Φίλοι που μας παρακολουθούν

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Νέος γύρος διαβουλεύσεων για σχηματισμό κυβέρνησης.

Στο Προεδρικό Μέγαρο προσήλθαν οι πολιτικοί αρχηγοί της Νέας Δημοκρατίας, του ΠαΣοΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, κ. Αντώνης Σαμαράς, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και κ. Φώτης Κουβέλης, προκειμένου να συμμετέχουν στον δεύτερο κύκλο διαβουλεύσεων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια, για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Αναβρασμός επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό, ενώ ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει....
η απουσία του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξη Τσίπρα.
Ο κ. Σαμαράς, προσερχόμενος στο Μέγαρο, επιβεβαίωσε πως θα εξαντλήσει κάθε δυνατή προσπάθεια.

Ο κ. Τσίπρας, εμμένοντας στην εξ αρχής εκπεφρασμένη άρνησή του να συμμετέχει, έστω και με ψήφο ανοχής, σε οποιαδήποτε κυβέρνηση, δήλωσε: «Μας ζητούν συναίνεση και νομιμοποίηση στο λάθος».

«Θέλουν από τον ΣΥΡΙΖΑ να νομιμοποιήσει ό,τι απονομιμοποίησε ο λαός στις εκλογές», δήλωσε ο κ. Αλέξης Τσίπρας για την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να πάρει μέρος σε κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ελλάδος, επεσήμανε οτι σαφής στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, αλλά χωρίς την καταστροφική λιτότητα. Μάλιστα, ανακοίνωσε την επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ και την μετεξέλιξή του σε μια μεγάλη δημοκρατική αριστερή παράταξη, λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ της 5ης Μαΐου δεν υπάρχει πια.

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι αυτή είναι η εντολή του λαού, δηλαδή η επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι αυτή η προσπάθεια άρχισε ήδη και χθες πραγματοποιήθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση 70 ανοιχτές λαϊκές συνελεύσεις σε όλη τη χώρα. Ο κ. Τσίπρας είπε, ακόμη, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να αξιολογήσει αν η Ν.Δ., το ΠαΣοΚ και η ΔΗΜ.ΑΡ. συμφωνούν, και να αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, τνίζοντας ότι τα τρία κόμματα φαίνεται ότι έχουν καταλήξει σε μία προγραμματική βάση για κυβέρνηση διετίας και όπως είπε , ζητούν χρόνο όσο θα διαρκεί και το Μνημόνιο.

Τα όπλα μας, συμπλήρωσε, είναι η αλληλεγγύη των λαών της Ευρώπης, οι στενές σχέσεις με πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη που έχουν τις ίδιες θέσεις και ο κίνδυνος διάλυσης της ευρωζώνης σε περίπτωση εξόδου της χώρας από το ευρώ. «Αν δεν καταφέρουμε να τους πείσουμε, θα δούμε τι επιλογές έχουμε», σημείωσε.

Τόνισε, εκτός των άλλων, ότι η Αριστερά υπερασπίζεται την ενωμένη Ευρώπη απέναντι στις κυρίαρχες δυνάμεις οι οποίες απειλούν με διάλυση.

Μιλώντας για την πρόταση συγκυβέρνησης, υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στη Βουλή τόσα χρόνια χωρίς ποτέ κανείς να ζητήσει τότε τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση. Παράλληλα, χαρακτήρισε τις υπογραφές του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και του κ. Αντώνη Σαμαρά στην Ευρώπη ως προσωπικές δεσμεύσεις, τις οποίες απονομιμοποίησαν οι πολίτες με την ψήφο τους.

Αναφερόμενος στη στάση του ΚΚΕ, σημείωσε ότι δεν πρέπει να απομονώνεται αλλά «να κάτσει στο τραπέζι μαζί μας».

Εξήγησε ότι δεν μπορεί να συγκυβερνήσει με το ΠαΣοΚ και τη Ν.Δ., γιατί τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαψεύσει τις προσδοκίες του λαού οδηγώντας στην απελπισία, την αύξηση των αυτοκτονιών και την άνοδο της Χρυσής Αυγής. Επιπλέον, αναρωτήθηκε πώς μπορεί να λειτουργήσει η Δημοκρατία χωρίς αντιπολίτευση.

«Δεν φοβόμαστε να κυβερνήσουμε αλλά δεν θα πάμε ξυπόλητοι στα αγκάθια», δήλωσε και υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν στηρίζεται από τη διαπλοκή αλλά από το λαό ενώ χαρακτήρισε «καλπονοθευτικό» τον εκλογικό νόμο.

Για το Μνημόνιο, δεσμεύτηκε ότι η πρώτη κίνησή του ως κυβέρνηση θα είναι να ακυρωθούν τα μέτρα τα οποία καταστρέφουν την κοινωνία με ένα διαρθρωτικό νόμο. «Εμείς δεν πρόκειται να αποφασίσουμε χωρίς αυτούς που μας ψήφισαν, δεν θέλουμε τον κόσμο απλά να μας ψηφίσει αλλά να μας δείχνει το δρόμο», υπογράμμισε και ανακοίνωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οργανώνει 70 μεγάλες λαϊκές συνελεύσεις στη χώρα.

