Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Συνάντηση Παπανδρέου - Χριστόφια

Στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες του Προέδρου.

Kύπρος και Ελλάδα αποφάσισαν σήμερα το συντονισμό τόσο σε επίπεδο ηγεσίας όσο και σε διπλωματικό επίπεδο στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο, με σκοπό την ανάδειξη και προώθηση των τριών προτάσεων για το Κυπριακό τις οποίες ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας την περασμένη Πέμπτη, εκτιμώντας ότι....
.... οι προτάσεις αυτές, εάν γίνουν αποδεκτές, θα μπορέσουν πραγματικά να ανοίξουν το δρόμο της επίλυσης του Κυπριακού το συντομότερο.

Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε στην κοινή διάσκεψη Τύπου που έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στο αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου πραγματοποίησαν συνάντηση στο πλαίσιο σύντομης ενδιάμεσης στάσης που έκανε ο Ελληνας Πρωθυπουργός στη Λάρνακα, καθοδόν προς το Ισραήλ.

Στις δηλώσεις τους, υπογράμμισαν τη θέση ότι οι τρεις προτάσεις μπορούν να δώσουν ώθηση στις συνομιλίες για το Κυπριακό και να βελτιώσουν το κλίμα.

Ο Ελληνας Πρωθυπουργός είπε ότι οι προτάσεις αυτές δείχνουν ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας είναι ένα βήμα μπροστά στις πρωτοβουλίες για την επίλυση του Κυπριακού, ενώ ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι προτάσεις μπορούν πραγματικά να ανοίξουν το δρόμο της επίλυσης του Κυπριακού το συντομότερο και ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό και ολόκληρη την ελληνική Κυβέρνηση για τη στήριξη που προσφέρουν προς την Κύπρο.

Στις δηλώσεις του, ο Ελληνας Πρωθυπουργός είπε ότι ''με την παρουσία μου στην Κύπρο θέλω να διαβεβαιώσω ότι το Κυπριακό θα συνεχίσει να αποτελεί άμεση προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής'', εκφράζοντας ταυτόχρονα την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί προϋπόθεση για πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. «Εχω πει πολλές φορές σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και την Τουρκία, η Κύπρος ή θα μας διαιρεί ή θα μας ενώνει». Επιδιώκουμε το δεύτερο, πρόσθεσε λέγοντας ότι η Ελλάδα, η Κυβέρνηση και ο ίδιος θα βρίσκονται πάντα δίπλα στους αγώνες για επανένωση της Κύπρου.

Χθες, είπε, ήταν η τραγική επέτειος της εισβολής στην Κύπρο και η απαρχή της επί 36 χρόνια κατοχής μεγάλου τμήματος του νησιού από τον τουρκικό στρατό. «Μαύρες μέρες για την Κύπρο, αλλά και για την Ελλάδα που βρισκόταν τότε κάτω από την μπότα μιας δικτατορίας στρατιωτικής και ξενόφερτης».

Στόχος, σημείωσε, παραμένει ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η εξεύρεση μιας λύσης δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ, χωρίς στενά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία. Μια λύση στο πλαίσιο ενός δικοινοτικού, διζωνικού ομοσπονδιακού κράτους με πολιτική ισότητα, όπως αυτή ορίζεται από τις αποφάσεις του ΟΗΕ, με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια.

Ο κ. Παπανδρέου χαιρέτισε τις πρόσφατες προτάσεις του Προέδρου Χριστόφια σχετικά με τη διαπραγμάτευση των τριών κεφαλαίων και τη διασύνδεση του εδαφικού, περιουσιακού και του θέματος των εποίκων. Δεύτερον, όπως είπε, του θέματος της επιστροφής των Βαρωσίων και του ανοίγματος του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την ΕΕ, και τρίτον, την κυπριακή θέση για τη διεθνή διάσκεψη.

«Αυτές οι προτάσεις μπορούν να δώσουν ώθηση στις δικοινοτικές συνομιλίες, μπορούν επίσης να βελτιώσουν σημαντικά το κλίμα. Δείχνουν ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας είναι ένα βήμα μπροστά στις πρωτοβουλίες για την επίλυση του Κυπριακού. Ευχόμαστε η τ/κ πλευρά και η Τουρκία να τις μελετήσουν σοβαρά».

