Φίλοι που μας παρακολουθούν

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Μέρκελ: Εκποίηση περιουσίας για χαμηλά επιτόκια

Mιλώντας σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου, η Γερμανίδα καγκελάριος έθεσε τους όρους για τη μείωση του κόστους δανεισμού.
Το πράσινο φως για τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, αλλά υπό όρους, άναψε η Ανγκελα Μέρκελ
Μιλώντας χθες το απόγευμα..... σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου, η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε τη βούλησή της να στηρίξει στην σημερινή έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες μια «μέτρια», όπως είπε, χαλάρωση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.
Αλλά υπό την προϋπόθεση ότι η πρώτη θα προχωρήσει σε εκποίηση δημόσιας περιουσίας για να περιορίσει το χρέος της και ότι η δεύτερη θα δεχθεί την υιοθέτηση ενός κοινού συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων στην ευρωζώνη.

Η Μέρκελ είπε επίσης ότι θα ζητήσει τα κονδύλια με τα οποία θα «προικιστεί» το Ευρωπαϊκό Μηχανισμός Στήριξης (ESΜ) να μην ξεπερνούν το ποσό των 500 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν θα στηρίξει την πρόταση για αγορά ομολόγων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στη δευτερογενή αγορά από το Ταμείο, καθώς
«ο μετά το 2013 μηχανισμός αρωγής των υπερχρεωμένων κρατών θα πρέπει να παρέχει δανειακή βοήθεια μόνο ως έσχατη λύση», όπως χαρακτηριστικά είπε, σύμφωνα πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg, που επικαλείται διαρροές των διαδραματισθέντων στη συνεδρίαση από τέσσερις γερμανούς βουλευτές.
Νωρίτερα η Γερμανίδα καγκελάριος με δηλώσεις της στην εφημερίδα Bild είχε ταχθεί υπέρ της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, ενώ είχε απορρίψει ως επιλογή το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, είπε ότι στηρίζει την χορήγηση επιπλέον χρόνου (πέραν της τριετίας) στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να επιστρέψει στους εταίρους της την έκτακτη δανειακή βοήθεια των 110 δισ. ευρώ που έλαβε πέρυσι την άνοιξη. «Η εμμονή στην καθορισθείσα περίοδο αποπληρωμής των τριών ετών θα μπορούσε να προκαλέσει νέα αναταραχή στις αγορές», δήλωσε χαρακτηριστικά η Μέρκελ.

Από τον περασμένο Νοέμβριο η Ευρωπαϊκή Ενωση μελετά τη χορήγηση στην Ελλάδα επιπλέον χρόνου τεσσεράμιση ετών, ώστε η προθεσμία αποπληρωμής να φθάσει τα επτά χρόνια - τόση έχει δοθεί και στην Ιρλανδία, η οποία έχει δανειστεί 85 δισ. ευρώ.

Στην ίδια συνέντευξή της η καγκελάριος απέρριψε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, λέγοντας ότι «επί του παρόντος δεν υπάρχουν τα "εργαλεία" για να συμβεί κάτι τέτοιο». Σύμφωνα με την Bild, η γερμανίδα πολιτική ηγέτιδα πρόσθεσε ότι από το 2013 οι ιδιώτες πιστωτές θα πρέπει να αναλαμβάνουν κι αυτοί το κόστος κάθε κρατικής χρεοκοπίας.
Έως το απόγευμα, πάντως, η εικόνα που έδινε χθες το επίσημο Βερολίνο ενόψει της σημερινής συνόδου χαρακτηριζόταν από αοριστίες, υπεκφυγές και μισόλογα. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει διαμορφωμένη άποψη», ήταν η στερεότυπη απάντηση κυβερνητικής πηγής. «Για όλα αυτά πρέπει να αποφανθεί πρώτα η τρόικα σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση. Μόνο σε αυτή τη βάση μπορούμε κατόπιν να τοποθετηθούμε κι εμείς», πρόσθεσε - προσπερνώντας το γεγονός, ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, ως ένας από τους κύριους «ψιθυριστές» της τρόικας, συγκαθορίζει την πολιτική της στην Ελλάδα.

