Φίλοι που μας παρακολουθούν

Κυριακή 30 Μαΐου 2010

ΚΥΠΡΟΣ:Δεν αποδεχόμαστε να χαρίσουμε σπιθαμή γης από την πατρίδα μας στον κατακτητή

Η Κύπρος πρέπει να επανενωθεί και θα επανενωθεί, γιατί δεν αποδεχόμαστε να χαρίσουμε σπιθαμή γης από την πατρίδα μας στον κατακτητή, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης, ο οποίος πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας καθοδηγούμενος από αυτό το όραμα εντείνει τον αγώνα του, για απαλλαγή της Κύπρου από την κατοχή, για τερματισμό του εποικισμού και για επανένωση της πατρίδας και του λαού μας.

Στον επιμνημόσυνο
λόγο του, στη μετακομιδή λειψάνων του ήρωα Κώστα Πατσαλή στην Ορμήδεια, ο κ. Συλικιώτης έκανε λόγο για.... .... ''κρίσιμη καμπή'' στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι ''η Κυβέρνηση ήταν μεταξύ αυτών των πολιτικών δυνάμεων που έγκαιρα εκτίμησαν ότι η εκλογή Ερογλου στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας θα αποτελούσε μία αρνητική εξέλιξη στην πορεία επίλυσης του Κυπριακού και αυτό γιατί απέναντι μας έχουμε πλέον έναν άνθρωπο, ο οποίος σε όλη του την πολιτική διαδρομή ήταν υπέρμαχος της διχοτόμησης, υπέρμαχος των δύο κρατών''.

Όπως
είπε ''ανεξάρτητα όμως από τις όποιες αρνητικές εξελίξεις, για εμάς εκείνο, που έχει σημασία και αυτό είναι που διακηρύσσει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι να κάνουμε το καθήκον μας, ό,τι περνά από το δικό μας χέρι να σπρώξουμε τα πράγματα προς μια θετική κατάληξη, δηλαδή να είμαστε πάντοτε έτοιμοι, να έχουμε τις προτάσεις μας και να εργαζόμαστε ακούραστα, για την επίτευξη του στόχου μας, εμμένοντας στις συμφωνημένες αρχές λύσης του Κυπριακού και στη συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν''.

''Δεν έχουμε
άλλη επιλογή'', είπε, ''αφού η σκληρή πραγματικότητα είναι πως η μη λύση είναι φορτωμένη στις πλάτες του κυπριακού λαού στο σύνολο του. Και, δυστυχώς, η διαιώνιση του κυπριακού προβλήματος και της διχοτόμησης επισωρεύει συνεχώς τεράστια προβλήματα στον ίδιο τον κυπριακό λαό''.

Πρόσθεσε
ότι ''η λύση του Κυπριακού εξαρτάται από την πολιτική βούληση πρώτα-πρώτα της Κυβέρνησης της Τουρκίας να προχωρήσει αποφασιστικά προς αυτή την κατεύθυνση και όχι να διακηρύσσει επικοινωνιακά ότι θέλει λύση''.

''Η πραγματική
πρόθεση της για λύση θα πρέπει να εκφραστεί με συγκεκριμένη πολιτική βούληση και με συγκεκριμένα βήματα, που πρέπει να γίνουν στο Κυπριακό, τα οποία μέχρι σήμερα δεν είδαμε'', σημείωσε.

Επιπλέον
, είπε πως ''είναι πραγματικά πολύ λυπηρό πως υπό τις δοσμένες αυτές κρίσιμες στιγμές που περνάμε, ενώ θα έπρεπε να πρυτανεύει η λογική και περισσότερη αίσθηση ευθύνης, για να οικοδομηθεί η αναγκαία ενότητα, διαπιστώνουμε μια διάσπαση του εσωτερικού μετώπου, ένα πολυτεμαχισμό''.

''Δυστυχώς
, αυτή η διάσπαση και ο πολυτεμαχισμός που παρατηρείται στο εσωτερικό μέτωπο δεν βοηθούν ούτε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη δύσκολη διαδικασία των διαπραγματεύσεων ούτε και στο να αποστέλλονται τα σωστά μηνύματα στο εξωτερικό. Ότι δηλαδή εδώ υπάρχει ένας λαός ο οποίος σύσσωμος και με κοινή βούληση επιδιώκει διακαώς τη λύση του Κυπριακού'', είπε.

