Φίλοι που μας παρακολουθούν

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Μνημόνιο και για την Ισπανία για τα 100 δις €

Κάθε άλλο παρά χωρίς όρους θα είναι η βοήθεια προς την Ισπανία, παρά την προπαγάνδα των τελευταίων ημερών.
Αν και κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταυρώνουν τα ξίφη τους με την πρώτη να υποστηρίζει πως τα 100 δις ευρώ που θα δοθούν για την διάσωση του ισπανικού τραπεζικού συστήματος δεν θα συνοδεύονται από μνημόνιο και την δεύτερη να επιμένει πως θα υπάρξουν επιπτώσεις και στον λαό, η πραγματικότητα είναι πως....
τα χρήματα δεν δίνονται δωρεάν.

Ο ίδιος ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Γενς Βάιντμαν, σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais, ξεκαθαρίζει πως η «διάσωση» της Ισπανίας θα πρέπει να συνοδεύεται από «σημαντικούς» όρους και πως η Μαδρίτη δεν περιμένει πια ότι θα υποστηριχθεί οικονομικά χωρίς όρους.

«Χαιρετίζω το γεγονός ότι η ισπανική κυβέρνηση δεν ελπίζει πια σε μια οικονομική στήριξη χωρίς όρους. Οι όροι θα πρέπει να είναι στοιχείο-κλειδί κάθε οικονομικής βοήθειας», σημειώνει, προσθέτοντας:

«Καθώς οι διάφοροι οικονομικοί τομείς συνδέονται μεταξύ τους, πιστεύω ότι οι όροι θα πρέπει να είναι σημαντικοί. H εντύπωση ότι αυτή η διάσωση είναι χωρίς όρους εκτός του χρηματοοικονομικού συστήματος επηρεάζει ήδη τις δεσμεύσεις που έχουν γίνει στο πλαίσιο των ήδη υπαρχόντων προγραμμάτων», καθώς «έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για χαλάρωση των όρων της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, αλλά και της Ελλάδας».

«Όμως η καθυστέρηση στην αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων το μόνο που θα κάνει είναι να παρατείνει την κρίση και η αντίδραση των αγορών αντικατοπτρίζει αυτή την ανησυχία», σημείωσε ο κ. Βάιντμαν.

Από την πλευρά του, και ο Γιοακίμ Νάιγκελ, μέλος του Δ.Σ. της Μπούντεσμπανκ, δήλωσε ότι η ΕΚΤ δεν θα δώσει στις ισπανικές τράπεζες μεγαλύτερα περιθώρια πρόσβασης στις διαδικασίες διοχέτευσης ρευστότητας, ενώ πιστεύει ότι δεν ήταν αποτελεσματική ούτε και μία περαιτέρω χαλάρωση των απαιτήσεων για τις εγγυήσεις.

Στο μεταξύ, το ΔΝΤ, στην έκθεσή του για την πορεία της ισπανικής οικονομίας που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, σημειώνει πως, παρά τις προσπάθειές της, η Ισπανία πιθανότατα δεν θα επιτύχει να ανταποκριθεί στο στόχο για έλλειμμα 5,3% του ΑΕΠ.

Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η Ισπανία δεν θα πρέπει να επιδιώξει μια απότομη μείωση του ελλείμματος, σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής εξασθένησης, κρίνοντας ότι «οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι είναι σε γενικές γραμμές σωστοί, αλλά μια πιο ήπια προσαρμογή θα ήταν περισσότερο κατάλληλη σε μια περίοδο υπερβολικής αδυναμίας».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"