Φίλοι που μας παρακολουθούν

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Οι φήμες των κερδοσκόπων.....

Τράπεζες, επενδυτικοί οίκοι και χρηματιστές χτυπούν την Ελλάδα για να πλήξουν την ευρωζώνη και το ευρώ.
Παρά τις επίμονες διαψεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης, η φημολογία για ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας δεν λέει να κοπάσει. 
Επενδυτές που έχουν ποντάρει στη χρεοκοπία της χώρας και στην πτώση του ευρώ, ξένες τράπεζες που έχουν βάλει στο μάτι τις καταθέσεις των Ελλήνων,προβλέψεις διεθνούς φήμης επενδυτών και
καθηγητών που έχουν πλήρη άγνοια των στοιχείων και των δεδομένων της ελληνικής οικονομίας αλλά....

.... και έλληνες επιχειρηματίες με στενούς δεσμούς με το Δημόσιο συντηρούν τη φημολογία και με κάθε ευκαιρία προσπαθούν να δημιουργήσουν πανικό στους έλληνες πολίτες. Αφορμή για τη φημολογία που αναπτύχθηκε την περασμένη εβδομάδα και έστειλε αρκετούς καταθέτες στις τράπεζες για να «σηκώσουν» τις αποταμιεύσεις τους
αποτέλεσαν οι εξελίξεις στην Ουγγαρία. «Οι δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου στην Ουγγαρία ότι η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε χειρότερη θέση απ΄ ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί έδωσαν τροφή σε σενάρια περί χρεοκοπίας της Ουγγαρίας και επέκταση της κρίσης και σε άλλα μέλη της ευρωζώνης όπως η Αυστρία και η Ιταλία» αναφέρει γενικός διευθυντής μεγάλης τράπεζας, επικεφαλής του δικτύου του ομίλου.
Το όργιο φημών που αναπτύχθηκε για ακόμη μία φορά μόλις οι συνθήκες ρευστότητας στις τράπεζες είχαν αρχίσει να ομαλοποιούνται χαρακτηρίζεται «οργανωμένο» . Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν, τα σενάρια επιστροφής στη δραχμή εκπορεύονται από τα ίδια αγγλοσαξονικά κέντρα που έχουν βάλει στον στόχο την ευρωζώνη και χρησιμοποιούν κάθε αφορμή για να επιτεθούν στο ευρώ. «Οι αγγλοσάξονες ειδικοί που προτείνουν να φύγουμε από το ευρώ για να σωθούμε έχουν τις δικές τους σκοπιμότητες» τονίζουν.

Συντηρούν τη φημολογία

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «μεγάλες επενδυτικές τράπεζες όπως η Goldman Sachs και η JΡ Μorgan που έχουν ποντάρει στην πτώση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου έχουν κάθε λόγο να συντηρούν τη φημολογία». Κοντά στα μεγάλα αυτά επενδυτικά σπίτια ιδιώτες επενδυτές όπως ο Τζορτζ Σόρος και ο Τζον Πόλσον με τις τοποθετήσεις του και τις δηλώσεις τους ενισχύουν το αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα και την ευρωζώνη. 
Τις θέσεις των επενδυτικών κεφαλαίων σιγοντάρουν με ομιλίες και δηλώσεις τους διεθνούς φήμης αναλυτές και καθηγητές όπως ο περίφημος Νούριελ Ρουμπίνι, ο οποίος έγινε γνωστός χάρη στις προβλέψεις του για τη διεθνή κρίση του 2008. «Χωρίς να υπάρχει κάποια ουσιαστική μεταβολή των δεδομένων για την Ελλάδα και την ευρωζώνη,ο Νούριελ Ρουμπίνι επαναλαμβάνει από ομιλία σε ομιλία τις ίδιες αρνητικές εκτιμήσεις για την Ελλάδα και το ευρώ, οι οποίες με μεγάλη ευκολία αναπαράγονται από τον διεθνή Τύπο» αναφέρει διευθυντής επενδύσεων τραπεζικού ομίλου.

Αλλά και αναλυτές τροφοδοτούν με αναλύσεις τη φημολογία. «Χωρίς να γνωρίζουν τα μεγέθη, τα χαρακτηριστικά και τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας και παραλείποντας σημαντικά στοιχεία, προβαίνουν σε αυθαίρετα συμπεράσματα δημιουργώντας μια αρνητική εικόνα για τη χώρα που επηρεάζει τη στάση επενδυτών, όπως ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά ταμεία και επενδυτικά κεφάλαια» αναφέρει επικεφαλής Διεύθυνσης Μελετών μεγάλης τράπεζας.