Είπε
ακόμα πως η Κυβέρνηση δεν βολεύεται με τη διχοτόμηση και την παθητική ροή του χρόνου, που εδραιώνει το σημερινό απεχθές στάτους κβο, σημειώνοντας πως μια μοιρασμένη Κύπρος δεν έχει μέλλον και επιβάλλεται να δοθεί ο καλύτερος μας εαυτός στην υπόθεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης που να επανενώνει τη χώρα και το λαό.

Αναφερόμενος
στον ήρωα Κώστα Πατσαλή, ο ΥΠΕΣ είπε: ''Αποχαιρετώντας σήμερα τον Κώστα Πατσαλή δίνουμε μια υπόσχεση. Ότι θα αγωνιστούμε για τη λευτεριά και την επανένωση της πατρίδας μας. Με συνέπεια και προσήλωση θα συνεχίσουμε να μοχθούμε για να ξαναενώσουμε το κράτος και τον λαό μας. Αυτό μας το όραμα δεν το εγκαταλείπουμε με τίποτα. Ανανεώνουμε τις ελπίδες και τις προσπάθειες μας και δηλώνουμε έτοιμοι να κάνουμε το μεγάλο βήμα της επανένωσης. Και να ανοίξουμε, όλοι μαζί, μια νέα εποχή συμβίωσης, προόδου και ανάπτυξης''.

Ο Κώστας
Πατσαλής γεννήθηκε στην Ορμήδεια στις 19 Ιουλίου του 1956. Ήταν το έβδομο από τα οκτώ παιδιά της οικογένειας. Μετά την αποφοίτηση του από το δημοτικό σχολείο του χωριού του, αναγκάστηκε να ριχτεί πολύ νωρίς στη βιοπάλη, για να συνεισφέρει οικονομικά στην οικογένεια του. Ακολούθησε το επάγγελμα του οικοδόμου και ταυτόχρονα ασχολείτο και με την κτηνοτροφία.

Τον Ιανουάριο
του 1974 ο Κώστας κατατάγηκε στην Εθνική Φρουρά για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία. Μετά τη βασική του εκπαίδευση στο στρατόπεδο του Πυροβολικού ''ΚΑΡΑΟΛΟΣ'' στην Αμμόχωστο, μετατέθηκε στην 184 Μονάδα Πυροβολικού της Αθαλάσσας. Την τελευταία φορά που επισκέφθηκε το σπίτι του, στις αρχές Ιουλίου του 1974, ανακοίνωσε στους δικούς του ότι σύντομα θα ήταν κοντά τους, γιατί το Υπουργικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει τη μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 14 μήνες.

Δυστυχώς
, όμως, το προδοτικό πραξικόπημα έφερε την τουρκική εισβολή, αλλάζοντας ολοκληρωτικά τη ροή των γεγονότων. Στις 05:15 της 29ης Ιουλίου το στρατόπεδο της 184 Πυροβολαρχίας Πεδινού Πυροβολικών, προσβλήθηκε από αεροσκάφη της τουρκικής αεροπορίας με τη χρήση βομβών ναπάλμ και ρουκετών. Ο απολογισμός από την τουρκική πολεμική επιχείρηση τραγικός. Ο Λοχίας Προδρομίδης Γεώργιος και ο στρατιώτης Πηλίας Μιχαήλ τραυματίζονται θανάσιμα. Άλλοι πέντε οπλίτες της 184 έχουν τραυματιστεί, τρεις από τους οποίους με σοβαρά εγκαύματα: ο Κώστας Πατσαλή, ο Ιάκωβος Ανδρέου, ο Χ'' Προδρόμου Σωτήρης κ.ά.

Σύμφωνα
με μαρτυρία της μητέρας του Πατσαλή, όσοι τον είδαν δεν θα ξεχάσουν ποτέ την τραγική του μορφή. Με φοβερά εγκαύματα σε όλο του το σώμα και αφόρητους πόνους μεταφέρθηκε από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, με τους άλλους δύο συναδέλφους του, Ιάκωβο Ανδρέου και Χ”Προδρόμου Σωτήρη, στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Αθήνας. Στις 19 Οκτωβρίου του 1974 ο Κώστας άφησε την τελευταία του πνοή.

Ο τάφος
του Κώστα βρίσκεται στο κοιμητήριο Ορμήδειας, ως υπενθύμιση του δρόμου της τιμής και του καθήκοντος για τις μελλοντικές γενιές.
 www.ikypros.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"