι....
πολύ καλύτερη από την περσινή.
Για άλλους, όμως, τα πρώτα μηνύματα είναι μάλλον ανησυχητικά, αφού η μέχρι τώρα κίνηση, αλλά και οι κρατήσεις για το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, δε δείχνουν να δικαιολογούν το κλίμα ευφορίας που είχε δημιουργηθεί. Όπως μας έλεγαν χθες, «με αγωνία περιμένουμε πάνω από το τηλέφωνο, αλλά ακόμα τα πράγματα είναι αρνητικά».
Συνοψίζοντας την παραπάνω εικόνα, η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής του Δήμου Καλαμάτας, Πόλα Κούλη, μας είπε ότι «οι προβλέψεις στον τουρισμό είναι μια δύσκολη υπόθεση, αφού ένα απρόβλεπτο γεγονός μπορεί να αλλάξει άρδην την κατάσταση. Η φετινή χρονιά κινείται πάνω σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία. Βέβαια, το τριήμερο υπάρχει κόσμος τόσο στην Καλαμάτα όσο και στις υπόλοιπες περιοχές, αλλά αυτό σίγουρα δε φτάνει για να… σώσει τη χρονιά. Με δεδομένο, όμως, ότι η πόλη μας αλλά και η Μεσσηνία γενικότερα είναι περισσότερο ελληνικός προορισμός, θα πρέπει να περιμένουμε κάποιο διάστημα ακόμα για να έχουμε ξεκάθαρη άποψη. Βλέπετε, είμαστε λαός που τα πάντα σχεδόν τα κάνουμε την τελευταία στιγμή. Το ίδιο συμβαίνει και όταν θέλουμε να πάμε διακοπές. Δύσκολα τις προγραμματίζουμε».
ΜΑΝΗ
Από το Georges Estate Villas στη Στούπα μάς είπαν ότι η κίνηση σε ό,τι αφορά τους ξένους τουρίστες είναι ικανοποιητική. Δε φαίνεται, όμως, να υπάρχουν οι ίδιες προσδοκίες για τους Έλληνες επισκέπτες: «Αν κρίνουμε από τις μέχρι σήμερα κρατήσεις, θα λέγαμε ότι ο ντόπιος επισκέπτης δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα κάνει διακοπές. Η δύσκολη οικονομική κατάσταση στη χώρα μας τον έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό. Άλλοτε, τέτοια περίοδο, αλλά και νωρίτερα, οι κρατήσεις μας, αλλά και το ενδιαφέρον που υπήρχε, ήταν αυξημένο κατά 60%-70%.
Αν και στον τουρισμό δεν μπορεί να κάνει κάποιος ασφαλείς προβλέψεις, μια και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να αλλάξουν άρδην το κλίμα, εν τούτοις θα λέγαμε ότι η αισιοδοξία που καλλιεργήθηκε τους προηγούμενους μήνες για μια αρκετά καλή τουριστική περίοδο δεν επιβεβαιώνεται».
Τελείως διαφορετική άποψη έχει ο ιδιοκτήτης της τουριστικής μονάδας Anaxo Resort, Γιώργος Κουρούσης: «Για εμάς, η φετινή τουριστική περίοδος ξεκίνησε, θα έλεγα, πολύ καλά. Αν και είμαστε μια εντελώς καινούργια μονάδα και δε γνωρίζω τι γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, σε σχέση με το 2010, φέτος παρουσιάζουμε μια αύξηση της τάξης του 30%. Εξίσου ικανοποιητική θα είναι, με βάση τις κρατήσεις που ήδη έχουμε, και η κατάσταση το επόμενο δίμηνο.
Από την άλλη πλευρά, όμως, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο τουρισμός στην περιοχή μας δεν μπορεί να έχει διάρκεια 2 ή 3 μηνών. Πρέπει όλοι μας, κυρίως οι εμπλεκόμενοι με το θέμα, να αναπτύξουμε άλλου είδους πολιτικές, έτσι ώστε και η τουριστική περίοδος να επιμηκυνθεί αλλά και οι επισκέπτες να έρθουν και πάλι στον τόπο μας. Όταν, όμως, ο τουρίστας βγαίνει μια βόλτα και βλέπει τους κάδους των απορριμμάτων γεμάτους για εβδομάδες, όπως συμβαίνει σήμερα στην περιοχή μας, πώς θα τον κερδίσουμε μόνιμα;».
ΠΥΛΙΑ
Το… σκοτσέζικο ντους, σε σχέση με τις εκτιμήσεις των ξενοδόχων για τη φετινή τουριστική κίνηση, συνεχίζεται και στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Πύλου –Νέστορος.
Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου Sophotel στην περιοχή της Κορώνης, «οι αριθμοί στο ξεκίνημα της περιόδου είναι μάλλον απογοητευτικοί. Τον προηγούμενο μήνα η εικόνα δεν ήταν καλή. Βέβαια, η κατάσταση φαίνεται να αντιστρέφεται τον Ιούνιο, αλλά και πάλι, όχι στο βαθμό που θα περίμενε κάποιος.
Γενικότερα, θα λέγαμε ότι τα πράγματα δε φαίνονται ευοίωνα. Η αντίστοιχη περσινή περίοδος ήταν πολύ καλύτερη. Για φέτος, επειδή είχαμε προβλέψει την κατάσταση που θα υπάρχει, όχι μόνο κρατήσαμε τις τιμές σταθερές, αλλά σε πολλές περιπτώσεις τις μειώσαμε. Εν τούτοις, φαίνεται αυτό να μην αρκεί. Η κρίση έχει επηρεάσει καίρια τον κόσμο, με αποτέλεσμα αυτός να ανταποκρίνεται ανάλογα».
Για τον άσχημο Μάιο μας μίλησε και ο υπεύθυνος της τουριστικής μονάδας Colonides Beach στα Περούλια: «Οι αριθμοί και τα στοιχεία μας, μας δείχνουν ότι η περίοδος δεν ξεκίνησε, όπως την περιμέναμε, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις αφίξεις ξένων τουριστών. Το μήνα που διανύουμε, όμως, τα πράγματα άλλαξαν. Ήδη για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος η μονάδα μας έχει πληρότητα 100%. Με βάση δε και τον αριθμό των κρατήσεων που έχουμε για το επόμενο δίμηνο, θα έλεγα ότι η κατάσταση θα είναι καλή για εμάς. Για να πετύχουμε, όμως, αυτή την εικόνα, καταβάλλαμε μεγάλη προσπάθεια στη διαφήμιση μέσω του διαδικτύου, κι αυτό έφερε αποτέλεσμα. Ήδη ο μεγαλύτερος όγκος των κρατήσεων που έχουμε έχει γίνει από το ίντερνετ και μεμονωμένα ζευγάρια ή παρέες».
Ο κ. Δημήτρης Καραλής από το ξενοδοχείο «Karalis» στην Πύλο θεωρεί ότι, σε αντίθεση με την αισιόδοξη κατάσταση που φαίνεται να δημιουργείται στις υπόλοιπες τουριστικές περιοχές της χώρας για φέτος, η Μεσσηνία θα κυμανθεί σε κατώτερα του αναμενόμενου επίπεδα.  Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά στο «Θ», «στο ξεκίνημα της περιόδου υπήρχε μια αίσθηση ότι η φετινή χρονιά θα είναι πολύ καλύτερη από την περσινή. Αυτό, όμως, φαίνεται να μην επιβεβαιώνεται σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας και παρά την τεράστια διαφήμιση που υπήρξε για την περιοχή μας από τη λειτουργία της Costa Navarino.
Κι αυτό εξηγείται ως εξής: Ο μεγαλύτερος όγκος τουριστών στην περιοχή μας είναι κυρίως επισκέπτες από άλλες πόλεις της χώρας. Με την οικονομική κρίση που υπάρχει, όμως, τα εισοδήματα έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα, με αποτέλεσμα η υστέρηση στα ξενοδοχεία μας να είναι κάτι περισσότερο από ξεκάθαρη. Έτσι, τουλάχιστον από την πλευρά μου, δεν είμαι αισιόδοξος για τα τουριστικά μελλούμενα της περιοχής μας, για φέτος».
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
ΤΡΙΦΥΛΙΑ
Μεγάλη κίνηση το τριήμερο, αισιοδοξία για το καλοκαίρι
Του Ηλία Γιαννόπουλου
Πληρότητα που αγγίζει το 90-95% έχουν τα ξενοδοχεία της Τριφυλίας το τριήμερο της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος που διανύουμε και οι ξενοδόχοι είναι αισιόδοξοι για την καλοκαιρινή κίνηση, παρά την κρίση. Όπως μας είπαν, η κίνηση του τριημέρου, πάντα, είναι ενδεικτική της κίνησης του καλοκαιριού, ενώ και οι κρατήσεις είναι σε πολύ καλά επίπεδα. Μέγιστη, δε, θεωρείται η συμβολή στις αυξητικές τάσεις της κίνησης που παρουσιάζει η περιοχή η διαφήμιση της Costa Navarino, καθώς και η οδική πρόσβαση από την Αθήνα και η αεροπορική σύνδεση της Καλαμάτας με την Αθήνα και άλλες πόλεις.
