Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

50% αύξηση αυτοκτονιών το 2011 στη Μεσσηνία

Ραγδαία αύξηση των αυτοκτονιών στη Μεσσηνία, παρατηρείται για το 2011, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης του νομού μας και παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε ακόμα στον 7ο μήνα του 2011, οι αυτοκτονίες έχουν καλύψει ήδη σε ποσοστό όλο το 2009 και αριθμητικά υπολείπονται ελάχιστα του 2010.  
Αν αυτός ο ρυθμός συνεχιστεί, τότε δεν αποκλείεται το 2011 να....
κλείσει έχοντας αριθμό αυτόχειρων που αθροιστικά θα παραπέμπει στο 2009 και το 2010!
Αύξηση στις αυτοκτονίες, παρατηρείται πανελλαδικά με το ποσοστό να αγγίζει το 17% και σύμφωνα με την έρευνα που έχει διενεργηθεί από Βρετανούς και Αμερικάνους επιστήμονες, το ίδιο συμβαίνει και στην Ιρλανδία με αιτία την οικονομική κρίση.

Σε μελέτη τους για τις «συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην υγεία» οι ερευνητές διαπιστώνουν τόσο αύξηση των αυτοχείρων, όσο και των ποσοστών κατάθλιψης αλλά και νοσημάτων που σχετίζονται με το άγχος.
Μεσσηνία
Το 2009 στη Μεσσηνία, καταγράφηκαν 10 αυτοκτονίες, το 2010 αυξήθηκαν σε 12, ενώ το 2011 μέχρι και τον Ιούλιο έχουν ήδη καταγραφεί 10!
Τους μήνες Ιανουάριο σημειώθηκαν από μια αυτοκτονία τα τρία τελευταία χρόνια. Το 2009 στην περιοχή αρμοδιότητας του Α.Τ. Καλαμάτας, το 2010 στην περιοχή του Α.Τ. περιφερείας Καλαμάτας και φέτος του Α.Τ. Καρδαμύλης.
Το Φεβρουάριο του 2009 είχαμε 2 αυτοκτονίες σε Γαργαλιάνους και Καλαμάτα, το 2010 μία στην ευρύτερη περιοχή Μελιγαλά και το 2011δύο αυτοκτονίες στις περιοχές αρμοδιότητας των αστυνομικών τμημάτων Καλαμάτας και Κορώνης.
Το Μάρτιο του 2009 δεν είχαμε καμία αυτοκτονία, αντίθετα τον ίδιο μήνα το 2010 είχαμε δύο σε Πύλο και Φιλιατρά. Το Μάρτιο του 2011είχαμε μία αυτοκτονία στην ευρύτερη περιοχή Καλαμάτας.
Και τον Απρίλιο του 2009 δεν καταγράφηκε καμία αυτοκτονία, ενώ επίσης τον ίδιο μήνα του 2010 είχαμε 2 αυτοκτονίες στις περιοχές αρμοδιότητας των αστυνομικών τμημάτων Μεσσήνης και περιφερείας Καλαμάτας. Το 2011 είχαμε αύξηση και οι αυτοκτονίες που καταγράφηκαν ήταν 3 σε Καλαμάτα, Κυπαρισσία και Φιλιατρά.
Το Μάιο του 2009 κατεγράφη μια στην Μάνη, καμία το 2010 και μια φέτος στην περιοχή της Καλαμάτας.
Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του  2009 δεν είχαμε καμία αυτοκτονία. Το επόμενο έτος, το 2010, σημειώθηκε από μία κάθε μήνα (τον Ιούνιο στην περιοχή Γαργαλιάνων και τον Ιούλιο στην περιοχή Μελιγαλά). Το ίδιο συνέβη και φέτος, με μία αυτοκτονία τον Ιούνιο και μία τον Ιούλιο. Και οι δύο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσήνης.
Τον Αύγουστο είχαμε μία το 2009 στην περιοχή της Κορώνης και καμία το 2010.
Το μήνα Σεπτέμβριο δυο αυτοκτονίες το 2009 στην ευρύτερη περιοχή Καλαμάτας και μια το 2010 στην περιοχή Φιλιατρών.
Τον Οκτώβριο του 2009 σημειώθηκαν 2 αυτοκτονίες σε Καλαμάτα και Μελιγαλά, ενώ καμία το 2010.
Το Νοέμβριο, δεν είχαμε καμία το 2009,  ενώ το 2010 είχαμε δύο σε Κορώνη και Καλαμάτα.
Τέλος το μήνα Δεκέμβριο σημειώθηκε από μία αυτοκτονία το 2009 (Μεσσήνη) και μία το 2010 (Κυπαρισσία).
Οικονομική κρίση
Χαρακτηριστικό επίσης της χρονιάς που διανύουμε, είναι ότι και το 2009 και το 2010 υπήρξαν μήνες, όπου δεν σημειώθηκε καμία αυτοκτονία. Αντίθετα, το 2011 από τον Ιανουάριο έως σήμερα κάθε μήνα στη Μεσσηνία έχουμε αυτόχειρες.
Η ευρωπαϊκή έρευνα που έδειξε αύξηση των αυτοκτονιών σε Ελλάδα και Ιρλανδία, δείχνει ότι μεταξύ των ετών 2007 και 2009, η πτωτική τάση στις αυτοκτονίες στην Ευρώπη έχει ανατραπεί, καθώς η κρίση επιδεινώνει τόσο τη ζωή όσο και τις προοπτικές των ανθρώπων, που βρίσκονται αντιμέτωποι με την εργασιακή ανασφάλεια.
«Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι οι χώρες που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα, όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία έχουν την πιο ραγδαία αύξηση στις αυτοκτονίες», αναφέρει ο Ντέιβιντ Στάκλερ, δόκτορας Κοινωνιολογίας στο Κέιμπριτζ που συμμετείχε στην έρευνα και προσθέτει:
«Όμως αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, όσον αφορά τα προβλήματα στον ψυχισμό των ανθρώπων. Η αυτοκτονία είναι ένα σχετικά σπάνιο φαινόμενο, όμως όπου βλέπουμε αύξηση των αυτοκτονιών, ξέρουμε ότι από κάτω υπάρχει αύξηση των αποτυχημένων αποπειρών και των ανθρώπων που βρίσκονται αντιμέτωποι με την κατάθλιψη".
Σημειώνει επίσης ότι «επιπλέον, οι συνέπειες του άγχους στην υγεία, όπως καρδιοπάθειες και καρκίνος, θα γίνουν εμφανείς ύστερα από αρκετά χρόνια»
Επίσης, σε έγγραφο του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης για την αύξηση των αυτοκτονιών λόγω της οικονομικής κρίσης, αναφέρεται: «Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία και οι επιδημιολογικές μελέτες καταδεικνύουν μια σημαντική αύξηση σε ποσοστά αυτοκτονιών στην Ελλάδα, η οποία αγγίζει το 40%».
Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει την Ελλάδα στις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών παγκοσμίως (λιγότερες από 6.5 αυτοκτονίες ανά 100.000 κατοίκους το 2010).
ΘΑΡΡΟΣ News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"