Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Σε ελεύθερη πτώση η αγορά κατοικίας στη Νότια Πελοπόννησο.

Η... βουτιά στη ζήτηση δεν συνοδεύεται, ωστόσο, από αντίστοιχη πτώση στις τιμές των ακινήτων.
Ειδικά στα νεόδμητα διαμερίσματα και στα καλά οικόπεδα, οι τιμές παραμένουν υψηλές - ενώ στάση αναμονής τηρείται από πλευράς ενδιαφερόμενων. 
Επιπλέον οι τράπεζες έχουν πάψει να χορηγούν στεγαστικά δάνεια, και οι ελάχιστες αγοραπωλησίες που γίνονται αφορούν σχεδόν αποκλειστικά ακίνητα....
τα οποία πωλούνται σε τιμή ευκαιρίας, λόγω ανάγκης του ιδιοκτήτη τους για μετρητά.
Στα παραπάνω συνοψίζονται οι απόψεις μεσιτών και κατασκευαστών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην κτηματαγορά της Νότιας Πελοποννήσου και μίλησαν στην "Ε" για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο αυτή τη στιγμή. 
Όπως συμπεράναμε μιλώντας μαζί τους, όσοι έχουν τα χρήματα και πραγματικά ενδιαφέρονται να επενδύσουν στο real estate κρατούν στάση αναμονής, περιμένοντας να σταθεροποιηθεί οικονομικά και πολιτικά η κατάσταση στην Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, ότι περιοχές όπως η Μάνη που πάντα τραβούσε το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών έχουν περάσει πλέον στα αζήτητα.

ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Η μεσίτρια Σταυρούλα Χελά είπε στην "Ε" ότι η κτηματαγορά είναι παγωμένη και ο κόσμος φοβισμένος. «Η πλειοψηφία των ανθρώπων οι οποίοι θέλουν να κάνουν κάποια αγοραπωλησία είναι σε αναμονή περιμένοντας τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις», μας είπε. Και σημείωσε πως πολλοί φοβούνται ότι, αν επενδύσουν τώρα με αυτές τις τιμές, ενδεχομένως να βγουν χαμένοι από μια πτώση στην αξία των ακινήτων μελλοντικά. Οσο για τις αγοραπωλησίες που γίνονται αυτή την περίοδο, «είναι μετρημένες στα δάχτυλα και αφορούν ακίνητα χαμηλής αξίας».
Η μεσίτρια Εφη Δημητροπούλου-Σοφιανού σημείωσε ότι η κατάσταση στην κτηματαγορά περιγράφεται με μια λέξη: «Πανικός». Ανέφερε πως μια κάποια ζήτηση αφορά ακίνητα, οικόπεδα και αγροτεμάχια χαμηλής αξίας, και καθόλου τα διαμερίσματα. Ο κόσμος δεν ρισκάρει σε μια περίοδο οικονομικής αβεβαιότητας να επενδύσει σε ακίνητα μεγάλης αξίας, ανέφερε - και επίσης «περιμένει πού θα πάνε οι τιμές». Επιπλέον «δεν μπορούν να αγοράσουν πια μέσω τράπεζας, γιατί δεν δίνουν δάνεια». Οσο για τυχόν ευκαιρίες; «Δεν μπορεί κάποιος να θεωρεί ευκαιρία ένα οικόπεδο το οποίο πουλιόταν για παράδειγμα 100.000 ευρώ και τώρα πωλείται 70.000 ευρώ», σχολίασε καταλήγοντας.
Η μεσίτρια Μαρία Μανωλοπούλου μας είπε ότι ο κόσμος φοβάται να ανοιχτεί οικονομικά και να αγοράσει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα το κάνει αν παρουσιαστεί μια ευκαιρία. «Αυτοί που έχουν τα χρήματα κυνηγάνε τις ευκαιρίες, και οι αγοραπωλησίες οι οποίες γίνονται αφορούν κυρίως προσεισμικά διαμερίσματα τα οποία δεν ξεπερνούν τα 150.000 ευρώ». Οσο για τα καινούργια διαμερίσματα «οι καλοί κατασκευαστές δεν έχουν ρίξει τις τιμές», λέει, με αποτέλεσμα να μην τα προτιμούν οι αγοραστές. Το αντίθετο συμβαίνει με τα μικρά αγροτεμάχια «τα οποία αγοράζουν διαθέτοντας από 10.000 έως 15.000 ευρώ για να έχουν τον κήπο τους». Καταλήγοντας σημείωσε επίσης ότι «αυτοί που πουλάνε σε τιμή ευκαιρίας είναι αυτοί που έχουν ανάγκη να πουλήσουν».

