Προβλέπει δάνεια από άλλες χώρες της Ευρωζώνης και συμμετοχή του ΔΝΤ
Σε συμφωνία για την στήριξη της Ελλάδας με τη συνδρομή και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατέληξαν Παρίσι και Βερολίνο. Την επίτευξη της συμφωνίας ανακοίνωσε πρώτα η γαλλική προεδρία, εκπρόσωπος της οποίας επιβεβαίωσε πως το σχέδιο διάσωσης περιλαμβάνει και την παροχή δανείων στην Ελλάδα από άλλες χώρες της Ε.Ε.
Την είδηση επιβεβαίωσε και η γερμανική κυβέρνηση.
Η συμμετοχή του ΔΝΤ στον μηχανισμό στήριξης θα είναι....
.... ουσιαστική, αλλά η πλειοψηφία των πόρων θα προέρχεται από τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το κείμενο της συμφωνίας, έκτασης μιάμισης σελίδας, πήρε το "πράσινο φως" από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Προγραμματίζεται συνάντηση των ηγετών της Ευρωζώνης, πριν το επίσημο δείπνο της Συνόδου Κορυφής, προκειμένου να συζητήσουν επί ορισμένων "κενών" στο σχέδιο.
Ανάμεσά τους, υπό ποιους όρους θα ενεργοποιείται ο μηχανισμός και ποιος θα καθορίζει τους όρους, μετά την ενεργοποίησή του.
Διαφοροποίηση Τρισέ
Η εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.Ο Ζαν - Κλοντ Τρισέ δήλωσε ότι πρόκειται για αρνητική εξέλιξη.
"Αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή οποιοσδήποτε θεσμός ασκήσει στη θέση του Eurogroup, στη θέση των κυβερνήσεων, την ευθύνη τους, είναι προφανώς πολύ, πολύ άσχημο", δήλωσε στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό LCP-Public Senat.
"Οι χώρες της ζώνης του ευρώ δεν πρέπει να εγκαταλείψουν ούτε μια ίντσα από τις σημερινές ευθύνες τους, ούτε να τις φορτώνουν σε άλλους: άλλες κυβερνήσεις, άλλους θεσμούς", πρόσθεσε.
Ο κεντρικός τραπεζίτης εξέφρασε την επιθυμία, "τα μέλη της Ευρωζώνης να ασκήσουν πλήρως, ολοκληρωτικά, πιστές στη Συνθήκη στο πνεύμα και στο γράμμα της, τις ευθύνες τους".
Οι πρώτες πληροφορίες
Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Γάλλου προέδρου, το σχέδιο στήριξης θα ενεργοποιηθεί μόνο σε περίπτωση ανάγκης και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, το σχέδιο περιγράφει με ακρίβεια τις συνθήκες υπό τις οποίες θα παρέμβουν τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης. Υπογράμμισε ότι δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα ενεργοποιηθεί και στην περίπτωση που άλλες χώρες βρεθούν στην ίδια θέση.
Σύμφωνα με άλλη πηγή, οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν αργότερα σήμερα -και αφού έχει κλείσει το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Η αξία του υπολογίζεται σε 22 δισ. ευρώ.
Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε ότι οι Έλληνες έχουν λάβει πολύ σημαντικές αποφάσεις και είναι αποφασισμένοι να βάλουμε τάξη στα του οίκου τους.
Τι προηγήθηκε
Σαρκοζί και Μέρκελ είχαν συνάντηση, λίγο πριν την επίσημη έναρξη της Συνόδου κορυφής, προκειμένου να καταλήξουν σε μία συμβιβαστική λύση. Στη συνάντηση μετείχε και ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Νωρίτερα, η καγκελάριος της Γερμανίας είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ μίας μεικτής λύσης, η οποία θα προβλέπει διμερή δάνεια, από κράτη - μέλη της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα, με τη συμμετοχή στον μηχανισμό και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
"Είμαι σθεναρά δεσμευμένη για την επιτυχία μίας τέτοιας λύσης στην οποία θα εμπλέκονται το ΔΝΤ και διμερείς βοήθειες", είχε δηλώσει ενώπιον του Γερμανικού Κοινονοβουλίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"