Φίλοι που μας παρακολουθούν

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Βγαίνει στις αγορές αύριο η Ελλάδα για δάνειο 1,5 δις

Το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να αντλήσει το ποσό των 1,5 δισ. ευρώ, αλλά με την αποδοχή και των μη ανταγωνιστικών προσφορών (+60%) μπορεί να φτάσει μέχρι 2,4 δισ. ευρώ. Οι τίτλοι είναι λήξεως 15 Ιουλίου 2011 και η ημερομηνία διακανονισμού τους (settlement) είναι η Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011 (Τ+3).
Μόνο οι βασικοί διαπραγματευτές μπορούν να συμμετάσχουν στην δημοπρασία, ενώ.... δεν θα καταβληθεί προμήθεια
Κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας μπορούν να υποβληθούν μη ανταγωνιστικές προσφορές έως το 30% του δημοπρατούμενου ποσού, ενώ μέχρι τις 13 Ιανουαρίου μπορούν να υποβληθούν συμπληρωματικές μη ανταγωνιστικές προσφορές έως ενός επιπλέον 30% του δημοπρατούμενου ποσού.
Στις 18 Ιανουαρίου θα ακολουθήσει η έκδοση τρίμηνων εντόκων γραμματίων
Τα ελάχιστα ποσά που θα αντληθούν μέσω των δημοπρασιών αυτών είναι 4,5 - 4,6 δισ. ευρώ, αφού εντός του Ιανουαρίου λήγουν τρίμηνα έντοκα (έκδοσης 19 Οκτωβρίου 2010 ύψους 1,44 δισ. ευρώ), εξάμηνα έντοκα αξίας 2 δισ. ευρώ, (έκδοσης 13/7/2010) και ετήσια έντοκα (έκδοσης 12 Ιανουαρίου 2020) αξίας 1,04 δισ. ευρώ. Με το συνυπολογισμό και των εντόκων που έχουν διατεθεί σε ιδιώτες με δημόσια εγγραφή, οι λήξεις υπερβαίνουν το ποσό των 4,6 δισ. ευρώ.
Μια ενδεχόμενη διαμόρφωση του επιτοκίου χαμηλότερα του 5% κρίνεται ικανοποιητική δεδομένων των συνθηκών, ωστόσο η εξέλιξη αυτή θεωρείται ιδιαιτέρως δύσκολη δεδομένου ότι το επιτόκιο των εξάμηνων εντόκων γραμματίων του Νοεμβρίου είχε διαμορφωθεί στο 4,82%
Κυβερνητικές πηγές, που επικαλείται η «Ναυτεμπορική», σημειώνουν χαρακτηριστικά πως το επιτόκιο των αντίστοιχων τίτλων της Πορτογαλίας, την περασμένη Πέμπτη αυξήθηκε στο 3,7%, από 2% που ήταν το επιτόκιο της προηγουμένης έκδοσης.

Το τεστ της ελληνικής οικονομίας, όμως, δεν λήγει εδώ

Εξίσου κρίσιμη περίοδος θεωρείται και ο Φεβρουάριος, λόγω των συνεδριάσεων του Ecofin, τη Σύνοδο Κορυφής, αλλά και την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα
Σε πολιτικό επίπεδο, πάλι, το Μάρτιο οι ηγέτες της Ε.Ε. αναμένεται να αποφασίσουν για την αναθεώρηση της Συνθήκη της Λισαβόνας.
Αλλά και για τον Απρίλιο, μήνας που Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία θα πρέπει να πληρώσουν σε τόκους και χρεολύσια περίπου 40 δισ. ευρώ, η Ιαπωνική τράπεζα Nomura προειδοποιεί τους πελάτες της να περιμένουν επιδείνωση της κατάστασης στις αγορές της περιφέρειας, με διεύρυνση των περιθωρίων, τους μήνες εκείνους που οι χώρες αυτές πρέπει να καταβάλλουν μεγάλα ποσά για την αποπληρωμή του χρέους τους.

Εβδομάδα κρίσης για το ευρώ
Αυτή την εβδομάδα, και οι Ισπανία και Ιταλία προχωρούν σε νέα έκδοση ομολόγων, καθώς έχουν υψηλές δανειακές ανάγκες, αναμένοντας την ανταπόκριση των αγορών. Η περίπτωση της Πορτογαλίας πάντως λίγες ημέρες πριν δεν ήταν καθόλου ενθαρρυντική, αφού αναγκάστηκε να πληρώσει επιτόκιο για τα εξάμηνα έντοκα γραμμάτιά της κατά 1,6% υψηλότερο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.
Σήμερα, Δευτέρα, η Σλοβακία, προχωρά σε δημοπρασία 10ετών τίτλων χωρίς να έχει προσδιορίσει το ποσό που θα αντλήσει από την αγορά.
Την Τρίτη, εκτός από την Ελλάδα, η Ολλανδία δημοπρατεί νέα έκδοση 3ετών τίτλων, με κουπόνι 1% και στόχο την άντληση 3,5 δισ. ευρώ.
Η Γερμανία επιθυμεί να αντλήσει 6 δισ. ευρώ μέσω 5ετών τίτλων και 1 δισ. ευρώ μέσω 9ετών τίτλων την Τετάρτη
Την ίδια μέρα η Πορτογαλία θα προσπαθήσει να δανειστεί 1,5 δισ. ευρώ μέσω τίτλων που λήγουν το 2014 και το 2020.
Την Πέμπτη η Ιταλία θα δανειστεί 4,5 δισ. ευρώ μέσω 4ετών ομολόγων και 2,5 δισ. ευρώ μέσω τίτλων που λήγουν το 2026 ενώ η Ισπανία δημοπρατεί 2ετείς τίτλους με στόχο να αντλήσει 3 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"