Ο ρόλος της Τουρκίας, σημείωσε, είναι κρίσιμος και η επίδειξη από μέρους της πραγματικής βούλησης για λύση με απτά αποτελέσματα, θα επιτρέψει να υπάρξει γρήγορα πρόοδος ώστε να πετύχουμε σύντομα μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία, όπως άλλωστε διατείνεται συνεχώς ότι επιθυμεί η ίδια να συμβεί. Θα ωφεληθούν όλοι και πρωτίστως η Τουρκία, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, αφού – όπως εξήγησε – θα επηρεαστούν θετικά, καθοριστικά οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και θα διευκολυνθεί η ενταξιακή της προσπάθεια.

«Θα ήθελα και πάλι να σας διαβεβαιώσω για την αμέριστη στήριξή μας. Με πνεύμα ενότητας, πνεύμα κατανόησης είμαι βέβαιος ότι οι προσπάθειες όλων μας θα ευοδωθούν και η Κύπρος θα είναι πάλι ελεύθερη, ενωμένη, ασφαλής και ευημερούσα».

Αναφερόμενος στο ταξίδι του στη Μέση Ανατολή, στο πλαίσιο του οποίου έκανε μια σύντομη στάση στην Κύπρο, ο Ελληνας Πρωθυπουργός είπε ότι Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται σε στενή συνεννόηση για πρωτοβουλίες σχετικά με το μεγάλο ανθρωπιστικό πρόβλημα της Γάζας.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευχαρίστησε τον Ελληνα Πρωθυπουργό και τη συνοδεία του «γιατί σταθμεύοντας στην Κύπρο έστω και για λίγο αποδεικνύουν έμπρακτα το συνεχές και αδιάλειπτο προσωπικό ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης της Ελλάδας για την Κύπρο και το Κυπριακό».

«Ευχαριστούμε κύριε Πρωθυπουργέ για την πλήρη στήριξη στις προσπάθειές μας να αντιμετωπίσουμε τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας αλλά και των φίλων της και να ανοίξουμε παρά τις δυσκολίες το δρόμο της λύσης του Κυπριακού το συντομότερο», είπε.

Επανέλαβε ότι η λύση θα βασίζεται σε αρχές και θα αποτελεί έναν έντιμο και αμοιβαία αποδεκτό συμβιβασμό.

Η λύση, είπε, θα είναι διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, για ένα κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, λύση που θα δώσει την ευκαιρία σε Ε/κ και Τ/κ να κτίσουν το μέλλον τους στην κοινή πατρίδα.

Σήμερα, είπε, μας δόθηκε η ευκαιρία να ενημερώσουμε πλήρως τον Ελληνα Πρωθυπουργό για τις εξελίξεις και την κατάσταση στις συνομιλίες μετά την ανάληψη της ηγεσίας της τ/κ κοινότητας από τον Ντερβίς Ερογλου.

«Ενημερώσαμε ενδελεχώς και σε βάθος για τις μεθοδεύσεις και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα από πλευράς της Τουρκίας. Είναι ξεκάθαρο ότι η σκλήρυνση της στάσης της άλλης πλευράς βρίσκεται σε πλήρη αντιπαράθεση με τις δηλώσεις από πλευράς Τουρκίας και της τ/κ ηγεσίας ότι επιθυμούν λύση μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου», συνέχισε.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπογράμμισε ότι στην επικοινωνιακή τακτική της Τουρκίας που «έχει στόχο την επίρριψη ευθυνών, απαντούμε με πράξεις» και πρόσθεσε ότι «επιθυμούμε να υπάρξει κινητικότητα και να δοθεί ώθηση στις συνομιλίες».

Αναφέρθηκε στο πακέτο τριών προτάσεων, λέγοντας ότι εάν γίνει αποδεκτό θα αλλάξει το κλίμα και θα οδηγήσει σε αποτελέσματα που θα είναι θετικά και για τους Τ/κ και για την ίδια την Τουρκία και για τους Ε/κ.

