Φίλοι που μας παρακολουθούν

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Αυξήσεις φόρων σε πετρέλαιο, ρεύμα και φυσικό αέριο

Αυξήσεις φόρων σε πετρέλαιο, ρεύμα και φυσικό αέριοΑυξήσεις στους φόρους για το πετρέλαιο κίνησης, που θα επηρεάσουν ανοδικά και το πετρέλαιο θέρμανσης, για το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο, καθώς επίσης αλλαγές στη δομή του ΦΠΑ, που προδικάζουν κατάργηση των εξαιρέσεων και των χαμηλών συντελεστών, περιλαμβάνει «φύλλο εργασίας» (working paper) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις φορολογικές τάσεις στην Ευρώπη.
Ειδικά για την Ελλάδα, η Επιτροπή αναγνωρίζει μεν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, αλλά επισημαίνει ότι....
πρέπει να γίνουν περισσότερα στο προσεχές διάστημα, προκειμένου να αρχίσει να αποδίδει τα προβλεπόμενα ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός.
Δίνει δε ιδιαίτερη σημασία στην πιλοτική μείωση του συντελεστή ΦΠΑ (στην εστίαση) και τονίζει πως οι φόροι στα πετρελαιοειδή δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως η Επιτροπή παραδέχεται ότι ο ΕΦΚ που έχει επιβληθεί και στην Ελλάδα δεν πέτυχε τους στόχους του, πολύ περισσότερο όταν η αύξηση του Ειδικού Φόρου στο πετρέλαιο κίνησης που υιοθετήθηκε από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες αποδείχτηκε αποτελεσματικότερη και για τα έσοδα και για την κατανάλωση σε σύγκριση με τις χώρες που επιβάλλουν εξαιρέσεις στους ενεργειακούς φόρους, όπως η Ελλάδα.
Την ίδια άποψη διατηρούν οι ειδήμονες των Βρυξελλών και για τους συντελεστές ΦΠΑ, καθώς επί της ουσίας συστήνουν να πάψουν οι εξαιρέσεις και οι διαφορετικές βαθμίδες ΦΠΑ στην αγορά και να αντικατασταθούν οι όποιες επιδοτήσεις με απευθείας ενισχύσεις για τα ευπαθή νοικοκυριά.
Προτείνουν, τέλος, αλλαγή μείγματος στη φορολόγηση των ακινήτων: καλούν δηλαδή την κυβέρνηση να προχωρήσει στη μείωση του φόρου μεταβίβασης ο οποίος σήμερα ανέρχεται έως και στο 10% και στην εξεύρεση των εσόδων που θα χαθούν από φόρους κατοχής ακινήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"