Φίλοι που μας παρακολουθούν

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Κρίσιμες ημέρες για μισθούς


Κρίσιμες ημέρες για μισθούς
Στο διάλογο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων έχει εναποθέσει τις ελπίδες του το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να έχει περιθώρια διαπραγμάτευσης μετά τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας για άμεσες αλλαγές στους μισθούς.


Η γ.γ. του υπουργείου Εργασίας, η οποία μετείχε στις διαπραγματεύσεις της προηγούμενης εβδομάδας, αποκάλυψε πως η τρόικα έχει ζητήσει....
την άμεση μείωση του μισθολογικού κόστους.


"Η προσέγγιση αυτή της πλευράς, του προβλήματος, σύμφωνα με την τρόικα γίνεται μόνο μέσω και της προσαρμογής των μισθών, στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον που ζει η χώρα. 
Από αυτό δεν εξαιρείται ούτε οι κατώτατος μισθός, στα πλαίσια αυτά και πάντα κοντά στο νου της και στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το πρώτο μνημόνιο, κρατά ζωντανή την απαίτηση της μισθολογικής προσαρμογής, θέτοντας έτσι με τρόπο καθαρό το ζήτημα του κατώτατου μισθού αλλά και του 13ου και του 14ου".


Οι κοινωνικοί εταίροι θα συναντηθούν εκ νέου αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν το θέμα, με τους εκπροσώπους των εμπόρων και των επαγγελματιοβιοτεχνών να προτείνουν διετές "πάγωμα" μισθών και ωριμάνσεων.


O κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψής, δήλωσε ότι οι κοινωνικοί συνομιλητές πρέπει να καταλήξουν σε λύσεις που θα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
"Το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας είναι μείζον για την οικονομία. Αυτή η συζήτηση γίνεται και πρέπει κατεξοχήν οι κοινωνικοί εταίροι να ασχοληθούν με αυτό το ζήτημα και να προτείνουν λύσεις που θα μας επιτρέψουν να αποφύγουμε τις πιέσεις για επώδυνα μέτρα" τόνισε ο κ. Καψής.


Ενόψει του διαλόγου μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συναντήθηκε με τους επικεφαλής της ΔΑΚΕ, οι οποίοι αντιτίθενται σε οποιαδήποτε αλλαγή, και αργά το μεσημέρι συναντάται και με το προεδρείο της ΓΣΕΕ.


Εκτός από τα θέματα του μισθολογικού κόστους και των εργασιακών σχέσεων η τρόικα θέτει μετ' επιτάσεως το ζήτημα των επικουρικών συντάξεων
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, το ΙΚΑ ΕΤΕΑΜ και τα επικουρικά Ταμεία της ΔΕΗ, των ΕΛΤΑ αλλά και το ΤΕΑΔΥ βρίσκονται σε οριακό σημείο με τα χρήματα να επαρκούν μόλις για λίγους μήνες.


Η τρόικα έθεσε, όπως όλα δείχνουν, αυστηρό χρονοδιάγραμμα μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου για να λυθεί το θέμα των επικουρικών, ενώ οι απαιτούμενες αλλαγές θα συζητηθούν και στις συναντήσεις που θα έχει αυτή την εβδομάδα το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"