Επανέλαβε ότι το πακέτο προτείνει τη διασύνδεση της συζήτησης τριών κεφαλαίων του Κυπριακού.

Το περιουσιακό, είπε, συνδέεται και θα πρέπει να συζητηθεί ταυτόχρονα με το κεφάλαιο των εδαφικών αναπροσαρμογών και το κεφάλαιο της μετανάστευσης, ιθαγένειας, αλλοδαπών και ασύλου.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η διευθέτηση του κεφαλαίου των εδαφικών αναπροσαρμογών όπως και του θέματος του εποικισμού αναμφίβολα θα διευκολύνει την επίλυση του περιουσιακού», επεσήμανε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Οπως είπε, ο συνδυασμός της συζήτησης αυτών των τριών κεφαλαίων εκ των πραγμάτων θα εντατικοποιήσει και θα επισπεύσει τον διάλογο.

Μέρος του πακέτου είναι και η εφαρμογή του ψηφίσματος 550 του ΣΑ του ΟΗΕ.

«Καλούμε την Τουρκία να εφαρμόσει το ψήφισμα 550 του ΣΑ του ΟΗΕ που προνοεί την παράδοση των Βαρωσίων στα ΗΕ με στόχο την επιδιόρθωση και αποκατάσταση της πόλης και την επιστροφή της στους νόμιμους κατοίκους της. Μαζί με αυτό θα αναλάβουμε ευθύνη για αποκατάσταση της παλιάς πόλης της Αμμοχώστου που αποτελεί κοινή πολιτιστική κληρονομία», είπε.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε ότι ταυτόχρονα θα ανοίξει το λιμάνι της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα της ΕΕ για τη διεξαγωγή εμπορίου από πλευράς Τ/κ.

Υπογράμμισε ότι τα οφέλη είναι φανερά για την τ/κ κοινότητα, ενώ και η Τουρκία θα έχει όφελος αφού θα μπορέσουν να ανοίξουν ενταξιακά κεφάλαια που σήμερα είναι παγωμένα.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση για τη Διεθνή Διάσκεψη, είπε ότι «θεωρούμε αναγκαία τη σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης όταν φθάσουμε σε ακτίνα συμφωνίας πάνω στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού».

Η Διεθνής Διάσκεψη, συνέχισε, θα πρέπει να συγκληθεί από τα ΗΕ και σε αυτήν να συμμετάσχουν τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ, η ΕΕ, οι εγγυήτριες δυνάμεις, η Κυπριακή Δημοκρατία και οι δύο κυπριακές κοινότητες.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα στηρίζει απόλυτα την Κύπρο σε αυτή της την πρωτοβουλία.

«Είναι σε όλους ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα βρίσκεται πάντοτε με συνέπεια στο πλευρό μας, μας στηρίζει απόλυτα και σε αυτή την πρωτοβουλία», είπε.

Σήμερα, συνέχισε, «αποφασίσαμε το συντονισμό τόσο σε επίπεδο ηγεσίας όσο και σε διπλωματικό επίπεδο στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο με σκοπό την ανάδειξη και προώθηση της πρότασής μας, η οποία μπορεί πραγματικά να ανοίξει το δρόμο της επίλυσης του Κυπριακού το συντομότερο».

Ευχαρίστησε ξανά τον Ελληνα Πρωθυπουργό για την απόλυτη στήριξή του, και είπε ότι «στο πρόσωπό του εκφράζουμε, επίσης, την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού προς την Κυβέρνηση και ολόκληρη την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας και τον ελληνικό λαό για την στήριξη στις προσπάθειές μας για λύση και επανένωση».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε και στο Μεσανατολικό, λέγοντας ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στις προσπάθειες ειρήνευσης στη Μέση Ανατολής.

Αυτό φάνηκε, σημείωσε, και μέσα από την κοινή πρωτοβουλία για προώθηση της ιδέας για αύξηση της ροής βοήθειας προς την Γάζα.

Τέλος, ο Πρόεδρος ευχήθηκε κάθε επιτυχία στις επαφές του Ελληνα Πρωθυπουργού στο Ισραήλ.
 www.ikypros.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"