Τετραπλό «χτύπημα» στην ακίνητη περιουσία ετοιμάζει η κυβέρνηση με την επιβολή ενός νέου τέλους που θα επιβληθεί στα ακίνητα και εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών πιθανόν της ΔΕΗ, τη μείωση του αφορολογήτου ορίου του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, την αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης για τις κατοικίες και την επιβολή έκτακτης εισφοράς στους έχοντες ακίνητα μεγάλης αξίας. Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα επιβαρυνθούν
Εισφορά αλληλεγγύης.
Θα επιβληθεί από φέτος (εισοδήματα 2010) και θα είναι....
μόνιμη τουλάχιστον μέχρι και το 2015 με συντελεστές που θα κλιμακώνονται από 1% έως 3% ή 4%. Δηλαδή οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν κάθε χρόνο και μέχρι το 2015 για τα εισοδήματά τους ειδική εισφορά και φόρο εισοδήματος. Το όριο εισοδήματος πάνω από οποίο θα επιβληθεί ο «κεφαλικός φόρος» θα προσδιοριστεί με τον εφαρμοστικό νόμο. Το βασικό «σενάριο» που εξετάζεται αυτή τη στιγμή προβλέπει ότι το αφορολόγητο όριο της εισφοράς θα διαμορφωθεί μεταξύ 8.000 και 12.000 ευρώ. Πάνω από το όριο αυτό και μέχρι τις 20.000 ευρώ η εισφορά θα επιβάλλεται με συντελεστή 1%, από τις 20.000 μέχρι τις 40.000 ευρώ θα επιβάλλεται με συντελεστή 2% και πάνω από τις 40.000 ευρώ με συντελεστή 3%. Εξετάζεται να εξαιρεθούν από την επιβολή της εισφοράς οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι. Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η εισφορά αλληλεγγύης ενδεχομένως να σταματήσει να εφαρμόζεται νωρίτερα από το 2015 εάν καταστεί δυνατή η είσπραξη σημαντικά αυξημένων εσόδων από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τα έσοδα αυτά υπερβούν τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου. Τετραπλό φορο-χτύπημα στα ακίνητα
Σε κλοιό νέων φοροεπιβαρύνσεων βρίσκονται οι ιδιοκτήτες ακίνητων. Το φορολογικό «χτύπημα» στα ακίνητα θα είναι τετραπλό αφού δρομολογείται:
1. Η επιβολή ενός νέου ειδικού τέλους 0,1%-0,2% στα ακίνητα με τιμή ζώνης που θα υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ/τμ. Η επιβολή και η είσπραξή του θα γίνεται μέσω των λογαριασμών κάποιας ΔΕΚΟ, πιθανότατα από τη ΔΕΗ. Σημειώνεται ότι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ αναγράφεται η τιμή ζώνης και η επιφάνεια του ακινήτου.
2. Η μείωση του αφορολογήτου ορίου του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Το αφορολόγητο από τις 400.000 ευρώ που ισχύει σήμερα σε ατομικό επίπεδο εξετάζεται να περιοριστεί στις 200.000ευρώ, ενώ δεν έχει εγκαταλειφθεί και το «σενάριο» να μειωθεί σε ακόμη πιο χαμηλό επίπεδο, δηλαδή στις 100.000 ευρώ. Το εύρος της μείωσης του αφορολογήτου ορίου του ΦΑΠ θα εξαρτηθεί από το νέο τέλος στα ακίνητα.
3. Επιβολή έκτακτης εισφοράς στους κατόχους ακινήτων μεγάλης αξίας ενδεχομένως άνω των 400.000 ευρώ. Η έκτακτη εισφορά θα ισχύσει μόνο για φέτος.
4. Αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης για τις κατοικίες (ιδοκατοικούμενες, μισθωμένες, δωρεάν παραχωρούμενες) που θα υποχρεώσει πολλούς φορολογούμενους να εμφανίζουν στην Εφορία αυξημένα εισοδήματα για να αποφύγουν την «παγίδα» των τεκμηρίων.
Αντικειμενικές αξίες – πόθεν έσχες
«Παγώνει» μέχρι το τέλος του 2011 η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που είχε προγραμματιστεί για το φθινόπωρο ενώ δεν μειώνεται το αφορολόγητο όριο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας που ανέρχεται σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 250.000 ευρώ για τον έγγαμο. Παράλληλα αναστέλλεται η εφαρμογή του «πόθεν έσχες» για την απόκτηση οποιασδήποτε κατοικίας (πρώτη, δευτερεύουσα ή εξοχική) μέχρι και το 2013.