ΑΡΚΑΔΙΑ

Ο κατασκευαστής Πέτρος Καλτεζιώτης είπε στην "Ε": «Αυτή τη στιγμή στην Αρκαδία οι αγοραπωλησίες είναι ελάχιστες. Οι μοναδικές πωλήσεις γίνονται από ανθρώπους οι οποίοι έχουν ανάγκη από χρήματα και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα δάνειά τους» - ενώ αυτοί οι οποίοι αγοράζουν είναι άνθρωποι που διαθέτουν μετρητά και αναζητούν ευκαιρίες. Κατά τ' άλλα «ο κόσμος περιμένει να πέσει η αξία των ακινήτων για να αγοράσει - άλλωστε οι περισσότεροι αδυνατούν να αγοράσουν γιατί οι τράπεζες δεν δίνουν κανένα δάνειο».
Ο μεσίτης Δημήτρης Καραλής μας είπε πως πολύ λίγα πράγματα κινούνται στην κτηματαγορά της Αρκαδίας. «Ακόμα κι αυτοί που έχουν χρήματα τα φυλάνε για μια ώρα ανάγκης, δεν τα επενδύουν σε ακίνητα», σημείωσε και πρόσθεσε: «Νεκρική σιγή επικρατεί... και δεν βλέπω προς το παρόν να αλλάζει κάτι. Ο κόσμος φοβάται, κι ότι πωλείται είναι από ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε ανάγκη και πωλούν σε τιμή ευκαιρίας, για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον αγοραστών».

ΛΑΚΩΝΙΑ

Η μεσίτρια Ούρσουλα Κατερίνα Παπαϊωάννου ανέφερε: «Δεν γίνεται τίποτα απολύτως στην κτηματαγορά της Λακωνίας. Μόνο κάποιοι λίγοι Ελληνες, Αθηναίοι, οι οποίοι ψάχνουν για φτηνά αγροκτήματα με την ελπίδα ότι θα καταφύγουν στην καλλιέργεια της γης αν η κατάσταση χειροτερέψει». Οσο για την περιοχή της Μάνης και το ενδιαφέρον που πάντα της έδειχναν αγοραστές από το εξωτερικό: «Εχει σταματήσει το ενδιαφέρον των ξένων, οι οποίοι περιμένουν να σταθεροποιηθεί η κατάσταση της οικονομίας. Δεν ρισκάρουν να επενδύσουν σε ένα τόσο ρευστό περιβάλλον». Βέβαια, και οι τιμές «δεν έχουν πέσει σε σημείο τέτοιο που να προσελκύσουν το ενδιαφέρον αγοραστών».
Ο μεσίτης Ηλίας Πλευρίτης σημείωσε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα, δεν γίνονται συμβόλαια, οι αγοραπωλησίες είναι στο μηδέν - αν και όπως ανέφερε «οι τιμές έχουν πέσει σε πολλές περιπτώσεις μέχρι και 50%, αλλά δεν υπάρχει χρήμα κι έτσι κανείς δεν αγοράζει». Είπε, επίσης, ότι για να φτιάξουν τα πράγματα και να κινηθεί η κτηματαγορά θα πρέπει «οι πολιτικοί να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο».
Ο μεσίτης Σπύρος Μπατσινίλας είπε ότι οι αγοραπωλησίες έχουν παγώσει και «εάν οι τράπεζες δεν δώσουν δάνεια για να πέσει χρήμα στην κτηματαγορά, τίποτα δεν πρόκειται να κινηθεί». Σχολίασε μάλιστα ότι ειδικά στην περιοχή της Μάνης όπου υπήρχε μεγάλη ζήτηση «πριν από 3 χρόνια κάναμε 3-4 συμβόλαια την εβδομάδα, και τώρα η κτηματαγορά έχει νεκρώσει. Ειδικά οι ενδιαφερόμενοι από το εξωτερικό περιμένουν να σταθεροποιηθεί η κατάσταση για να επενδύσουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"