Φίλοι που μας παρακολουθούν

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Μετά τη Πρόταση-σοκ για κούρεμα 50%-60%, φήμες αναφέρουν για συμφωνία στο 30% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ

Αυτή τη στιγμή θα ξεκινήσει τελικώς η συνεδρίαση του Eurogroup για την Κύπρο. 
Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία για κούρεμα σε ποσοστό 30% για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. 
Περίπου 20 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωσε ότι....

«αν η Κύπρος συμφωνήσει το Eurogroup θα συνεδριάσει μόνο για μια υπογραφή», αποκαλύπτοντας ότι η Λευκωσία δεν αποδέχεται τις απαιτήσεις που προσπαθούν να επιβάλλουν οι δανειστές...

Τι προηγήθηκε
Σε θρίλερ χωρίς τέλος εξελίσσεται η αναμενόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες για το θέμα της Κύπρου. Η συνεδρίαση επρόκειτο να ξεκινήσει στις 19:00 το απόγευμα, μετατέθηκε για τις 21:00, αναβλήθηκε ξανά για τις 22:00, θεωρήθηκε ότι ξεκίνησε στις 22:50 επειδή οι 16 υπουργοί Οικονομικών (πλην Μιχάλη Σαρρή της Κύπρου) είχαν λάβει τις θέσεις τους μέσα στην αίθουσα της συνεδρίασης αλλά τελικώς μέχρι τις 00:15 δεν είχε ξεκινήσει...

Οι πληροφορίες είναι αλληλοσυγκρουόμενες και προκαλούν σύγχυση. Λίγα λεπτά πριν τις 12 τα μεσάνυχτα μεταδόθηκε η πληροφορία από τις Βρυξέλλες ότι ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης συντρώγει σε δείπνο με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.

Παραλλήλως, οι υπόλοιποι 16 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης (πλην του κ. Σαρρή), βρίσκονται στην αίθουσα συνεδριάσεων, περιμένοντας να ξεκινήσει η σύνοδος του Eurogroup. Στο μεταξύ τρώνε... πίτσες όπως αποκαλύπτει η εικόνα που μεταδόθηκε από μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα στην οποία υπάλληλοι της ΕΕ μεταφέρουν κουτιά με το ιταλικό έδεσμα στις επίσημες αντιπροσωπείες.

Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείo Reuters μετέδωσε την πληροφορία ότι ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης απείλησε με παραίτηση, προσπαθώντας να αποκρούσει τις εξωφρενικές πιέσεις των Ευρωπαίων εταίρων. Οι Ευρωπαίοι και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν από την κυπριακή αντιπροσωπεία να συναινέσει να «κουρευτούν» οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ σε ποσοστό 50-60%!

Πρόταση-σοκ έπεσε στο τραπέζι
Πρόταση-σοκ να φύγει το ποσό των 9 δισ. ευρώ του ELA από τις υποχρεώσεις της Τράπεζας Κύπρου και να αυξηθεί το κούρεμα στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στο 50%-60% ετέθη προς συζήτηση, σύμφωνα με πληροφορίες, στις Βρυξέλλες.
Αρχικώς η πρόταση που υποβλήθηκε στον Νίκο Αναστασιάδη ήταν να αποδεχθεί αναδιάρθρωση και της Τράπεζας Κύπρου.

Ο κ. Αναστασιάδης αρνήθηκε και τους είπε ότι ουσιαστικά ωθείται σε παραίτηση.

Η Τρόικα επανήλθε, προτείνοντας όπως τα 9 δισ. που πήρε η Λαϊκή Τράπεζα από τον ELA να αντισταθμιστούν με κούρεμα 50%-60% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου.

Και αυτή η πρόταση απορρίφθηκε από τον κ. Αναστασιάδη και πλέον στις Βρυξέλλες επεξεργάζονται νέα πρόταση.

Logo ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"