Ωστόσο, έπειτα από τις μεγάλες αντιδράσεις, που προκάλεσε σε πολλές χώρες της ευρωζώνης η αρχική μορφή του λεγόμενου «συνολικού πακέτου» σταθεροποίησης του ευρώ, η κυρίαρχη άποψη που είχε διαμορφωθεί από νωρίς στη γερμανική πρωτεύουσα ήταν ότι η
Άνγκελα Μέρκελ θα βάλει σήμερα πρόσθετο νερό στο κρασί της, αποδεχόμενη, μεταξύ άλλων, τη μη επιβολή πραγματικά «τσουχτερών» κυρώσεων σε χώρες, που παραβιάζουν βάναυσα το Σύμφωνο Σταθερότητας - όπως «ζουμερά» πρόστιμα ή την αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου στα όργανα της ευρωζώνης.
Στο Βερολίνο έχει προκαλέσει πάντως εντύπωση η ξαφνική στροφή του κ. Γ. Παπανδρέου υπέρ του συνολικού πακέτου. Πολλοί διπλωμάτες απορούν ωστόσο για τα κίνητρά του. «Η πιθανότερη εξήγηση είναι ότι εναποθέτει τις τελευταίες ελπίδες του στη Μέρκελ» έλεγε ένας από αυτούς. «Μέχρι τώρα ωστόσο δεν έχει πάρει τίποτα, εκτός από μια υπόσχεση για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους από τρία σε εφτά χρόνια».

Το μόνο θέμα, στο οποίο το Βερολίνο εκφραζόταν ξεκάθαρα ήταν ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί σε κράτη της ευρωζώνης να επαναγοράσουν στη δευτερογενή αγορά κεφαλαίων χρεόγραφά τους με χρήματα του ίδιου ταμείου. «
Αυτό αποτελεί κόκκινη γραμμή για μας», έλεγαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Από πρώτη ματιά, η «σκληρή» αυτή γραμμή αποτελούσε έκπληξη. Κι αυτό επειδή προ δέκα ακόμη ημερών, η κ. Μέρκελ άφηνε ανοικτό το θέμα της επαναγοράς σκοπεύοντας να το εκμεταλλευθεί ως ατού στις διαπραγματεύσεις για το συνολικό πακέτο.
Όμως οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κυβερνητικών κομμάτων - Χριστιανοδημοκράτες και Ελεύθεροι Δημοκράτες - έβαλαν «πόδι» σε αυτό. «Η καγκελάριος πρέπει να πει όχι, χωρίς μεν και αλλά» προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών Μίχαελ Μάιστερ. Και η καγκελάριος αναγκάστηκε να υποκύψει φοβούμενη, ότι τυχόν «απείθειά» της θα είχε δυσανάλογα μεγάλο εσωκομματικό τίμημα.
Παράλληλα, σκληραίνει η γερμανική στάση και σε ότι αφορά στην παροχή βοήθειας. Η κ. Μέρκελ απειλεί με βέτο σε περίπτωση που οι χώρες που την επιζητούν δεν συμμορφωθούν πλήρως με τους γερμανικούς όρους.
Τέτοια βοήθεια, είπε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Bild Zeitung» μπορεί να δοθεί μόνο με ομόφωνη απόφαση. «Η Γερμανία θα θέσει βέτο, εάν δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την παροχή της» πρόσθεσε. Η Γερμανία, συνέχισε, είναι πρόθυμη να βοηθήσει πιο αδύναμες χώρες. Όχι όμως μέσω μιας «αναδιανεμητικής ένωσης» ή με ευρωομόλογα. Τα τελευταία «δίνουν λάθος μήνυμα» είπε.
Το Βερολίνο δεν έδειξε πάντως ιδιαίτερα εντυπωσιασμένο από την πρόσφατη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και της Ισπανίας από το πρακτορείο αξιολόγησης «Moody`s». «Η ισοτιμία του ευρώ δεν πλήττεται από τέτοιες υποβαθμίσεις» δήλωσε η ίδια πηγή.
Η σημερινή συνάντηση στις Βρυξέλλες, πρόσθεσε θα είναι καθαρά προπαρασκευαστική - αποφάσεις δεν πρόκειται να ληφθούν. Κι αυτό σημαίνει, ότι μέχρι την επόμενη τακτική σύνοδο κορυφής, στις 24 και 25 Μαρτίου, δεν πρόκειται να ληφθεί κανένα μέτρο υπέρ των πληττόμενων από την κρίση χωρών.
http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"