Φίλοι που μας παρακολουθούν

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Ξεκινάει η... μάχη της φέτας. Η Ελλάδα μπορεί να χάσει το αποκλειστικό δικαίωμα της παραγωγής.

Ξεκινάει η... μάχη της φέτας-Πώς η Ελλάδα μπορεί να χάσει το αποκλειστικό δικαίωμα παραγωγής
Από ότι φαίνεται η μάχη της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν περιορίζεται μόνο στις διαρθρωτικές αλλαγές, τους πλειστηριασμούς και το κούρεμα του χρέους. 
Τώρα επεκτείνεται και στη... φέτα
Το εθνικό προϊόν απειλείται ευθέως από την αρχική συμφωνία της Ε.Ε. με τον Καναδά.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του....
Γιώργου Χρηστίδη για λογαριασμό του BBC, η φέτα τίθεται εν κινδύνω, καθώς ενδέχεται η Ελλάδα να χάσει την αποκλειστικότητα της παραγωγής της
Σημειωτέον πως αυτή τη στιγμή, εντάσσεται (μαζί με άλλα 145 προϊόντα) που καλύπτονται από την λεγόμενη Προστατευόμενη Γεωγραφική Ενδειξη της Ε.Ε.
Αυτό το καθεστώς απαγορεύει άλλους παραγωγούς, εκτός Ελλάδας, να κοπιάρουν το αυθεντικό προϊόν και να το παρουσιάσουν ως πρωτότυπο. Κοινώς: φέτα μπορούν να φτιάχνουν μόνο Ελληνες παραγωγοί.
Η συμφωνία ΕΕ-Καναδά, έκλεισε τον περασμένο Οκτώβριο, μετά από περισσότερα από τέσσερα χρόνια σκληρών διαπραγματεύσεων. Πρέπει να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια και των 28 κρατών μελών, καθώς και από την κυβέρνηση και τις 10 επαρχίες του Καναδά . Έτσι, η συμφωνία είναι απίθανο να τεθεί σε ισχύ μέχρι το 2015 το νωρίτερο. Βάσει αυτής της συμφωνίας, ο Καναδάς θα μπορεί να παράγει προϊόντα που δεν του... ανήκουν. Οπως επί παραδείγματι τη φέτα.
Αυτή τη στιγμή η βιομηχανία της φέτας ανθεί και αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 70 % των ελληνικών εξαγωγών τυριών, ενώ. περίπου 300.000 Έλληνες κτηνοτρόφους κερδίζουν τα προς το ζην από τη φέτα .
Στην ελληνική βουλή η συγκεκριμένη συμφωνία δεν έχει έρθει για επικύρωση, ωστόσο ήδη υπάρχει διακομματικό ρεύμα που προτίθεται να την καταψηφίσει. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύει πως αν γίνει κυβέρνηση θα ασκήσει βέτο για τη συμφωνία της Ε.Ε. με τον Καναδά.
Ο Μιχάλης Αρβανίτης είναι ένας από τους πολλούς παραγωγούς φέτας στην Ελλάδας, στη Θεσσαλονίκη. Μιλώντας, λοιπόν, στο BBC, εκφράζει την ανησυχία του για το μέλλον λέγοντας "η Ε.Ε. πρέπει να προστατεύσει την κληρονομιά της και όχι να σκέφτεται μόνο το εμπορικό κομμάτι μιας συμφωνίας. Οι γεωγραφικές ενδείξεις σε ένα προϊόν δεν είναι μια... ιδιοτροπία".
Από την μεριά του ο αναπληρωτής πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Κτηνοτρόφων, Ελευθέριος Γκίτσας, κάνει λόγο για επαχθή συμφωνία και για "μαύρη ημέρα" για την Ελλάδα.
Πάντως, οι Καναδοί πατώντας στην αρχική συμφωνία αντιδρούν, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει καμία δέσμευση, από την μεριά τους, να μην παράγουν προϊόντα όπως η φέτα που έχει μεγάλη κατανάλωση στη χώρα. Αυτό που οφείλουν να κάνουν οι καναδικές εταιρίες, είναι να μην ονομάζουν το τυρί "φέτα", αλλά απομίμηση φέτας και στη συσκευασία να μην υπάρχουν παραπλανητικές ενδείξεις, όπως ελληνικά γράμματα ή εικόνες που παραπέμπουν σε τοπία της Ελλάδας.
Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Ιταλία με το προσούτο, αλλά και με την παρμεζάνα που θα πρέπει να... συνυπάρξουν στο ίδιο ράφι με τα υποκατάστατά τους.  
Ωστόσο η Ε.Ε. κάνει λόγο για επικερδή συμφωνία, καθώς για πρώτη φορά τα ευρωπαϊκά προϊόντα, πρώτης ποιότητας, να περάσουν στην αγορά του Καναδά (κάτι σαν προάγγελος για μια αντίστοιχη συμφωνία με τις ΗΠΑ) και να μπορούν να αντιπαρατεθούν με ανταγωνιστικούς όρους. 
Πρόκειται όπως λένε αξιωματούχοι των Βρυξελλών, "για μια συμφωνία που αλλάζει το status quo και μπορεί να μην είναι αυτή που θέλαμε αρχικά, αλλά είναι ένας καλός συμβιβασμός".

Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"