Κάλεσμα σε Τουρκία και Κύπρο να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση απηύθυνε η Κομισιόν με αφορμή την εντεινόμενη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωρών, σχετικά με την έναρξη ερευνών προς εντοπισμό φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.
«Η ΕΕ καλεί όλες τις πλευρές να καταβάλουν κάθε προσπάθεια, ώστε να φθάσουν σε μία ολοκληρωμένη διευθέτηση της κρίσης όσο το δυνατόν συντομότερα», ανέφερε....
η εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον και με αφορμή το κυπριακό. Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα κάλεσε σήμερα την Κυπριακή Δημοκρατία να διακόψει αμέσως τις έρευνές της στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, προειδοποιώντας ότι τα τουρκικά πλοία πετρελαϊκών ερευνών που θα βγουν στην ανατολική Μεσόγειο, ενδέχεται να έχουν τη συνοδεία σκαφών του Τουρκικού Στόλου.
Η σημερινή προειδοποίηση ήλθε μετά από νέες τουρκικές απειλές εκ μέρους του αναπληρωτή πρωθυπουργού της γείτονος την Κυριακή, ότι η Αγκυρα θα παγώσει τις σχέσεις της με την ΕΕ, σε περίπτωση που του χρόνου ανατεθεί στην Κύπρο η ευρωπαϊκή προεδρία.
Η εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι δεν είναι στα σχέδια της ΕΕ να αλλάξει το υπάρχον πρόγραμμα και ότι είναι «προγραμματισμένο η Κύπρος να αναλάβει την προεδρία τον Ιούλιο του 2012». Τόνισε ακόμη πως προτεραιότητα στο εξής πρέπει να αποτελέσει η επίλυση του κυπριακού.
Οπως είπε, «όλες οι πλευρές οφείλουν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να πράξουν το παν για να διευκολύνουν την επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας».
Εν τω μεταξύ, την Κυριακή ο Δημήτρης Χριστόφιας υπογράμμισε ότι «η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να διαμαρτύρεται και να προκαλεί ένταση λόγω των ερευνών της Κυπριακής Δημοκρατίας για εντοπισμό υδρογονανθράκων».
Όπως επεσήμανε, εάν και εφόσον υπάρξει λύση στο Κυπριακό, τα όποια οφέλη από τον εντοπισμό υδρογονανθράκων θα καρπωθούν και οι Τουρκοκύπριοι, ωστόσο δεν μπορούν να μιλούν για δικαιώματα του κατοχικού καθεστώτος.
Κατά την ομιλία του, ο κ. Χριστόφιας ευχαρίστησε θερμά τον Ελληνα πρωθυπουργό, την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την πλήρη ταύτιση με την πολιτική και τους χειρισμούς της κυπριακής κυβέρνησης για λύση του Κυπριακού, και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διαβεβαίωσε πως η κυπριακή κυβέρνηση έχει βάλει κάτω όλα τα σενάρια σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα και όλους τους παράγοντες που μπορούν να εμπλακούν σε μια κρίση με σκοπό την προετοιμασία για όλα τα ενδεχόμενα.
Σε άλλη ερώτηση σε σχέση με το ρόλο και τις δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απάντησε ότι αν η ΕΕ ήταν εντάξει, δεν θα επέτρεπε στην Τουρκία να ανοίξει έστω και ένα κεφάλαιο χωρίς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κάποια πίεση, βέβαια, ασκείται με αποτέλεσμα να μην ανοίξουν αρκετά κεφάλαια, είπε ο κ. Χριστόφιας και απεκάλυψε ότι ο Γάλλος πρόεδρος του είχε πει ότι «όλοι λέμε διάφορα ως Ευρωπαίοι, αλλά ο καθένας μας έχουμε τα δικά μας ιδιοτελή συμφέροντα».
Το θέμα των τουρκικών απειλών αναμένεται να εγείρει σήμερα και η υπουργός Εμπορίου, Πραξούλα Αντωνιάδου, στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, στην Πολωνία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"