Φίλοι που μας παρακολουθούν

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Στην ατζέντα της G20 η κρίση χρέους της ευρωζώνης

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εκτίμησε από το Λος Κάμπος του Μεξικού ότι το αποτέλεσμα των ελληνικών βουλευτικών εκλογών δίνει μια «θετική» προοπτική σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. 
Ο πρόεδρος της Κομισιόν από την πλευρά του δήλωσε ότι οι προκλήσεις δεν είναι όλες ευρωπαϊκές. Είναι παγκόσμιες
Η σύνοδος των G20 στο Λος Κάμπος του Μεξικό, το διήμερο 19-20 Ιουνίου, έχει....
επισκιαστεί από τα οικονομικά προβλήματα της Ευρωζώνης, την κατάσταση στη Συρία, και τις δυσοίωνες προβλέψεις για το περιβάλλον.
Οι ηγέτες των ισχυρότερων κρατών του κόσμου, οι χώρες των οποίων ελέγχουν το 80% της παγκόσμιας οικονομίας, καλούνται να χαράξουν την πολιτική τους για το επόμενο διάστημα λαμβάνοντας υπόψη τους τα παραπάνω δεδομένα. 
Σχετικά με το Ευρωπαϊκό μέτωπο, η οριακή νίκη των μνημονιακών δυνάμεων στην Ελλάδα δεν αποδείχτηκε ικανή να καθησυχάσει τις διεθνείς αγορές, και οι αναλυτές αναμένουν σκληρή κριτική προς την κυρία Μέρκελ. 
Οι ηγέτες της συνόδου, με μπροστάρη τον Μπαράκ Ομπάμα, θα πιέσουν την Γερμανία να πάρει δραστικές αποφάσεις για την οριστική λύση της κρίσης χρέους, την στιγμή που ανώτατα στελέχη μεγάλων διεθνών εταιρειών προειδοποιούν πως η κατάσταση είναι οριακή. 
Ο πρωθυπουργός της Αγγλίας Ντέιβιντ Κάμερον, σε σημερινή του ομιλία, άσκησε δριμεία κριτική στις ανεπαρκείς προσπάθειες της Ευρωζώνης, και ζήτησε την ενίσχυση του ρόλου της Ε.Κ.Τ.
Πέρα από τα ζητήματα της Ευρωζώνης, που αποτελούν την βασική προτεραιότητα της συνόδου, οι 20 ηγέτες θα καταπιαστούν και με την κατάσταση στην Συρία. 
Λίγες μόνο ημέρες μετά την παραδοχή κύκλων του Ο.Η.Ε., πως οι εχθροπραξίες ανάμεσα στο στρατό και τους αντάρτες μπορούν να χαρακτηριστούν ως εμφύλια σύρραξη, ο Πρόεδρος της Αμερικής αναμένεται να συναντήσει τον Ρώσο ομόλογό του, Βλάντιμιρ Πούτιν και να συζητήσουν την αποτυχία του σχεδίου εκεχειρίας. 
Η διαφωνία ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις σχετίζεται με την επιμονή της Ουάσιγκτον να επιβληθούν κυρώσεις στο καθεστώς Ασάντ καθώς και με τις καλές διπλωματικές σχέσεις του τελευταίου με το Κρεμλίνο.
Επιπλέον, οι ηγέτες που βρίσκονται στο Μεξικό πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την υιοθέτηση πιο οικολογικών πολιτικών, μετά την ανάδειξη του περασμένου μήνα ως τον πιο θερμό όλων των εποχών. Όλα αυτά στον πανέμορφο τροπικό κόλπο του Λός Κάμπος, ο οποίος σύμφωνα με τους ντόπιους είναι αγνώριστος λόγω της ισχυρής παρουσίας του στρατού.
Ομπάμα: Θετική η προοπτική από το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εκτίμησε από το Λος Κάμπος του Μεξικού ότι το αποτέλεσμα των ελληνικών βουλευτικών εκλογών δίνει μια «θετική» προοπτική σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.
