Φίλοι που μας παρακολουθούν

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Βενιζέλος: Στην «καρδιά της Ευρωζώνης» στοχεύουν οι φήμες

Δηλώσεις Ευάγγελου Βενιζέλου για τις φήμες περί πτώχευσης της Eλληνικής οικονομίας μέσα στο Σαββατοκύριακο.
 Στο ευρώ και στην καρδιά της Ευρωζώνης» κι όχι στην Ελλάδα καθεαυτήν στοχεύουν οι συντονισμένες και οργανωμένες φήμες για την ελληνική οικονομία, μέσω διεθνών ηλεκτρονικών ΜΜΕ, όπως αυτές που διέρρευσαν χθες για επικείμενη πτώχευση μέσα στο Σαββατοκύριακο. 
Αυτό υπογράμμισε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την ομιλία του στη....
γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ).
«Όποιοι νομίζουν ότι η Ελλάδα είναι ο εύκολος στόχος, ο αποδιοπομπαίος τράγος, το αρνητικό πρότυπο του Νότου, τελικά στρέφονται κατά του εαυτού τους, κατά του σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης», είπε και συμπλήρωσε ότι «έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να απαντάμε στη σπέκουλα και την οργανωμένη φημολογία κατά του ευρώ».
Προειδοποίησε δε, ότι «αν εμείς εδώ μόνοι μας δεν σταματήσουμε να ανακυκλώνουμε φήμες και να καταβυθιζόμαστε σε εθνική μεμψιμοιρία, δεν θα σταματήσουν και οι απέξω να διακινούν φήμες και να παίζουν κακόγουστα παιχνίδια ες βάρος της χώρας».
Ο κ.Βενιζέλος τόνισε ότι η ελληνική οικονομία αντιπροσωπεύει μόλις το 2% του κοινοτικού ΑΕΠ και κάτι λιγότερο από το 3% του συνολικού δημόσιου χρέους της ευρωζώνης. Υπάρχουν, είπε, χώρες που από μόνες τους ισοδυναμούν με το 25% του χρέους της ευρωζώνης, ενώ το συνολικό -διογκωμένο- χρέος της Ελλάδας ισούται με τις ετήσιες δανειακές ανάγκες μιας μεγάλης χώρας της Νότιας Ευρώπης, που μετέχει στη ζώνη του ευρώ.
«Τα μεγέθη της Ελλάδας», πρόσθεσε, «δεν τη μετατρέπουν σε καταλύτη για το μέλλον και την επιβίωση του ευρώ. Αν όμως η ευρωζώνη δεν μπορεί να λύσει το ελληνικό πρόβλημα, δεν μπορεί να λύσει και το δικό της δομικό πρόβλημα»
Κατά τον κ. Βενιζέλο, η Ελλάδα δεν διαχειρίζεται μόνη της το χρηματοικονομικό σύστημα ούτε τη σφαίρα της πραγματικής οικονομίας.
Συμπλήρωσε, πάντως, ότι η Ελλάδα δημιουργεί προβλήματα στον εαυτό της και συνιστά πρόβλημα και για τους εταίρους της, οι οποίοι την έχουν στηρίξει και τη στηρίζουν συστηματικά με συνολικούς εγκεκριμένους πόρους 219 δισ. ευρώ.
Νωρίτερα είχε επισημάνει ότι όποιος πιστεύει ότι η Ελλάδα έχει καταστραφεί και δεν υπάρχει ελπίδα, δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα.
Σύσταση νέου Ταμείου Εγγυήσεων ζήτησε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ
Τη σύσταση νέου Ταμείου Εγγυήσεων στην Ελλάδα, το οποίο θα στηρίζει επενδύσεις ικανές να «τραβήξουν» τη χώρα από την κρίση, πρότεινε σήμερα, μιλώντας στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), στη Θεσσαλονίκη, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Πλούταρχος Σακελλάρης. Κάλεσε δε την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία και μάλιστα άμεσα.
Εμμέσως πλην σαφώς, ο κ.Σακελλάρης σύνδεσε τη δημιουργία του Ταμείου με τη διατήρηση του ύψους των χορηγήσεων της ΕΤΕπ προς τη χώρα μας, διαμηνύοντας ότι η ίδρυσή του «θα επιτρέψει στην ΕΤΕπ να διατηρήσει τις χορηγήσεις της στην Ελλάδα την επόμενη τετραετία στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη, περίπου στα 7 δισ. ευρώ συνολικά. Το σίγουρο είναι ότι, χωρίς εργαλεία όπως αυτό, η χρηματοδότηση θα είναι πολύ χαμηλότερη από αυτή που είχαμε την προηγούμενη τετραετία».
Ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, ο οποίος επισήμανε στην ομιλία του ότι η συνεργασία με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο είναι καλή, σημείωσε, ο χρόνος έχει μεγάλη σημασία, γι' αυτό οι όποιες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης πρέπει να είναι άμεσες: «αν και η ΕΤΕπ μπορεί να συμβάλλει τόσο στη συγκρότηση του Ταμείου, όσο και στη διευκόλυνση της ανάληψης κοινής πρωτοβουλίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η πρωτοβουλία πρέπει να προέλθει από την ελληνική κυβέρνηση. […]Το χρονοδιάγραμμα έχει όμως μεγάλη σημασία για να μπορέσει να ανακοπεί η κρίση και να στηριχθεί έγκαιρα η ανάκαμψη».
Σημείωσε ότι το ταμείο μπορεί να χρηματοδοτηθεί με ένα μέρος των κεφαλαίων, που διατίθενται στην Ελλάδα από τα διαρθρωτικά ταμεία, το οποίο κινδυνεύει να χαθεί, αν δεν υλοποιηθούν τα έργα άμεσα.
«Τα κεφάλαια που θα τοποθετηθούν στο Ταμείο αυτό θα αποτελούν άμεση απορρόφηση των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων και θα αρχίσουν να αποφέρουν τόκους προς όφελος της Ελληνικής Δημοκρατίας. […] Οι προμήθειες των εγγυήσεων θα αποτελούν μία επιπλέον πηγή εσόδων του», διευκρίνισε και πρόσθεσε ότι οι εγγυήσεις του ταμείου θα χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση επενδύσεων από το δημόσιο, επιχειρήσεις, οργανισμούς κοινής ωφελείας, αλλά και για έργα που πραγματοποιούνται με συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα ή με το σύστημα της παραχώρησης.
Το προτεινόμενο ταμείο θα έχει ανακυκλούμενο χαρακτήρα. Με άλλα λόγια, τα κεφάλαια που θα έχουν δεσμευθεί για την εγγυητική κάλυψη μιας επένδυσης θα αποδεσμεύονται με την αποπληρωμή του δανείου, και θα επαναχρησιμοποιούνται για την εγγύηση νέων έργων.
Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση χρησιμοποίησης πόρων των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως ισχύει και για κάθε άλλη αλλαγή στους κανονισμούς που αφορούν τους μηχανισμούς στήριξης της ΕΕ.
Στο μεταξύ, στον κατάλογο των επενδύσεων, που εξετάζονται από την ΕΤΕπ προς χρηματοδότηση στην Ελλάδα, περιλαμβάνονται -σύμφωνα με τον κ.Σακελλάρη- πρόσθετα έργα του μετρό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ο αυτοκινητόδρομος Θεσσαλονίκης-Προμαχώνα και το αεροδρόμιο στο Καστέλι.
Ο ίδιος διατύπωσε την εκτίμηση ότι, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θα διοχετευτεί στην ελληνική αγορά και το ποσό του 1 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της νέας πρωτοβουλίας της ΕΤΕπ, που προβλέπει εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, προς όσες τράπεζες προσφέρουν δάνεια, σε συνεργασία με την ίδια (την ΕΤΕπ).
Ο κ.Σακελλάρης διευκρίνισε εξάλλου ότι στο πλαίσιο των συνεργασιών της ΕΤΕπ με ελληνικές τράπεζες, έχουν ήδη διατεθεί δάνεια σε περίπου 1.640 ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Αίτημα παρέμβασης του υπουργού Οικονομικών προς τις τράπεζες
Παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, ώστε να σταματήσει η «σκαιότατη αντιμετώπιση ακόμη και κερδοφόρων επιχειρήσεων από τις τράπεζες», ζήτησε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Γιώργος Κασσιμάτης
Πρόσθεσε, ότι πέραν της φοροδιαφυγής, η οποία μπορεί μεν να μειωθεί, αλλά όχι να εξαφανιστεί, η κυβέρνηση πρέπει να στοχεύσει στο να πατάξει το «όργιο δασμοφοροδιαφυγής» που γίνεται, πχ, στα καύσιμα. «Τα χρήματα που μπορούν να εξοικονομηθούν από την πάταξή της, είναι τριπλάσια από αυτά που αναμένεται να εισπραχθούν από την πλήρη πάταξη της φοροδιαφυγής, αφού υπολογίζεται ότι περίπου 60 δισ. χάνονται από τα έσοδα του κράτος, λόγω των καυσίμων», υποστήριξε και κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει ελπίδα στις επιχειρήσεις, ότι η Ελλάδα δεν έχει καταστραφεί, γιατί η ψυχολογία τους βρίσκεται κάτω από το μηδέν».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"