Φίλοι που μας παρακολουθούν

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Ε.Ε:Προς εμπάργκο στο Ιρανικό πετρέλαιο

IRANΚαταιγιστικές εξελίξεις πυροδοτεί η συνέχιση των κυρώσεων εναντίον του Ιράν εξαιτίας του πυρηνικού του προγράμματος μετά και την κατ'αρχήν συμφωνία της ΕΕ για την επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο, ανάλογου με αυτό που έχουν αποφασίσει οι ΗΠΑ
Την ίδια ώρα η Τεχεράνη απειλεί να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ, απειλή που εάν υλοποιηθεί μπορεί να.... εκτοξεύσει την τιμή του αργού σε πάνω από 250 δολάρια το βαρέλι!
Η τελική συμφωνία στην ΕΕ θα ληφθεί στις 30 Ιανουαρίου στη σύγκληση του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών. Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, έχουν εκλείψει οι αντιθέσεις Ευρωπαίων εταίρων για την επιβολή εμπάργκο και πλέον συζητούνται οι όροι επιβολής του. 
Κατά το Reuters οι αντιρρήσεις προέρχονταν κυρίως από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία. Οι ευρωπαϊκές χώρες αγοράζουν περίπου 450.000 βαρέλια την ημέρα από τις συνολικές εξαγωγές ιρανικού αργού. Το ύψος των εισαγωγών καθιστά έτσι την ΕΕ τον δεύτερο μεγαλύτερο αγοραστή για την Τεχεράνη μετά την Κίνα.
Η πολιτική των κυρώσεων από την Δύση έχει εξελιχθεί σε έναν φαύλο κύκλο επιθεωρήσεων και διπλωματικών αντιπαραθέσεων. 
Το τελευταίο επεισόδιο του σήριαλ της αντιπαράθεσης του Ιράν με τη Δύση ξεκίνησε στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη. 
Τα επεισόδια στην Βρετανική πρεσβεία στην Τεχεράνη και το θερμό επεισόδιο μεταξύ της βρετανικής και της ιρανικής ηγεσίας άναψαν εκ νέου το φυτίλι της έντασης. Ακολούθησαν οι ναυτικές ασκήσεις στον Κόλπο, οι πυραυλικές δοκιμές και οι απειλές του Ιράν ότι θα κλείσει τα Στενά του Ορμούζ το μεγαλύτερο πέρασμα διακίνησης της παγκόσμιας πετρελαϊκής παραγωγής προς την Δύση. 
Η Τεχεράνη απειλεί με ανάληψη δράσης εάν το αμερικανικό αεροπλανοφόρο που έπλεε στον Περσικό Κόλπο επιστρέψει. Η Βρετανία έχει διακόψει όλες τις οικονομικές συναλλαγές με το Ιράν καθώς και ο Καναδάς ενώ η Ε.Ε έχει εντάξει στη μαύρη λίστα 180 Ιρανικές επιχειρήσεις και πάγωσε περιουσιακά στοιχεία ηγετικών στελεχών του Ιρανικού καθεστώτος. 
Η Τεχεράνη επιμένει ότι δεν είναι στα σχέδια της η απόκτηση ατομικής βόμβας και ότι χρησιμοποιεί την πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς. Το μήνυμα που στέλνει είναι απειλητικό.
Οι δοκιμές πυραύλων μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς στις αρχές της εβδομάδας καθώς και η παραγωγή ράβδων καυσίμου στέφθηκαν με επιτυχία. Το τελευταίο ήταν μία δυνατότητα που πολλοί ειδικοί στη Δύση αμφισβητούσαν ότι διέθετε η Τεχεράνη. Οι περισσότεροι αναλυτές συγκλίνουν στην άποψη ότι η πολεμική αναμέτρηση των ΗΠΑ ή και άλλων χωρών της Δύσης με το Ιράν όχι μόνο δεν αποτελεί λύση αλλά μπορεί να οδηγήσει σε μια τεράστια καταστροφή.
Τα Στενά του Ορμούζ βρίσκονται μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και συνδέουν τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες, το Μπαχρέιν, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ με τον Ινδικό Ωκεανό. 
Από εκεί διακινούνται 15,5 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 1/3 της παγκόσμιας διακίνησης μαύρου χρυσού. 
Το Ιράν είναι η τέταρτη χώρα στον κόσμο σε αποθέματα πετρελαίου. Ταυτόχρονα, βρίσκεται στο δρόμο που αρχίζει από το Ιράκ και καταλήγει στο Αφγανιστάν και στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής και Νότιας Ασίας. Κυριότεροι εισαγωγείς του ιρανικού πετρελαίου είναι η Ιαπωνία η Κίνα, η Ινδία και η Νότια Κορέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"