Φίλοι που μας παρακολουθούν

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Ανησυχία Γιούνκερ για ενδεχόμενο κοινωνικής εξέγερσης

Προειδοποίηση για το ενδεχόμενο κοινωνικής εξέγερσης απηύθυνε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες υπογράμμισε την ανάγκη προσαρμογής της ακολουθούμενης πολιτικής λιτότητας.
«Ανησυχώ πολύ για τις επερχόμενες οικονομικές εξελίξεις» σημείωσε και πρόσθεσε: «Δεν αποκλείω να διατρέξουμε τον κίνδυνο να δούμε....
μια κοινωνική επανάσταση, μια κοινωνική εξέγερση (. . . ). Νομίζω ότι θα πρέπει να βρούμε μια τομή μεταξύ των αναπτυξιακών πολιτικών και της δημοσιονομικής εξυγίανσης».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ σημείωσε ότι η δημοσιονομική πολιτική που ακολουθείται στην ΕΕ είναι υπερβολικά άκαμπτη και ζήτησε περισσότερη ελαστικότητα.

«H Ελλάδα υποφέρει από την ανεργία, την υψηλότερη στην Ευρώπη και στην ιστορία», δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς  προσερχόμενος στη Σύνοδο, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η εκτίναξη της ανεργίας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και τα σκληρά μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται σε πολλά κράτη - μέλη.
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης κορυφής, εργαζομένων, εργοδοτών και πολιτικής ηγεσίας της ΕΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ σημείωσε μεταξύ άλλων πως η Ε.Ε. έχει να διανύσει ακόμη πολύ δρόμο:
«Παρά τις ενδείξεις ότι τα χειρότερα της χρηματοοικονομικής κρίσης βρίσκονται πλέον πίσω μας… υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανύσουμε για να αποκαταστήσουμε τις προοπτικές ανάπτυξης, να αναζωογονήσουμε τις οικονομίες μας, να θεραπεύσουμε τα τραπεζικά μας συστήματα, να δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας και να βελτιώσουμε την πρόνοια στην περιοχή μας».
«Πρέπει να θυμόμαστε ότι η οικονομία αντιδρά με χρονοκαθυστέρηση: μόλις επιστρέψει η σταθερότητα, χρειάζεται χρόνος για να μεταφραστεί αυτό σε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, περισσότερες επενδύσεις και ανάπτυξη και θέσεις εργασίας», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ανέφερε, από τη πλευρά του, πως «η Ε.Ε. θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον δικό της ρόλο στην ενίσχυση των θέσεων εργασίας και της ανάπτυξης». Τόνισε, ωστόσο, πως η κάθε χώρα ξεχωριστά φέρει το δικό της μερίδιο ευθύνης για τη δουλειά που πρέπει να γίνει.
Στην ίδια συνάντηση, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος υποστήριξε πως δεν θα υπάρξει πραγματική έξοδος από την κρίση του ευρώ εάν ο Βορράς δεν προσφέρει δραστική βοήθεια στον Νότο, υπό τη μορφή ενός ευρωπαϊκού Σχεδίου Μάρσαλ.
Σημείωσε μάλιστα πως η παρατεταμένη λιτότητα δεν θα λύσει το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας του Νότου.
Χιλιάδες διαδήλωσαν κατά της λιτότητας
Εν τω μεταξύ, λίγη ώρα προτού ξεκινήσει η Σύνοδος, χιλιάδες άνθρωποι από πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκεντρώθηκαν στη βελγική πρωτεύουσα και διαδήλωσαν κατά της πολιτικής λιτότητας που ακολουθείται.
Στην ειρηνική διαδήλωση συμμετείχαν περίπου 15.000 άνθρωποι από το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Πολωνία, σύμφωνα με τα συνδικάτα που την οργάνωσαν.
Στη μεγάλη τους πλειονότητα πάντως οι διαδηλωτές ήταν Βέλγοι και μάλιστα οι 3.000 από αυτούς είναι υπάλληλοι του αμερικανικού ομίλου Caterpillar που πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει 1.400 θέσεις εργασίας στη μονάδα του στο Βέλγιο.
Αρκετές εκατοντάδες ήταν και οι εργαζόμενοι της χαλυβουργίας ArcelorMittal που έφτασαν στις Βρυξέλλες από τη Λιέγη και τη Φλοράνζ της Γαλλίας.
Στην Ευρώπη «Χαμπέμους οστεριτάς», δηλαδή «έχουμε λιτότητα», κατήγγειλε η Αν Ντεμελέν, η γενική γραμματέας της ομοσπονδίας των βελγικών συνδικάτων, χρησιμοποιώντας την έκφραση με την οποία ανακοινώνεται η εκλογή του πάπα.
«Είμαστε εδώ για να προειδοποιήσουμε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Σε κάθε σύνοδο κορυφής, τίθενται σε κίνδυνο οι εργαζόμενοι» πρόσθεσε.
«Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις απλώς μεταθέτουν την πίεση στους ανθρώπους που έχουν ήδη πληρώσει τις συνέπειες της κρίσης» είπε από την πλευρά της η γενική διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Μπερναντέτ Σεγκόλ σε συνάντηση που είχε με τους προέδρους του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"