Με 155 «ναι», το Ελληνικό Κοινοβούλιο έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
«Όλοι οι Έλληνες έχουμε το δικαίωμα, την ευθύνη και τη δυνατότητα να αλλάξουμε τον τόπο μας», είπε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου από το βήμα της Βουλής.
Η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης, μετά τη φανερή, ονομαστική ψηφοφορία που ξεκίνησε περίπου 25 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης, στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
Συνολικά, ψήφισαν 298 βουλευτές.
Εξ' αυτών, οι 155 ψήφισαν υπέρ της κυβέρνησης, ενώ οι 143 κατά.
Εξ' αυτών, οι 155 ψήφισαν υπέρ της κυβέρνησης, ενώ οι 143 κατά.
Η σχετική πρόταση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, εγκρίθηκε από....
τους κυβερνητικούς βουλευτές και καταψηφίστηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους ανεξάρτητους βουλευτές.
τους κυβερνητικούς βουλευτές και καταψηφίστηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους ανεξάρτητους βουλευτές.
Από την ψηφοφορία, με την οποία ολοκληρώθηκε η τριήμερη συζήτηση, απουσίαζαν ο προσφάτως ανεξαρτητοποιηθείς βουλευτής Γιώργος Λιάνης και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.
Η κ. Μπακογιάννη που απουσίαζε στο εξωτερικό απέστειλε επιστολή με την οποία γνωστοποιεί ότι δεν παρέχει ψήφο εμπιστοσύνης. Η επιστολή της, που αναγνώστηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής, ωστόσο δεν συνυπολογίστηκε στο αποτέλεσμα διότι η βουλευτής δεν απουσίαζε με αποστολή της Βουλής.
Σε αποστολή της Βουλής στο εξωτερικό βρίσκονταν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Βρετός, Χαρά Κεφαλίδου, Μιχάλης Κατρίνης, Μαρία Σκραφνάκη, Βασίλης Γερανίδης, Μιχάλης Παντούλας, Σάββας Εμινίδης, Αλέκος Αθανασιάδης και Κώστας Καρτάλης. Όλοι τους έστειλαν επιστολές με τις οποίες δήλωσαν ότι ψηφίζουν υπέρ της κυβέρνησης.
Σε αποστολή στο εξωτερικό απουσίαζαν και οι βουλευτές της ΝΔ Αναστάσιος Νεράντζης και Σωτήρης Χατζηγάκης που με επιστολές τους δήλωσαν ότι δεν δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Παπανδρέου: Να κάνουμε εμείς οι Έλληνες αυτό που απαιτείται
«Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης για να συνεχίσω τον εθνικό αγώνα σωτηρίας και ανασυγκρότησης της χώρας Θέλω να έχετε πίστη στο έργο μας. Θα τα καταφέρουμε. Όπως και σε άλλες δύσκολες στιγμές της ιστορίας μας το έχουμε κάνει».
Με αυτή την αποστροφή έκλεισε την ομιλία του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη συζήτηση στη Βουλή για την ανανέωση της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, στέλνοντας ταυτόχρονα ένα «σαφές μήνυμα ελπίδας ότι σε μια διαδρομή δύσκολη και επίπονη υπάρχει φως στο τούνελ», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ζητά ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης του με τον ξεκάθαρο πατριωτικό στόχο να αντιμετωπιστεί το δημόσιο χρέος, να αποφύγει η χώρα την χρεοκοπία και να εγγυηθούμε η Ελλάδα να παραμείνει στο σκληρό πυρήνα της ΕΕ.
«Δικιά μας ευθύνη είναι να σταθούμε μόνοι μας χωρίς δάνειες δυνάμεις. Δεν μπορούμε να περιμένουμε την Δευτέρα Παρουσία. Εμείς και κανείς άλλος έχουμε την ευθύνη για την κακοδιαχείριση και το πελατειακό κράτος», τόνισε ο πρωθυπουργός και μίλησε για αγώνα που κάνει εδώ και 20 μήνες ο ίδιος και η κυβέρνηση του «για να ανήκει η Ελλάδα στους Έλληνες».