Έκτακτες εισφορές
Νέα έκτακτη εισφορά θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, σκάφη αναψυχής και πισίνες. . Σύμφωνα με πληροφορίες για τα αυτοκίνητα η έκτακτη εισφορά θα επιβληθεί σε αυτοκίνητα 2.000 κ.ε. και θα ξεκινάει από τα 150 ευρώ και θα φθάνει τα 650 ευρώ για Ι.Χ. άνω των 5.000 ευρώ. Για τις πισίνες προτείνεται η έκτακτη εισφορά 10 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για πισίνες που έχουν δηλωθεί και 20 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για αδήλωτες πισίνες που θα δηλωθούν με την επιβολή υψηλών προστίμων. Κατά μέσο όρο η επιβάρυνση για τις πισίνες θα ανέρχεται σε 1.500 ευρώ. Για τα σκάφη αναψυχής η εισφορά θα διαμορφώνεται ανάλογα με το είδος και το μήκος του σκάφους. Από τις έκτακτες εισφορές αναμένονται φέτος πρόσθετα έσοδα 100 εκατ. ευρώ φέτος
Αύξηση ΦΠΑ στα σερβιριζόμενα είδη
Στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% «μετακομίζουν» από την 1η Σεπτεμβρίου οι υπηρεσίες εστίασης, δηλαδή όλα τα σερβιριζόμενα είδη σε εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία delivery με αποτέλεσμα να ανατιμηθούν κατά 9%. Στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει πάντως προβληματισμός για την επίπτωση του μέτρου αυτού στην εμπορία πολλών προϊόντων που πωλούνται έτοιμα όχι μόνο σε καταστήματα μαζικής εστίασης αλλά και σε άλλους χώρους, όπως περίπτερα, σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ κ.λπ.
Φόρος στα αναψυκτικά
Επανεξετάζεται το μέτρο της επιβολής ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αναψυκτικά, τους χυμούς και τα εμφιαλωμένα νερά στο πλαίσιο της μετάταξης των σερβιριζόμενων αγαθών από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στο 23%. Υπάρχει πιθανότητα να αποφασιστεί, ειδικά για τα μη αλκοολούχα ποτά η αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% ανεξαρτήτως του εάν σερβίρονται ή όχι από καταστήματα μαζικής εστίασης.
Πετρέλαιο θέρμανσης – φυσικό αέριο
Παραμένει ενεργό το ενδεχόμενο εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Όπως δήλωσε ο υπουργός «στις προθέσεις μας είναι να αναστείλουμε το μέτρο αλλά αν εφαρμοστεί να ληφθεί ειδική μέριμνα για χαμηλά εισοδήματα και κατοίκους ορεινών περιοχών. Αν τελικώς εγκαταλειφθεί το μέτρο η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε άλλο μέτρο ισοδύναμης απόδοσης. Δεδομένη θεωρείται η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο.
Μείωση φορολογικών συντελεστών ΦΠΑ και επιχειρήσεων
Τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα καταθέσει πρόταση για την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και την εφαρμογή ρυθμίσεων που θα προβλέπουν μείωση των συντελεστών ΦΠΑ και των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων. Όπως διευκρίνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, «θα έχουμε λιγότερους και χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ». Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2012 να μειωθούν οι δυο βασικοί συντελεστές ΦΠΑ από το 23% και το 13% στο 20% ή 21% και στο 10% ή στο 11%, και ταυτόχρονα να καταργηθεί ο υπερμειωμένος συντελεστής ΦΠΑ, ο οποίος σήμερα ανέρχεται σε 6,5%.
Φόρος σε τραπεζικές συναλλαγές
Θα επιβληθεί φόρος σε ορισμένες χρηματοοικονομικές και τραπεζικές συναλλαγές. Στόχος είναι να εισπραχθούν σημαντικά έσοδα χωρίς ωστόσο να επηρεαστούν αρνητικά οι χρηματοοικονομικές συναλλαγές ούτε να δημιουργηθούν προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα. Η κυβέρνηση, όπως τόνισε ο υπουργός, εξετάζει το θέμα με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Ο κ. Παπακωνσταντίνου άφησε, πάντως, ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής του φόρου και στις συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες.
Αύξηση τεκμηρίων – ειδικά τεκμήρια για επαγγελματίες
Τα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες, ΙΧ αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες και αεροσκάφη «θα αυξηθούν σημαντικά για να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή» και να «πιάσουν» κυρίως όσους δηλώνουν πάρα πολύ χαμηλά εισοδήματα αλλά και να μην επιβαρύνουν όσους είναι «συνεπείς και έχουν περιουσία» όπως υποστήριξε ο υπουργός. Πρόσθεσε δε, ότι στόχος των τεκμηρίων «δεν είναι να «πιαστούν» όσοι έχουν βίλες 500 τ.μ. και σκάφη 34 μέτρων, διότι αυτούς μπορούμε να τους πιάσουμε αλλιώς». Επίσης θα καθιερωθούν «επαγγελματικά τεκμήρια» για 800.000 μικρομεσαίους επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που θα προσδιορίζουν ένα ελάχιστο ύψος εισοδήματος.
Τέλη κυκλοφορίας
Τα τέλη κυκλοφορίας ΙΧ αυτοκινήτων και λοιπόν οχημάτων του 2012 θα αυξηθούν μεσοσταθμικά κατά 10%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"