Φίλοι που μας παρακολουθούν

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Κάθε μέρα 45 αιτήσεις από υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Καθημερινά κατά μέσο όρο κατατίθενται 45 αιτήσεις στα Ειρηνοδικεία της χώρας από δανειολήπτες που προσφεύγουν στη δικαιοσύνη με βάση το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
Την ίδια στιγμή οι τράπεζες δείχνουν απρόθυμες να συμφωνήσουν για τη ρύθμιση των οφειλών στο στάδιο του προδικαστικού συμβιβασμού και αρκούνται σε τυποποιημένες απαντήσεις.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν....
στην ημερίδα που διοργάνωσε στην Αθήνα η οργάνωση καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ και η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων για το νόμο, συνολικά σε όλη τη χώρα έχουν κατατεθεί περίπου 10.500 αιτήσεις και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί δραματικά τους επόμενους μήνες.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, μεταξύ άλλων, επισημάνθηκε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στα Ειρηνοδικεία της χώρας από τις χιλιάδες αιτήσεις ενώ αναφέρθηκε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει προχωρήσει η πρόσληψη 160 ειρηνοδικών.
Μάλιστα, ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή, Δημήτρης Σπυράκος, ανέφερε ότι πρόθεση της Πολιτείας «είναι να δημιουργηθεί ένα μόνιμο δίκτυο υποστήριξης για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά». Ακόμη επισημάνθηκε η ανάγκη να ελαχιστοποιηθούν τα έξοδα που απαιτούνται για όσους οφειλέτες προσφεύγουν στη δικαιοσύνη και η ανάγκη εξασφάλισης ενός χρηματικού ποσού που θα είναι ακατάσχετο.
Ο αντιπρόεδρος της οργάνωσης ΕΚΠΟΙΖΩ, Μανώλης Βοϊκλής, παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ο κάθε καταναλωτής που ενδιαφέρεται να κάνει ρύθμιση των οφειλών του με βάση το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά έχει πάρει 8 έως 10 δάνεια, ο καθένας από τρεις τουλάχιστον διαφορετικές τράπεζες. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν κάνει αίτηση στην ΕΚΠΟΙΖΩ «περίπου 8.000 καταναλωτές για να τους συνδράμει στη διαδικασία της εξωδικαστικής επίλυσης του Ν.3869/2010 και έχουν αποσταλεί προς τις τράπεζες συνολικά 20.386 αιτήσεις εξωδικαστικού συμβιβασμού για 5.481 καταναλωτές».
«Στην ΕΚΠΟΙΖΩ καταγράφεται καθημερινά η ανθρωπογεωγραφία της υπερχρέωσης και τα κοινωνικά προβλήματα που συνδέονται με αυτήν, η διατάραξη και, σε πολλές περιπτώσεις, η ακύρωση οικογενειακών σχέσεων, η επιδείνωση της υγείας των καταναλωτών που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα χρέη τους, η αδυναμία του ατόμου με χρέη να συμμετάσχει ομαλά στην κοινωνική ζωή. Πίσω από τα νούμερα αυτά βρίσκονται συγκεκριμένα άτομα, κατεστραμμένες οικογένειες, που αδυνατούν να συμμετάσχουν στην οικονομική και κοινωνική ζωή, που χάνουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και περιέρχονται σε κατάθλιψη», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βοϊκλής, περιγράφοντας τις κοινωνικές επιπτώσεις της υπερχρέωσης. Στο παράρτημα της ΕΚΠΟΙΖΩ στη Θεσσαλονίκη από τον Απρίλιο του 2010 έως σήμερα έχουν απευθυνθεί 2.120 άτομα και έχουν αποσταλεί 4.770 αιτήσεις εξωδικαστικού συμβιβασμού προς τις τράπεζες.
Οπως προκύπτει από τις καθημερινές συναντήσεις νομικών συμβούλων της ΕΚΠΟΙΖΩ με υπερχρεωμένους οφειλέτες (δείγμα σχεδόν 8.000 ατόμων), ένας στους τρεις οφειλέτες αναγκάζεται να αποζητά τη συνεισφορά των εργαζόμενων ή συνταξιούχων γονέων του, πολλές φορές ατόμων υπερηλίκων και με μικρές συντάξεις.
«Θα πρέπει οι τράπεζες να εξετάζουν με μεγαλύτερο επαγγελματισμό και υπευθυνότητα τις προτάσεις που υποβάλλονται στο στάδιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Το πρόβλημα της υπερχρέωσης έχει τεράστιες διαστάσεις και η κατάσταση επιδεινώνεται καθημερινά», είπε στον «ΑτΚ» η εκπρόσωπος παραρτήματος Θεσσαλονίκης της (ΕΚΠΟΙΖΩ), Μαρία Βασιλειάδου, η οποία ανέφερε ότι θα δρομολογηθεί ανάλογη ημερίδα και στη Θεσσαλονίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"