Φίλοι που μας παρακολουθούν

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Κλίμα…ναυαγίου στην Κοπεγχάγη

Obama_KopegxaghΣε αποτυχία οδηγείται η Διάσκεψη της Κοπεγχάγης για το κλίμα. Οι ηγέτες του κόσμου φαίνεται να μην μπορούν να καταλήξουν ούτε σε μια απλή πολιτική συμφωνία για τα μέτρα που θα λάβουν ώστε να μην αυξηθεί η θερμοκρασία του πλανήτη πάνω από τους 2 βαθμούς Κελσίου τις επόμενες δεκαετίες. 
Η παρουσία του Μπαράκ Ομπάμα στις τελευταίες χαοτικές ώρες της Διάσκεψης δεν βοήθησε να αλλάξει το κλίμα. Μίλησε για τον κίνδυνο της αποτυχίας αλλά στο τέλος απογοήτευσε, γιατί δεν πρόσφερε τίποτα καινούργιο και ζήτησε από τους ηγέτες να.... .... συμβιβαστούν με κάτι κατώτερο των περιστάσεων. Η συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου με τον Κινέζο πρωθυπουργό κρίθηκε θετική. Ωστόσο η Κίνα εξακολουθεί να αρνείται την εποπτεία των εκπομπών αερίων όλων των κρατών. Στο περιθώριο της Διάσκεψης ο Γιώργος Παπανδρέου είχε ολιγόλεπτη συνομιλία με τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος του απηύθυνε πρόσκληση να επισκεφθεί στις αρχές του χρόνου τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σε ιδιαίτερα λεπτό σημείο βρίσκονται οι διαβουλεύσεις στην Κοπεγχάγη για την επίτευξη μιας δεσμευτικής συμφωνίας για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Τα Ηνωμένα Έθνη ωστόσο διέψευσαν ότι ζήτησαν από τους ηγέτες του πλανήτη να παραμείνουν στην Κοπεγχάγη λόγω του αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Νωρίτερα, ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιος για το Περιβάλλον, Σταύρος Δήμας, είχε δηλώσει ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, ζήτησε από τους μετέχοντες στη διάσκεψη της Κοπεγχάγης να μην φύγουν το βράδυ. Ωστόσο, η εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Μαρί Οκάμπε, είπε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα.
Σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία το σχέδιο διακήρυξης που διέρρευσε στη σύνοδο προβλέπει την παροχή δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ανεπτυγμένες στις αναπτυσσόμενες χώρες έως το 2020. Επίσης προβλέπεται ως στόχος η διατήρηση της θερμοκρασίας του πλανήτη ώστε η άνοδος να μην ξεπεράσει τους 2 βαθμούς Κελσίου.
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να εγκαταλείψει το βράδυ της Παρασκευής την Κοπεγχάγη, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου-ο οποίος δεν αποκάλυψε το όνομα του-στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ο Μπαράκ Ομπάμα έφτασε στην πρωτεύουσα της Δανίας σήμερα στις 08Η00 GMT, όπου μαζί με τους 120 ηγέτες του κόσμου προσπάθησαν να καταλήξουν σε μία συμφωνία για τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Ήδη ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ έφυγε από την Κοπεγχάγη, καθώς το Σάββατο πρέπει να βρίσκεται στο Αλμάτι για τη σύνοδο της Οργάνωσης Συλλογικής Ασφάλειας (ODKB) των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Νέα συνάντηση για το κλίμα θα έχουν ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο πρωθυπουργός της Κίνας
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, πρότεινε στον πρωθυπουργό της Κίνας, Ουέν Τζιαμπάο, να συναντηθούν και πάλι στην Κοπεγχάγη, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο των συνομιλιών για το κλίμα. Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, στην 55η συνάντηση που είχαν νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής οι δύο ηγέτες σημειώθηκε "πρόοδος". Τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν το επίπεδο των εκπομπών καυσαερίων και η χρηματοδότηση του αγώνα για την αναχαίτιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Δανία
Ο Ούγκο Τσάβες αποκάλεσε την Παρασκευή τις ΗΠΑ "μεγάλο ρυπαντή" και κατηγόρησε τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ότι προσπαθεί να πετύχει μια συμφωνία για το κλίμα πίσω από τις πλάτες των άλλων ηγετών.