Από την πλευρά τους οι ξενοδόχοι προσέχουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών τους, βελτιώνουν διαρκώς τις υποδομές τους και συγκρατούν τις τιμές, ώστε όλο το προσφερόμενο «πακέτο» διακοπών να είναι ελκυστικό και δελεαστικό!
Η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας, Γεωργία Χριστοδούλου, μας είπε πως «η κίνηση του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος είναι, πάντα, ενδεικτική της κίνησης του καλοκαιριού. Το τριήμερο, παρά την κρίση, η πληρότητα στην περιοχή μας αγγίζει σχεδόν το 90-95%!
Τα ξενοδοχεία που προσφέρουν ολοκληρωμένα πακέτα, διαθέτουν πισίνα και εστιατόριο και έχουν συγκρατήσει τις τιμές, τυγχάνουν της προτίμησης περισσοτέρων επισκεπτών.
Για το καλοκαίρι, οι κρατήσεις μας συνεχώς αυξάνουν και θεωρούμε πως, για μια ακόμη φορά, θα ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της κρίσης που όλοι αντιμετωπίζουμε αυτή την περίοδο.
Οι κρατήσεις μας, κυρίως, είναι από Ελλάδα, καθώς η περιοχή προσφέρεται για ήρεμες, χαλαρές και οικογενειακές διακοπές. Είμαστε, βέβαια, σε επαφή και με γραφεία για ξένους τουρίστες. Πολύ σημαντική είναι η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και η συγκράτηση των τιμών. Με την τεράστια προβολή που έχει γίνει στην περιοχή από την Costa Navarino, τις προσπάθειες της Ένωσής μας, το οδικό δίκτυο, την αεροπορική διασύνδεση με την Αθήνα και άλλες πόλεις, υπάρχει ενδιαφέρον για διακοπές στην Τριφυλία. Εν κατακλείδι, πιστεύω και αισιοδοξώ για την κίνηση του καλοκαιριού».
Με τη σειρά του ο Μιχάλης Τουανόγλου, από το Messina Mare στο Καλό Νερό, σημείωσε: «Το τριήμερο υπάρχει έντονη κινητικότητα. Τα δωμάτια σ’ εμάς κι εδώ στην περιοχή του Καλού Νερού, απ’ ό,τι ξέρω, είναι κλεισμένα όλα.
Υπάρχει κόσμος που επικοινωνεί μαζί μας, στα ξενοδοχεία, για δωμάτια και επειδή δεν έχουμε, προτείνουμε άλλα καταλύματα της περιοχής, ενώ βλέπω πως συνεχίζουν οι Έλληνες, ακόμη, να έρχονται, χωρίς να έχουν κλείσει δωμάτιο, με αποτέλεσμα δυστυχώς να μη βρίσκουν και να ψάχνουν ενώ είναι σε διακοπές. Για το καλοκαίρι, είναι σίγουρο πως η ελληνική αγορά περνά κρίση, αλλά πιστεύω πως η περιοχή μας θα “ωφεληθεί”, κυρίως λόγω της γρήγορης και καλής πρόσβασης από την Αθήνα, γιατί σίγουρα οι στεριανοί προορισμοί έχουν μεγαλύτερη ελκυστικότητα τώρα, εξαιτίας της κρίσης.
Μέσα στην κρίση που διανύουμε θεωρώ πως θα έχουμε μία καλή σεζόν. Σιγά σιγά έχουμε μηνύματα πως και από το νέο έτος θα έχουμε και ξένους επισκέπτες, αφού και γραφεία του εξωτερικού αρχίζουν και ενδιαφέρονται για την περιοχή του Καλού Νερού».
Ο Κώστας Αγγελόπουλος, από το Artina Hotel στη Μαραθούπολη, σημείωσε: «Το τριήμερο στην περιοχή η κίνηση είναι πολύ καλή, έχει αρκετό κόσμο. Ωστόσο, εν όψει του καλοκαιριού, είναι κάπως πεσμένη ακόμη, από τις μέχρι στιγμής κρατήσεις, είναι υποτονική. Εμείς, εδώ, δουλεύουμε με Έλληνες. Επικοινωνούν, ρωτούν για τις παροχές του ξενοδοχείου και μετά, βεβαίως, για τις τιμές. Προσπαθούμε να ανταποκρινόμαστε όσο καλύτερα μπορούμε…».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"