Εξέφρασε ακόμα τη δυσαρέσκειά του καθώς η Προεδρία της Δημοκρατίας δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα πρακτικά από τις χθεσινές συναντήσεις, με αποτέλεσμα ο λαός να πληροφορείται από τις διαρροές των ΜΜΕ, τα οποία «εξαπολύουν επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ από το πρωί μέχρι το βράδυ».

Μας αντιμετωπίζουν λες και είμαστε παιδάκια, υποστήριξε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε ότι με αυτό τον τρόπο δυναμώνουν την ισχύ και τη συμπάθεια του ελληνικού λαού προς το κόμμα.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, νωρίτερα, ζήτησε άμεση δημοσιοποίηση των πρακτικών των χθεσινών συζητήσεων στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ δηλώνει την απόφαση του κ. Τσίπρα να μην παρευρεθεί σε επιλεκτικές συσκέψεις πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αντιθέτως, είναι στη διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας, είτε για κατά μόνας συνάντηση μαζί του, είτε για σύσκεψη με όλα τα κόμματα της Βουλής, εκτός φυσικά της Χρυσής Αυγής.

Σκληρή επίθεση εξαπέλυσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ, από την άλλη, η κυρία Φώφη Γεννηματά κατά του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, κ.Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή την άρνησή του να συμμετέχει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον κ. Κάρολο Παπούλια, το απόγευμα. Η κυρία Γεννηματά έκανε λόγο για προσβολή στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας και απέναντι στους πολίτες που ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εξέφρασε δε, την εκτίμηση ότι η στάση του κ. Αλέξη Τσίπρα οφείλεται στον φόβο της ανάληψης ευθυνών. «Εγώ νομίζω ότι φοβήθηκε να αναλάβει τις ευθύνες. Φοβήθηκε να μιλήσει, να πει όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Δεν μπόρεσε να εγγυηθεί την παραμονή στο ευρώ», είπε. «Προσωπικά, πιστεύω ότι η επανάληψη των εκλογών είναι καταστροφική για τη χώρα. Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση συνεργασίας, τα έσοδα καταρρέουν, υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα. Το να βρεθούμε σε χειρότερη οικονομική κατάσταση απ' ό,τι ήμασταν πριν ένα μήνα, χωρίς μάλιστα να έχει δοθεί μια διέξοδος…Γιατί, τι θα γίνει μετά τις εκλογές; Ποια θα είναι η διαφοροποίηση μετά τις επόμενες εκλογές; Θα είμαστε ξανά σε αδιέξοδο. Από ένα κόμμα, μάλιστα, που πιστεύει στην απλή αναλογική», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, κ. Φώτης Κουβέλης, λέγοντας «όχι» στη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις εκλογές, επέμεινε ότι η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε μια οικουμενική κυβέρνηση είναι προϋπόθεση, προκειμένου «το σχήμα να μην είναι εξαιρετικά εύθραυστο, με τον κίνδυνο να καταρρεύσει την επόμενη μέρα της γέννησής του». Μάλιστα κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ακόμη και στην πρότασή του για αριστερή κυβέρνηση δεν αξιοποίησε την ανοχή της Νέας Δημοκρατίας και τη στήριξη από το ΠαΣοΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά, ενώ κατηγόρησε την Κουμουνδούρου για «επικοινωνιακά τεχνάσματα» στη βάση της συζήτησης για την ενότητα της Αριστεράς.

Έκκληση για συνεργασία όλων των δυνάμεων που πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να έχει μέλλον στην Ευρώπη απηύθυνε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, προβάλοντας, μάλιστα, την άποψη πως δεν υπάρχουν, πλέον, διαφορές μεταξύ δεξιάς και αριστεράς, όταν γεννάται ζήτημα επιβίωσης της χώρας. «Θέλω να κάνω μία έκκληση έστω και την ύστατη ώρα προς όλους να αντιληφθούν ότι δεν έχουν δικαίωμα να παίζουν με το μέλλον των παιδιών μας. Έχουν υποχρέωση να δώσουν κυβέρνηση στην Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τη δυσφορία και τη δυσαρέσκειά τους για τη μη πρόσκληση του κόμματος στην αποψινή σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκφράζουν στελέχη και βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Στενός συνεργάτης του Πάνου Καμμένου μιλώντας στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ελλάδος σημείωσε: «Δεν κατανοούμε γιατί θα έπρεπε να εξαιρεθούμε από την αποψινή σύσκεψη, από τη στιγμή που ο πρόεδρος του κόμματος κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο», ενώ βουλευτής Ευβοίας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, κ. Κώστας Μαρκόπουλος χαρακτήρισε «δυσεξήγητη» την απόφαση του κ. Κ. Παπούλια να μην συμπεριλάβει το κόμμα του στη αποψινή σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς. Τόνισε, επίσης, ότι απαιτείται διαφάνεια στις διαβουλεύσεις, και ότι «με τεμαχισμένες συζητήσεις άκρη δεν θα βγει».
 Κέρδος - Αρχική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"