Ο ηγέτης της Βενεζουέλας μίλησε λίγο μετά την ομιλία του Ομπάμα προς τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών, η οποία αγωνίζεται για την επίτευξη μιας συμφωνίας για τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, μια ρύπανση που ευθύνεται για την αλλαγή του κλίματος. Σε μιαν άλλη σύνοδο του ΟΗΕ το 2006, ο Τσάβες είχε επιτεθεί στον τότε-Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, αποκαλώντας τον "διάβολο" και προσθέτοντας ότι το βήμα απ΄όπου ο Μπους είχε μιλήσει μία ημέρα νωρίτερα "εξακολουθούσε να μυρίζει θειάφι". Ο Τσάβες συνέχισε αυτό το λογοπαίγνιο και στην Κοπεγχάγη, λέγοντας: "Μου μυρίζει ακόμη θειάφι. Μου μυρίζει θειάφι ακόμη σε αυτόν τον κόσμο".
Την περασμένη εβδομάδα, Ομπάμα τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στη γειτονική Νορβηγία. Αλλά ο Τσάβες διάνθισε την ομιλία του με αναφορές στην "βραβείο Νόμπελ του πολέμου" που έχει κερδίσει ο Ομπάμα. Όσο για τη δέσμευση της Ουάσινγκτον να αναλάβει "το μερίδιο που της αναλογεί" στη συμβολή της σε μια βραχυπρόθεσμη ετήσια συνεισφορά 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις πλούσιες χώρες που θα βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να καταπολεμήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη, Τσάβες χαρακτήρισε το ποσό "γελοίο" αντιπαραβάλλοντας το με τα 700 δις δολάρια που διέθεσε πέρυσι η αμερικανική κυβέρνηση για τη διάσωση του τραπεζικού κλάδου των ΗΠΑ.
Σαρκοζί κατά Κίνας
Το νεότερο σχέδιο δεν αναφέρει πια τη διορία του 2010 για νομικά δεσμευτική συνθήκη για το κλίμα. Είναι μια διακήρυξη στόχων αλλά δεν υποχρεώνει τα κράτη να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα. Λίγο πριν την εκπνοή της διάσκεψης ηγέτες από βιομηχανικά και αναπτυσσόμενα κράτη συναντήθηκαν κεκλεισμένων των θυρών. Ομπάμα, Μπράουν και Σαρκοζί ήταν παρόντες αλλά ο κινέζος πρωθυπουργός απείχε.
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της Διάσκεψης είπε ότι το ζήτημα της κλιματική αλλαγής δεν είναι μόνο θέμα κλίματος αλλά θέμα μεγάλων ανισοτήτων. Η υπόσχεση για οικονομική βοήθεια ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως προς τις φτωχότερες χώρες επικρίθηκε ως μη επαρκής από το μπλοκ των αναπτυσσόμενων κρατών, τα οποία επιπλέον θέλουν να επεκταθεί το πρωτόκολλο του Κιότο και να μην υπάρξει νέα συνθήκη. Σημείο τριβής είναι ο στόχος να μην αυξηθεί η παγκόσμια θερμοκρασία πάνω από 2 βαθμούς Κελσίου. Τα μικρότερα νησιωτικά κράτη που απειλούνται περισσότερο απαιτούν το όριο να μην ξεπερνά το 1,5 βαθμό.
Κύπρος: Οι θέσεις Χριστόφια στη διάσκεψη της Κοπεγχάγης
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας τόνισε ότι οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν υπερεκμεταλλευτεί τους φυσικούς πόρους σε ολόκληρο τον κόσμο και ως εκ τούτου έχουν καθήκον να συμβάλουν σημαντικά στο μετριασμό και την αναστροφή της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος. Προσφωνώντας τη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να μοιραστούν την τεχνολογία και τη γνώση με αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες, που θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα συντριπτικό φορτίο προκειμένου να επιτύχουν τα απαιτούμενα αποτελέσματα.
Ο πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως η Κύπρος, ως νησί της Μεσογείου, βρίσκεται σε μια περιοχή που ήδη βιώνει τις πρώτες σοβαρές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Έχουμε γίνει μάρτυρες παρατεταμένων περιόδων ανομβρίας, είπε, αυξημένων θερμοκρασιών και απογύμνωσης δασών και σπανίων οικοσυστημάτων. Ανέφερε επίσης ότι η περιβαλλοντική πολιτική της κυβέρνησης παρεμποδίζεται από τη στρατιωτική κατοχή τμήματος του εδάφους της νήσου. Ο πρόεδρος Χριστόφιας υποστήριξε πως η νέα διευθέτηση για το κλίμα πρέπει να καλύπτει όλα τα συμφωνηθέντα στο συνέδριο στο Μπαλί καθώς και τις αρχές της Σύμβασης για το κλίμα και να παρέχει τη δυνατότητα για δράση το συντομότερο δυνατό. Ταυτόχρονα, είπε, πρέπει να προωθηθούν οι ουσιαστικές πρόνοιες του Πρωτοκόλλου του Κιότο.
ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ,ΝΕΤ 105,8,ΑΠΕ-ΜΠΕ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"