Φίλοι που μας παρακολουθούν

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Ανακαλύφθηκαν τεράστια αποθέματα μεταλλευμάτων στο Αφγανιστάν

Αμερικανοί γεωλόγοι ανακάλυψαν στο Αφγανιστάν τεράστια αποθέματα μεταλλευμάτων, όπως χαλκός και λίθιο, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, γράφουν σήμερα οι New York Times.

Τα κοιτάσματα αυτά, που περιλαμβάνουν επίσης σίδηρο, χρυσό, νιόβιο και κοβάλτιο, αρκούν για να κάνουν τη χώρα μια.... .... από τις πρώτες εξαγωγικές δυνάμεις σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμούν Αμερικανοί αξιωματούχοι. 
Τα αποθέματα λιθίου στο Αφγανιστάν μπορούν να συγκριθούν με αυτά της Βολιβίας, που κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις στον κόσμο, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Το λίθιο είναι απαραίτητο συστατικό των αυτοφορτιζόμενων μπαταριών, χρησιμοποιείται στα τηλέφωνα, στους φορητούς υπολογιστές, αλλά και στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Το Αφγανιστάν θα μπορούσε να γίνει "η Σαουδική Αραβία του λιθίου", επισημαίνεται σε εσωτερική έκθεση του Πενταγώνου την οποία επικαλείται η εφημερίδα. Το ίδιο μεγάλα είναι και τα αποθέματα σιδήρου και χαλκού.

"Υπάρχουν εκπληκτικές δυνατότητες στη χώρα, όμως υπάρχουν και πολλά 'αν'", τόνισε στην εφημερίδα ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους αρχηγός του αμερικανικού γενικού επιτελείου. "Τα κοιτάσματα αυτά θα γίνουν η ραχοκοκαλιά της αφγανικής οικονομίας", εκτιμά από την πλευρά του ο Τζαλίλ Τζουμριάνι, σύμβουλος του υπουργείου Μεταλλείων.

Η ανακάλυψη έγινε από μια μικρή ομάδα γεωλόγων και αξιωματούχων του Πενταγώνου εξετάζοντας κάρτες και δεδομένα που είχαν συγκεντρώσει σοβιετικοί ειδικοί στη διάρκεια της κατοχής του Αφγανιστάν την δεκαετία του '80. Αφγανοί γεωλόγοι είχαν κρύψει στα σπίτια τους τα έγγραφα αυτά μετά την αποχώρηση των Σοβιετικών και τα παρουσίασαν το 2001 μετά την πτώση του καθεστώτος των ταλιμπάν. "Είχαμε τις κάρτες, αλλά δεν υπήρξε συνέχεια γιατί είχαμε πόλεμο για 30-35 χρόνια", δήλωσε ο Αχμαντ Χουζάμπρε, αφγανός μηχανικός που εργαζόταν στο υπουργείο Μεταλλείων την δεκαετία του '70.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι ενημερώθηκε από Αμερικανούς αξιωματούχους για την ανακάλυψη αυτή.
 www.ikypros.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"