Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Αναπτυξιακό ευρωομόλογο θα αναζητήσει η Ελλάδα

Η εντύπωση πως η συζήτηση για το ευρωομόλογο θα βρεθεί αναγκαστικά λόγω της κλιμάκωσης της κρίσης - στην πρώτη θέση της ατζέντας των συζητήσεων για την οικονομική διακυβέρνηση της Ευρώπης κυριαρχεί στα κυβερνητικά γραφεία στην Αθήνα.
Για τον λόγο αυτόν ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου ζητεί πλέον συνεχή συντονισμό και συνεργασία όλων των συναρμοδίων προκειμένου.... η Ελληνική κυβέρνηση να συμμετάσχει στις συζητήσεις, οι οποίες σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα διεξαχθούν τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες και υπό την πίεση που αναμένεται ότι θα ασκήσουν οι αγορές στις ευρωπαϊκές οικονομίες, ανανεώνοντας και την πίεσή τους προς την Ελλάδα.
Για την Αθήνα, μία από τις βασικές παραμέτρους προβληματισμού είναι η διατήρηση των spreads σε απαγορευτικά υψηλά επίπεδα, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά προβληματικές τις επικείμενες εκδόσεις εντόκων γραμματίων, ύψους άνω των 4 δισ. ευρώ εντός του επόμενου δεκαημέρου. 

Οπως αφήνουν να εννοηθεί κυβερνητικές πηγές, οι εκδόσεις αυτές χαρακτηρίζονται σήμερα ιδιαιτέρως κρίσιμες για τις δυνατότητες της χώρας να αντεπεξέλθει στις συνθήκες της περιόδου. 
Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση και οι σύμβουλοί της προετοιμάζουν πρωτοβουλίες στο εσωτερικό και το εξωτερικό, με στόχο την ενημέρωση και κινητοποίηση πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων για την έκδοση «αναπτυξιακού ευρωομολόγου»
Πρώτος σταθμός της εκστρατείας θα είναι το Παρίσι, όπου ο κ. Παπανδρέου μεταβαίνει προκειμένου να συμμετάσχει σε διημερίδα που θα διοργανώσει το γαλλικό υπουργείο Βιομηχανίας με θέμα: «Νέος κόσμος, νέος καπιταλισμός».
Σχετικές συζητήσεις έγιναν κατά τη διάρκεια της διευρυμένης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό τον κ. Παπανδρέου, όπου και επισημάνθηκε μεταξύ των άλλων ότι στη συζήτηση για το ευρωομόλογο θα πρέπει να αποσαφηνιστεί σε όλα τα επίπεδα ότι αυτό δεν αφορά πλέον μια μεμονωμένη χώρα ή την προσπάθεια συνολικής διαχείρισης του χρέους της και θα πρέπει π.χ. να ακυρωθεί το στερεότυπο ότι « οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα πληρώνουν τα χρέη των Ελλήνων » .
« Αν μείνει η Ευρώπη στη σημερινή ερμαφρόδιτη κατάσταση θα συνεχιστούν οι πιέσεις των αγορών και θα ταλανίζεται από αλληλοκατηγορίες και εθνικισμούς » επισήμανε μεταξύ των άλλων ο κ. Παπανδρέου στη χθεσινή σύσκεψη και τόνισε ότι «ουσιαστικά, μιλάμε για τη μετεξέλιξη της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρώπης ».

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι για τη διαδικασία αυτή απαιτείται συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα και την Ευρώπη και όπως είπε χαρακτηριστικά

«αυτός είναι ο στόχος των πρωτοβουλιών μας».

Με βάση αυτά αποφασίστηκε ότι:

- Με πρωτοβουλίες ευρωβουλευτών του ΠαΣοΚ και όσων μετέχουν σε διεθνή fora και οργανισμούς.

- Θα επιχειρηθεί να βελτιστοποιηθεί ο συντονισμός με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

- Θα καταγραφούν όλες οι προτάσεις που έχουν διατυπωθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

- Θα επιδιωχθούν επαφές και προσεγγίσεις και με προσωπικότητες και εκτός σοσιαλδημοκρατικού χώρου, που έχουν ταχθεί υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου. Θα επιδιωχθεί η δημιουργία πολιτικού λόμπι, με στόχο την άσκηση πιέσεων προς την Κομισιόν.

«Πρόβλημα οι εγγενείς αδυναμίες της ευρωζώνης»
« Εμείς τα δικά μας προβλήματα θα τα λύσουμε, θα υπερβούμε τις αδυναμίες μας. Όμως είμαστε εδώ σήμερα, γιατί γίνεται σαφές ότι, πέραν των δικών μας προβλημάτων, υπάρχει το πρόβλημα της ευρωζώνης και οι εγγενείς αδυναμίες της » είπε επίσης ο κ. Παπανδρέου και συμπλήρωσε ότι
« όλα αυτά έχουν βάλει την Ευρώπη μπροστά σε ιστορικού χαρακτήρα αποφάσεις που θα πάρουμε ή δεν θα πάρουμε ». Υπό αυτό το πρίσμα, συζητήθηκε ότι σε πρώτη φάση θα πρέπει να προχωρήσει η προσπάθεια δημιουργίας συμμαχιών σε επίπεδο πολιτικό και λόμπι, και εν συνεχεία, εφόσον αυτή αποτύχει, θα κινηθεί η διαδικασία για τη συλλογή υπογραφών από 1 εκατομμύριο πολίτες.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο κ. Λ. Παπαδήμος, η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής κυρία Βάσω Παπανδρέου , οι κυρίες Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου , Ρεγγίνα Βάρτζελη, Αννυ Ποδηματά και οι κκ. Θ. Πάγκαλος, Γ. Παπακωνσταντίνου , Δ. Δρούτσας, Π. Ευθυμίου, Ν. Αθανασάκης, Μ. Καρχιμάκης, Β. Εξαρχος, Ντ. Βρεττός, Ηλ. Μόσιαλος, Π. Οικονόμου και Στ. Λαμπρινίδης .
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"