Φίλοι που μας παρακολουθούν

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Μάχιμοι-απόστρατοι τώρα στο απόσπασμα. (Πίνακες με τους μισθούς στις Ε.Δ μετά τις περικοπές)


Σκληρές, θεσμικές κινητοποιήσεις των αποστράτων φέρνουν οι περικοπές στις συντάξεις τους, που τα τελευταία τρία χρόνια έχουν ξεπεράσει το 50%, την ίδια στιγμή που τα εν ενεργεία στελέχη σκέφτονται την παραίτηση, καθώς το κλίμα στις Ένοπλες Δυνάμεις βαραίνει επικίνδυνα, με το αίσθημα της απαξίωσης να κυριαρχεί. 
Το μείγμα είναι εκρηκτικό, αλλά το χειρότερο είναι ότι κανείς από αυτούς που πρέπει δεν....
δείχνει να έχει οποιαδήποτε ανησυχία γι' αυτά που έρχονται.

Η συνάντηση, την περασμένη Δευτέρα, των θεσμικών Ενώσεων Αποστράτων και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, έπειτα από πρωτοβουλία του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου, αποτέλεσε απλώς άλλη μια απόδειξη ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να υψώσει τείχος προστασίας -έστω και τώρα- γύρω από τον ευαίσθητο, όπως συνηθίζουν να λένε, χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων. Τα «θέλω» της τρόικας δεν βρίσκουν καμία αντίσταση και η κατάσταση στον χώρο του Στρατεύματος θα επιδεινωθεί.

Οι κινητοποιήσεις των αποστράτων, δεδομένες. Κινητοποιήσεις οι οποίες μπορεί να πάρουν και ακραία μορφή, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που εισηγούνται ακόμη και καταλήψεις μονάδων. Ευτυχώς, δηλαδή, που το Πεντάγωνο, μετά την εισβολή των εργαζομένων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, φρουρείται πλέον από άνδρες της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας. Οι παραιτήσεις των εν ενεργεία σίγουρα θα αποψιλώσουν κι άλλο τις Ενοπλες Δυνάμεις από στελέχη έμπειρα, μορφωμένα και άξια.

Σε όλα αυτά η κυβέρνηση μέχρι στιγμής έχει απαντήσει είτε με ευχολόγια είτε με επίδειξη πυγμής. Το πρώτο δεν το πιστεύει κανείς κι απ' ό,τι φαίνεται μέχρι στιγμής η σκληρή γραμμή δεν δείχνει να έχει αποτελέσματα. Και πώς θα μπορούσε να έχει, όταν ένα μεγάλο μέρος του Στρατεύματος πάει κάθε πρωί στην υπηρεσία του έτοιμο να υποβάλει παραίτηση κι όσοι δεν έχουν αυτή την επιλογή δίνουν μια άνιση μάχη επιβίωσης;

Την ίδια στιγμή που οι Ενοπλες Δυνάμεις θα έπρεπε να είναι προσηλωμένες στην αποστολή τους, που δεν είναι άλλη από την αντιμετώπιση της εξωτερικής απειλής, κάποιοι κάνουν ό,τι είναι δυνατόν να τις αποπροσανατολίσουν. 
Το κλίμα που επικρατεί στις Ενοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά την κυβέρνηση. Επί τρία χρόνια το καζάνι βράζει, χωρίς καμία από τις κυβερνήσεις που είχαν την ευθύνη διακυβέρνησης να επιδιώξει να «χαμηλώσει τη φωτιά». Η αδυναμία πολιτικών να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, σε συνδυασμό με τον αντιμιλιταρισμό που έχει διαποτίσει πολλούς απ’ αυτούς, συντηρεί ένα κλίμα εφησυχασμού, ότι ο χώρος των Ε.Δ. «πάει στον αυτόματο». 
Δεν είναι έτσι. Οι πιέσεις που έχουν ασκηθεί στο στράτευμα το απειλούν με εκτροχιασμό από τις ράγες της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας. Οσο γρηγορότερα το κατανοήσουν οι κυβερνώντες, τόσο το καλύτερο. Οχι τόσο για τους ίδιους, όσο για τη χώρα.