Οι προβλέψεις των αναλυτών προχωρούν μάλιστα ως και στην ημερομηνία πτώχευσης της Ελλάδας. Μόνο την Παρασκευή ο οικονομολόγος Καρλ Βάινμπεργκ, της νεοϋορκέζικης εταιρείας Ηigh Frequency Εconomics, που παρέχει πληροφορίες και αναλύσεις σε ανεξάρτητους επενδυτές, δήλωνε στο κανάλι CΝΒC ότι «η Ελλάδα τελικά θα οδηγηθεί στη χρεοκοπία καθώς είναι υπερχρεωμένη,ενώ και η προοπτική της ευρωζώνης ως προς τη διάσωσή της είναι απόλυτα εσφαλμένη» και προέβλεπε ότι «η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας ενδέχεται να συμβεί τον Αύγουστο». Είτε δεν γνωρίζει είτε σκοπίμως παραλείπει το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει την επόμενη δόση της βοήθειας.

Την ίδια ημέρα το πρακτορείο Βloomberg, λίγες μόλις ημέρες μετά την αμφιλεγόμενη δημοσκόπησή του που έδινε ποσοστό 75% στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας, φιλοξενούσε δηλώσεις του αναλυτή Ντερκ Χόφμαν της επίσης νεοϋορκέζικης εταιρείας Sanford C. Βernstain, που παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης περιουσίας (asset management), σύμφωνα με τις οποίες «η ελληνική χρεοκοπία ενδέχεται να είναι απλά...θέμα χρόνου». Φυσικά το «έγκυρο» ειδησεογραφικό πρακτορείο πουθενά δεν ανέφερε τις διαψεύσεις από τον πρωθυπουργό κ. Γ.Παπανδρέου και τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου.

Το άσχημο αυτό κλίμα σπεύδουν να εκμεταλλευθούν ξένες τράπεζες, οι οποίες στη σημερινή κρίση ρευστότητας που αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα προσπαθούν να αυξήσουν τις καταθέσεις τους. Κορυφαίος τραπεζίτης αναφέρει ότι «ξένες τράπεζες και Ελληνες του εξωτερικού που εργάζονται για λογαριασμό τους έχουν ως στόχο την προσέλκυση των καταθέσεων των Ελλήνων και με την πρώτη ευκαιρία καταστροφολογούν επιχειρώντας να προκαλέσουν κλίμα πανικού στους καταθέτες». Σύμφωνα με τον ίδιο, «κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας παρατηρήθηκε κινητικότητα σε πελάτες του private banking των ελληνικών τραπεζών,οι οποίοι αναστατώθηκαν από υπαλλήλους αντιστοίχων τμημάτωνξένων τραπεζών που αναπαρήγαγαν τη σχετική φημολογία». Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι συναντήσεις εκπροσώπων private banking ξένων τραπεζών με έλληνες εν δυνάμει πελάτες τους σε σουίτες κεντρικών ξενοδοχείων.

Στόχος τους οι καταθέσεις
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στόχος τους είναι οι καταθέσεις που είχαν έλθει στην Ελλάδα το διάστημα της διεθνούς κρίσης, όταν είχαν βρει καταφύγιο στις ελληνικές τράπεζες οι οποίες ήταν ασφαλέστερες από άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές επειδή δεν είχαν επενδύσεις σε τοξικά προϊόντα. Σήμερα, όμως, εκμεταλλευόμενες τις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, προσπαθούν να αποσπάσουν καταθέσεις από τις εγχώριες τράπεζες και να αποδυναμώσουν τη ρευστότητά τους.

Αλλά και Έλληνες επιχειρηματίες που κάνουν δουλειές αποκλειστικά με το Δημόσιο συμμετείχαν σε αυτό το γαϊτανάκι των φημών. «Σε ένα περιβάλλον όπου το κράτος θα έχει μικρότερο ρόλο, όσοι, π.χ., αλωνίζουν στα διαλυμένα νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία έχουν κάθε λόγο να μη θέλουν να πετύχει η εξυγίανση που επιχειρεί η κυβέρνηση, ό,τι και αν αυτό σημαίνει, ακόμη και επιστροφή στη δραχμή» αναφέρουν τραπεζικές πηγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"