«Παλέψαμε. Είναι μεγάλη ευθύνη, τεράστια να σηκώνεις την Ελλάδα στην πλάτη σου και να μην φυγομαχείς», σημείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν μπορεί να υποσχεθεί περισσότερα λεφτά, ούτε αθρόες προσλήψεις στο δημόσιο, μπορεί, όμως, να υποσχεθεί καλύτερη διαχείριση του δημόσιου χρήματος και καλύτερη κοινωνική πρόνοια. Δεσμεύτηκε ακόμα για τη «δημιουργία χάρτας εγγυημένου επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης και για κοινωνικό συμβόλαιο με τον ελληνικό λαό». Ο πρωθυπουργός μίλησε για μικρές ολιγαρχίες και φέουδα που δεν θέλουν τίποτα να αλλάξει στη χώρα, όταν όπως είπε, βοά ο τόπος για αλλαγές.
Επέμεινε στη συναίνεση και στην ευρύτατη συμμαχία με τις πολιτικές δυνάμεις και πρόσθεσε ότι το δημοψήφισμα θα είναι επιστέγασμα της ένωσης του ελληνικού λαού και όχι των διχαστικών διλημμάτων.
Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και ιδιαίτερα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να βάλουν πλάτη και να σταθούν με ευθύνη και τόλμη στο ύψος των περιστάσεων χωρίς να υπολογίσουν το πολιτικό κόστος και τους καταστροφολόγους, για τη σωτηρία της χώρας».
«Είναι ένα έργο δύσκολο. Γεννά όμως μια νέα Ελλάδα. Είναι μοναδική ευκαιρία που αν φοβηθούμε, λυγίσουμε, θα πετάξουμε την ευκαιρία και τότε θα μας κρίνει η ιστορία πολύ σκληρά», τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Ξέρουμε ότι μπορούμε να έχουμε μια Ελλάδα που θα στέκεται όρθια, ξανά αξιόπιστη και με δυναμική παρουσία στο εξωτερικό. Καλώ και σήμερα όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συστρατευτούν με αυτή την περήφανη, πατριωτική στάση που θα εμπνεύσει το λαό μας και θα στείλει μήνυμα αξιοπιστίας στο εξωτερικό και σε όσους παίζουν παιχνίδια», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
«Η κυβέρνηση επιδίωξε και επιδιώκει ευρύτατες συναινέσεις Συγχαίρω τις δυνάμεις εκείνες που είχαν το θάρρος να ψηφίσουν υπεύθυνα το Μνημόνιο υπερβαίνοντας τα τείχη. Αυτό απαιτεί η σημερινή συγκυρία», συμπλήρωσε ο κ. Παπανδρέου.
Ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ δήλωσε ανοιχτός σε οποιαδήποτε πρόταση για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου αρκεί όμως, όπως είπε, να μην είναι έξω από τους στόχους και απορριφθεί, όπως απορρίφθηκε ως αποτυχημένη από τους Ευρωπαίους εταίρους, η προηγούμενη συνταγή του.
«Εγώ σας κάλεσα να συνδιαπραγματευτούμε με την τρόικα», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε δε ότι κατέθεσε σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς δεκάδες στοιχεία σύγκλισης, τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες ευρύτερης συναίνεσης.
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ ότι ζητάει εκλογές όταν γνωρίζει ότι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η χώρα είναι «να ανακατανείμουμε τις καρέκλες».
«Εγώ όταν μίλησα μαζί σας κ. Σαμαρά δεν μίλησα για καρέκλες. Δεν με ενδιαφέρουν. Σας είπα ότι μπορώ να κάνω προσωπική υπέρβαση», σημείωσε και χαρακτήρισε στρατηγικό λάθος την άρνηση του προέδρου της ΝΔ για ουσιαστική συνεργασία».
www.kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"