Την ίδια στιγμή διευρύνονται οι διαρροές από τη δεξαμενή των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, που παραδοσιακά είναι κεντροδεξιοί ψηφοφόροι, προς τη Χρυσή Αυγή, θέλοντας έτσι να εκφράσουν την αντίδραση και και τη διαμαρτυρία τους προς τη μνημονιακή πλέον Νέα Δημοκρατία, η οποία δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος, μένοντας προσηλωμένη στις απαιτήσεις της τρόικας και των πιστωτών μας.

Έμπρακτη αδιαφορία

Μπορεί ο πρωθυπουργός για πρώτη φορά να δέχτηκε αποστράτους στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο δεν υπήρξε κανένα θετικό σημάδι για αυτούς. Το αντίθετο, μάλιστα. 
Τι έδωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στους προέδρους των θεσμικών Ενώσεων Αποστράτων; Επί της ουσίας μόνο την άρση της απαγόρευσης εργασίας. Τίποτε άλλο. Η ουσία των όσων ειπώθηκαν μπορεί να αποδοθεί σε μια φράση που θα μπορούσε να ήταν «μόνο λεφτά μη μου ζητήσετε»
Κατά τα άλλα, ο κ. Σαμαράς ήταν πολύ θερμός με τους αποστράτους. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, μάλιστα, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, για να του ζητήσει να δει το θέμα των μερισμάτων του ΜΤΣ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκείνες που τρομάζουν ιδιαίτερα τους αποστράτους, αλλά και τους εν ενεργεία αξιωματικούς, είναι οι νέες μειώσεις που έρχονται εντός του 2014, για τις οποίες ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα επιχειρήσει να μην πραγματοποιηθούν
«Γιατί να σας πιστέψουμε, κύριε πρωθυπουργέ, καθώς και κατά το παρελθόν είχατε δεσμευτεί, αλλά περικοπές υπήρξαν;» τον ρώτησε ένας πρόεδρος των αποστράτων, ωστόσο ουσιαστική απάντηση δεν έλαβε.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο 2013-2016, που κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή, συνεχίζει να υπάρχει για το 2014 η μείωση δαπανών λόγω νέου μισθολογίου για ενστόλους, ύψους 88.200.000 ευρώ, και η αντίστοιχη μείωση συντάξεων ενστόλων λόγω νέου μισθολογίου, ύψους 161.800.000 ευρώ.

Μπορούν να ισχυριστούν ο πρωθυπουργός και η πολιτική - στρατιωτική ηγεσία ότι δεν γνώριζαν ότι θα συμβούν αυτά που έρχονται;  
Οχι φυσικά. Γιατί οι απόστρατοι μετέφεραν στον πρωθυπουργό το κλίμα απόγνωσης, οργής και αγανάκτησης που επικρατεί στον χώρο των αποστράτων, αλλά και των εν ενεργεία συναδέλφων, λόγω των μεγάλων και συνεχόμενων περικοπών. 
Παρουσίασαν μάλιστα διεξοδικά και με παραδείγματα, παραδίδοντας σχετικό υπόμνημα, τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι απόστρατοι, συνεπεία των πολλαπλών μειώσεων των συντάξεων και των μερισμάτων, αλλά και της επιβολής δυσβάσταχτων φόρων, και ειδικά της διπλής περικοπής των συντάξεων, λόγω της προσαρμογής τους στους μισθούς των εν ενεργεία, και στη συνέχεια της μειώσεώς τους κατά 5%-20% και της ήδη αποφασισθείσης νέας προσαρμογής για το 2014.

Επίσης ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για τα αντίστοιχα προβλήματα που βιώνουν τα εν ενεργεία στελέχη των Ε.Δ., που έχουν επίπτωση στο ηθικό και στο αξιόμαχο των Ε.Δ., και ζήτησαν την επίλυσή τους. 
Ο κ. Σαμαράς τούς ενημέρωσε ότι δεν μπορεί να ικανοποιήσει το βασικό τους αίτημα για το 2013, λόγω δημοσιονομικών στόχων, ενώ για το 2014 δεσμεύτηκε ότι θα επιχειρήσει να μην πραγματοποιηθούν νέες περικοπές στις συντάξεις των αποστράτων. Του γνωστοποίησαν επίσης ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, ενώ το υπουργείο Οικονομικών έχει εγγράψει έσοδα 67.000.000 ευρώ για το 2013 από τις περικοπές των συντάξεων των αποστράτων, λόγω προσαρμογής τους στους μισθούς των εν ενεργεία, τελικά θα εισπράξει 204.000.000 ευρώ, που σημαίνει ότι οι περικοπές του 2014 γίνονται ήδη από το 2013, και ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον κ. Σταϊκούρα να το διερευνήσει άμεσα και να του δώσει αναφορά.