"Νομίζω ότι οι εκλογές στην Ελλάδα δίνουν μια ένδειξη ότι υπάρχουν θετικές προοπτικές όχι μόνο για τις προσπάθειες των Ελλήνων για το σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά επίσης και για να συνεργαστούν εποικοδομητικά με τους διεθνείς εταίρους τους για να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις τους», δήλωσε ο Ομπάμα σε μερικούς δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής της G20.
Οι ηγέτες της Ομάδας των 20 που συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής στο Λος Κάμπος του Μεξικού θα πρέπει να φροντίσουν για τη σταθεροποίηση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και η Ουάσινγκτον θα συνεργαστεί με τους εταίρους της για να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και την εμπιστοσύνη της αγοράς, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
«Προφανώς θα είμαστε πολύ απασχολημένοι για την επόμενη μιάμιση ημέρα», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη συνάντηση που είχε με τον Μεξικανό ομόλογό του Φελίπε Καλδερόν λίγες ώρες προτού ξεκινήσει επίσημα τις εργασίες της η σύνοδος. «Ο κόσμος ανησυχεί πολύ για την επιβράδυνση της ανάπτυξης», πρόσθεσε.
«Τώρα είναι ο καιρός, όπως είπαμε, να διασφαλίσουμε ότι όλοι μας θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να σταθεροποιήσουμε το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και να αποφύγουμε τον προστατευτισμό», κατέληξε ο Ομπάμα.
Μπαρόζο: Δεν είμαστε εδώ για να λάβουμε μαθήματα δημοκρατίας
Οι Ευρωπαίοι δεν ήλθαν στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Λος Κάμπος (Μεξικό) για να λάβουν μαθήματα δημοκρατίας, δήλωσε σήμερα στον Τύπο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
«Ειλικρινά, δεν είμαστε εδώ για να λάβουμε μαθήματα δημοκρατίας ή για το πώς πρέπει να διαχειριστούμε την οικονομία», δήλωσε ο Μπαρόζο, σημειώνοντας εν παρόδω ότι όλες οι χώρες της G20 δεν είναι δημοκρατίες.
Οι Ευρωπαίοι βρίσκονται υπό πίεση από τους εταίρους τους στην G20, η οποία συγκεντρώνει πλούσιες και αναδυόμενες χώρες, οι οποίες κατηγορούνται ότι δεν κάνουν αρκετά για την επίλυση της κρίσης του χρέους που τις υπονομεύει από τον Δεκέμβριο του 2009.
«Οι προκλήσεις δεν είναι όλες οι ευρωπαϊκές. Είναι παγκόσμιες», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι τα διεθνή οικονομικά προβλήματα άρχισαν με την χρηματοπιστωτική κρίση στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από τέσσερα χρόνια.
Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπει συμφώνησε, σημειώνοντας ότι άλλες χώρες έχουν «τεράστιες ανισορροπίες στο εξωτερικό ισοζύγιο» να διορθώσουν. «Η κρίση στην ευρωζώνη θα χρειαστεί χρόνο για να επιλυθεί, δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις, ούτε ασημένιες σφαίρες, αλλά θα κάνουμε ότι χρειάζεται για τερματιστεί αυτή», πρόσθεσε.
Μόντι: Ζητά καθορισμό οδικού χάρτη για το ευρώ
«Οι αγορές είναι πεπεισμένες ότι δεν αρκεί μόνο η ψήφος στην Ελλάδα, αλλά ότι χρειάζεται μια ουσιαστικότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, από τη σύνοδο του G20 στο Λος Κάμπος του Μεξικού.
Σύμφωνα με τον Μ. Μόντι «κανένας δεν πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η μόνη αιτία του προβλήματος της κρίσης που δημιουργήθηκε από ανισότητες που υπάρχουν σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και οι Ηνωμένες Πολιτείες».
«Τώρα πρέπει να καθοριστεί ένας σαφής οδικός χάρτης για να μπορέσει το ευρώ να γίνει πιο αξιόπιστο» κατέληξε ο Ιταλός πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον οποίο «οι επαφές και η δουλειά ενόψει της Ευρωπαϊκής Συνόδου της 28ης και 29ης Ιουνίου, «θα είναι ιδιαίτερα έντονες».
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"