Φίλοι που μας παρακολουθούν

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Καταρρέουν στην Καλαμάτα οι τιμές των ακινήτων

ImageΠολύ μεγαλύτερη της επισήμως καταγεγραμμένης είναι η πτώση των τιμών των ακινήτων, με τις προβλέψεις των κτηματομεσιτικών γραφείων και των συμβολαιογράφων να προεξοφλούν περαιτέρω απαξίωση των περιουσιών και μεγάλη μείωση των αγοραπωλησιών
Το εύρος της πτώσης των τιμών, μόνο το τελευταίο έτος, σε διάφορες περιοχές της Καλαμάτας, φθάνει....
στο 25%, σύμφωνα με τους ανθρώπους της αγοράς, χωρίς να υπολογίζεται η προηγουμένη μεγάλη υποχώρηση των αξιών από την αρχή της κρίσης.
Το ανεπίσημο πάγωμα των χορηγήσεων στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες, η καταρράκωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, η ανεργία, οι μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις και η αυξημένη αβεβαιότητα για το μελλοντικό φορολογικό πλαίσιο, όπως και η ύπαρξη μεγάλου αδιάθετου αποθέματος κατοικιών των κατασκευαστών, συγκροτούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.
Αν στις παραπάνω παραμέτρους προστεθούν οι πωλήσεις ακινήτων -από δανειολήπτες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες- και η επικείμενη αύξηση των αντικειμενικών τιμών, καθίσταται σαφές ότι η κατάσταση είναι εφιαλτική στον τομέα των ακινήτων.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ελάχιστες είναι και οι αγοραπωλησίες που γίνονται. «Αυτή την εποχή οι αγοραπωλησίες για τις νεόδμητες κατοικίες στην Καλαμάτα φτάνουν στα 1.750 με 1.800 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, όταν τα προηγούμενα χρόνια ξεπερνούσαν τα 2000 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά παλαιότερες κατοικίες, η διαφορά στις τιμές είναι πολύ μεγαλύτερη. Παράλληλα, μεγάλη πίεση δέχεται και η εξοχική κατοικία, όπου επίσης η πτώση ξεπερνά το 35%», μας έλεγε κατασκευαστής.
Οι εκτιμήσεις των μεσιτών δείχνουν πως το μεγαλύτερο μέρος των συμμετεχόντων αναμένει επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά κατοικίας. Παράλληλα, πολλοί είναι εκείνοι που περιμένουν περαιτέρω μείωση στις τιμές των ακινήτων. Το πιθανότερο είναι πως μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται επίδοξοι αγοραστές, οι οποίοι ωστόσο θα περιμένουν κι άλλο, για να εντοπίσουν ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις και, κατ’ επέκταση, ευκαιρίες στην αγορά. Το φαινόμενο αυτό έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν και μάλλον θα επαναληφθεί και σ’ αυτή τη συγκυρία, ευκαιρίας δοθείσης.
«Οι προβλέψεις για την αγορά κατοικίας στην Καλαμάτα, αλλά και στην περιφέρεια, το 2012, μιλούν για νέα πτώση των τιμών εξαιτίας του χαμηλού αγοραστικού ενδιαφέροντος που προκαλούν η ευρύτερη οικονομική αβεβαιότητα, η απουσία χρηματοδοτήσεων για στεγαστικά από τις τράπεζες, η μεγάλη προσφορά και τα υψηλά επιτόκια», μας ανέφεραν χθες μηχανικοί και κτηματομεσίτες.
Επιπλέον, παράγοντες της αγοράς υπογραμμίζουν πως, ακόμα και όσοι υποψήφιοι αγοραστές διαθέτουν ρευστότητα, δεν προχωρούν σε πράξεις, καθώς τα υψηλά επιτόκια καταθέσεων καθιστούν ασύμφορη την αποδέσμευση και τοποθέτησή τους, πόσω μάλλον όταν οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των ειδικών μιλούν για περαιτέρω μειώσεις των τιμών.
ΘΑΡΡΟΣ News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"