Πέραν των βασικών τους οικονομικών αιτημάτων, του έθεσαν θέματα που έχουν πολύ μικρή οικονομική επιβάρυνση, όπως άρση ηλικιακών περιορισμών στην εργασία και στη λήψη κανονικής σύνταξης, ρύθμιση στεγαστικών δανείων σε ΑΟΟΑ και τράπεζες, αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου προς τα στρατιωτικά νοσοκομεία, απόκτηση/έκδοση αποδεικτικών ναυτικής ικανότητας (πτυχία Εμπορικού Ναυτικού) και δικαίωμα ναυτολόγησης αποστράτων του Π.Ν. και του Λ.Σ., δημιουργία γραφείου του Συντονιστικού Συμβουλίου των τριών Ενώσεων Αποστράτων (ΝΠΔΔ) στο ΥΕΘΑ για την καλύτερη συνεργασία και παρακολούθηση των θεμάτων, ενίσχυση των Μετοχικών Ταμείων και μέριμνα για τα στελέχη των Ε.Δ. που υπηρετούν σε μονάδες παραμεθορίου περιοχής και Αιγαίου του Σ.Ξ. του Π.Ν. και της Π.Α.

Υπέστησαν μειώσεις ρεκόρ (45%)

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι απόστρατοι παρουσίασαν στον πρωθυπουργό τη σύγκριση των μισθών τους με αυτές των γιατρών, των δικαστικών και των διπλωματών, μετά, φυσικά, τις μειώσεις. Τα στελέχη των Ε.Δ. ποτέ δεν εντάχθηκαν στα ειδικά μισθολόγια, καθώς δεν είχαν και ποτέ αντίστοιχες αποζημιώσεις από υπερωρίες, δεν διέπονται από τη μονιμότητα της θέσης, δεν μπορούν να αναγνωρίσουν πλασματικό χρόνο συντάξιμης υπηρεσίας πλην των πέντε ετών μονάδων εκστρατείας (εάν και εφόσον), έχουν με τις συνεχείς μεταθέσεις αδυναμία εργασίας και των συζύγων τους και δεν έχουν γενικά κανένα από τα λοιπά «προνόμια» των δημοσίων υπαλλήλων. 
Λόγω του γεγονότος ότι είναι πληθυσμιακά περισσότεροι από τις αντίστοιχες κατηγορίες, φυσιολογικό είναι να επιβαρύνουν με μεγαλύτερο κόστος τον Κρατικό Προϋπολογισμό. 
Σας διαφεύγει όμως το γεγονός, ανέφεραν στον πρωθυπουργό, ότι ο μέσος όρος των αποδοχών τους είναι κατά πολύ μικρότερος των αντιστοίχων κατηγοριών, ενώ συνεισφέρουν το μεγαλύτερο μερίδιο στην εξοικονόμηση πόρων.

Πιο συγκεκριμένα, το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά υπάλληλο μετά τη μείωση είναι: Για τους στρατιωτικούς 22.837 ευρώ (ποσοστό συμμετοχής στη μείωση 45,21%), για τους γιατρούς του ΕΣΥ 55.419 ευρώ (25,86%), για τους δικαστικούς 63.926 ευρώ (11,46%), για τους διπλωμάτες 62.373 ευρώ, για τους πανεπιστημιακούς 35.436 ευρώ και για τους αρχιερείς 47.059 ευρώ.

Επίσης, σύμφωνα με τους αποστράτους, από κανένα στοιχείο και συναφείς υπολογισμούς δεν τεκμαίρεται ο ισχυρισμός του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ότι η μείωση είναι της τάξεως μόνο του 8%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"