Φίλοι που μας παρακολουθούν

Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Καυτή εβδομάδα για το Ασφαλιστικό

Kαυτή προμηνύεται η εβδομάδα που ξεκινά, λόγω της ψήφισης του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό και τα εργασιακά, το οποίο έχει προκαλέσει «θύελλα» κοινωνικών αντιδράσεων, με τα εργατικά συνδικάτα να προγραμματίζουν νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία την Πέμπτη.

Την ημέρα που το επίμαχο σχέδιο νόμου θα εισαχθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν....

.... προκηρύξει 24ωρη γενική πανεργατική απεργία
Την ίδια ημέρα, προχωρά σε 24ωρη απεργία και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), ενώ έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ (στις 10 το πρωί, στην πλατεία Κλαυθμώνος) και από το ΠΑΜΕ (στις 11 το πρωί, στην Ομόνοια).

Τα σωματεία των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη αν και με ποιον τρόπο θα συμμετάσχουν στην απεργία.

Εν τω μεταξύ, με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών, προβλέπεται ότι το 65ο θα είναι το έτος ηλικίας για τη συνταξιοδότηση τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών στο Δημόσιο. 

Στο ενιαίο καθεστώς ασφάλισης (Ι.Κ.Α.) θα ενταχθούν οι νέοι διοριζόμενοι από 1/1/2011. Παράλληλα, από την 1η Αυγούστου οι συνταξιούχοι του Δημοσίου με συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ θα καταβάλλουν εισφορά ΛΑΦΚΑ.

Για την εξίσωση των ορίων ηλικίας, το νομοσχέδιο ορίζει τους όρους και την περίοδο εφαρμογής ως εξής:

• Η έναρξη της μεταβατικής περιόδου για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών θα ξεκινήσει από 01/01/2011.
• Η εξίσωση θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 31/12/2013.
• Το όριο συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το 65ο έτος ηλικίας.

Δεν εξαιρούνται οι υπάλληλοι της Βουλής
Την ίδια στιγμή, απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Φίλιππος Πετσάλνικος, ξεκαθαρίζει ότι δεν τίθεται κανένα θέμα εξαίρεσης των υπαλλήλων της Βουλής από το νέο Ασφαλιστικό, απορρίπτοντας τα περί ευνοϊκής μεταχείρισης των συγκεκριμένων εργαζομένων. «Από τις επώδυνες αλλαγές δεν εξαιρέθηκαν οι εργαζόμενοι στη Βουλή και οι ίδιοι οι βουλευτές» τόνισε ο κ. Πετσάλνικος.

Σε διευκρινιστική ανακοίνωση προέβη και το υπουργείο Οικονομικών: «Η παράγραφος 1 του άρθρου 16 του νομοσχεδίου, που κατατέθηκε την Παρασκευή 2 Ιουλίου στη Βουλή, είναι σαφής: «Για τον υπολογισμό της σύνταξης και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των υπαλλήλων της Βουλής, εφαρμόζονται από 1-1-2011 οι διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου, κατά περίπτωση, όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά για τους τακτικούς υπαλλήλους των Υπουργείων. Ως μισθός για τον υπολογισμό της σύνταξής τους λαμβάνεται αυτός που προσδιορίζεται από τις οικείες διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής».

Σκληραίνουν τη στάση τους τα συνδικάτα

Εν τω μεταξύ, τα εργατικά συνδικάτα κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους με την απεργία της Πέμπτης, ζητώντας την απόσυρση του Ασφαλιστικού και προσδοκώντας σε βελτιώσεις επί του Εργασιακού.

«Πρέπει να κρατήσουμε ισχυρό τον θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων. Μέσα στις δύσκολες συνθήκες θα συνεχίσουμε τον αγώνα ώστε να κατοχυρώσουμε και να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων που εκπροσωπούμε», ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος.

«Η ΓΣΕΕ δεν θα δεχθεί καμία ρύθμιση που οδηγεί εκ νέου σε άδικα και δυσβάσταχτα μέτρα κατά των εργαζομένων και των συνταξιούχων», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας, στην οποία τονίζεται: «Απαιτούμε να αποσυρθεί το αντιασφαλιστικό Νομοσχέδιο και να σταματήσει η Κυβέρνηση να νομοθετεί υπέρ των εργοδοτών. Να εντατικοποιηθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της νέας ΕΓΣΣΕ και να μην αμφισβητηθεί ο ρόλος του ΟΜΕΔ».

«Όχι στο ολοκαύτωμα των ασφαλιστικών, εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων μας» λέει η ΑΔΕΔΥ, στην ανακοίνωση της οποίας σημειώνεται: «Η Κυβέρνηση και η Τρόικα, παρά την αντίθεση της κοινωνίας και τους αγώνες των εργαζομένων, εμμένουν στις αντιασφαλιστικές και τις αντεργατικές επιλογές με στόχο να μην αφήσουν τίποτα όρθιο και να κατεδαφίσουν κάθε δικαίωμα των εργαζομένων και της κοινωνίας. Η Κυβέρνηση, με πρόσχημα την κρίση, επιμένει στην κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης και τη μετατροπή του σημερινού διανεμητικού συστήματος, που βασίζεται στην κοινωνική αλληλεγγύη, σε κεφαλαιοποιητικό και ανταποδοτικό».

«Ο πόλεμος του κεφαλαίου εναντία στην εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, με δύναμη κρούσης την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζεται αμείωτος και ανελέητος και θα συνεχίζεται όσο δεν αποφασίζουμε να περάσουμε στην αντεπίθεση» αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ, επισημαίνοντας: «Δεν υπάρχουν πολλές επιλογές. Ή θα πτωχεύσει ο λαός, ή η πλουτοκρατία. Φτάνει πια!

Να πληρώσει η πλουτοκρατία».
ΤΑ ΝΕΑ online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"