Φίλοι που μας παρακολουθούν

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Αυτοψία του ΚΑΣ για το νέο Μουσείο στην Αρχαία Μεσσήνη

Αυτοψία στην Αρχαία Μεσσήνη πραγματοποίησε η ολομέλεια του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), πρόεδρος του οποίου είναι η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, συνοδευόμενη από το Δήμαρχο Μεσσήνης Στάθη Αναστασόπουλο, τον Βουλευτή Μεσσηνίας Γιάννη Λαμπρόπουλο, τον Πρόεδρο της Κοινότητας της Αρχαίας Μεσσήνης Χρήστο Αθανασακόπουλο, καθώς και εκπρόσωπος της ΛΗ' ΕΠΚΑ και άλλοι τοπικοί παράγοντες.
Οι λόγοι της επίσκεψης ήταν....
αφενός, η χωροθέτηση του νέου αρχαιολογικού μουσείου της Αρχαίας Μεσσήνης και αφετέρου, τα όρια προστασίας των ζωνών του αρχαιολογικού χώρου.
           
Η κα Μενδώνη, για τον αρχαιολογικό χώρο, δήλωσε: «Ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης είναι μοναδικός. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους και ομορφότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας που έχει αποκτήσει πλέον διεθνή εμβέλεια. Είναι υποχρέωση και καθήκον μας να τον προστατεύσουμε όσο γίνεται περισσότερο, χωρίς βέβαια να αγνοούμε ότι υπάρχουν και σύγχρονοι κάτοικοι. Όλα αυτά θέλουν προσοχή, δεν είναι κάτι εύκολο, γι' αυτό και τα μέλη του ΚΑΣ είναι εδώ ως ολομέλεια και όχι ως ομάδα αυτοψίας, όπως γίνεται συνήθως».

            Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν το χώρο της παλαιάς Μονής Βουλκάνου για τον οποίο -σύμφωνα με τη Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού- πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία του, σε συνεργασία με τη ΛΗ' ΕΠΚΑ, το αρμόδιο Υπουργείο και το Δήμο Μεσσήνης και να εξασφαλιστεί η αποτύπωση του μνημείου, γιατί είναι ένας χώρος που αξίζει και δεν πρέπει να παραληφθεί από τα έργα αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού που θα γίνουν στην περιοχή. Επιπροσθέτως, η κα Μενδώνη υπογράμμισε ότι τα τελευταία χρόνια επιτελείται ένα έργο βαρύνουσας σημασίας, καθώς γίνονται προσπάθειες στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση έργων αναστήλωσης και συντήρησης των μνημείων και στην περιοχή μας. Ειδικά για τη  Μεσσηνία, «έναν ευλογημένο τόπο», όπως τη χαρακτήρισε, τόνισε ότι έχει τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες.

            Ο Δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος ευχαρίστησε τη ΓΓ του Υπουργείου Πολιτισμού που επισκέφτηκε για δεύτερη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα την περιοχή, μετά την επίσκεψη του αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα. Επίσης, ο κ. Αναστασόπουλος τόνισε ότι η όλη προσπάθεια που καταβάλλεται έχει ως στόχο τη διατήρηση και την ανάδειξη των μνημείων του τόπου μας, μέσα σε ένα εξαιρετικά στενό οικονομικό πλαίσιο. «Ευχαριστώ την κα Μενδώνη για την ομαλή υλοποίηση των έργων που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, δηλαδή το Ανδρομονάστηρο, την αναστήλωση του κάστρου της Ανδρούσης και τη Σαμαρίνα. Είναι τρία πολύ σημαντικά έργα τα οποία παρακολουθούμε και για τα οποία συνεργαζόμαστε στενά με το Υπουργείο, παρέχοντας κάθε βοήθεια που μας ζητείται. Η σημερινή πολύ σημαντική επίσκεψη γίνεται πολύ σύντομα σε σχέση με το πότε ετέθη το ζήτημα στο Υπουργείο».

Ολοκληρώνοντας, ο Δήμαρχος είπε: «Εμείς, ως δημοτική Αρχή, θα είμαστε κοντά σας σε ότι αφορά τις άμεσες σωστικές ενέργειες που επιβάλλεται να γίνουν για τα μνημεία στα οποία έγινε αυτοψία σήμερα, όπως μας υποδείξατε. Από εκεί και πέρα, σήμερα συζητούνται δύο ζητήματα που είναι βαρύνουσας σημασίας τόσο για τον αρχαιολογικό χώρο, όσο και για τη ζωή των κατοίκων. Είμαστε βέβαιοι ότι θα γίνουν τα καλύτερα και για τα δύο».
           
Από την πλευρά του, ο Βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της επίσκεψης της κας Μενδώνη -την οποία ευχαρίστησε θερμά για την άμεση ανταπόκρισή της στο ζήτημα- και της ολομέλειας του ΚΑΣ και δήλωσε ότι όλα θα γίνουν όπως πρέπει, δηλαδή μετρημένα, μεθοδευμένα και μελετημένα. Τέλος, είπε ότι πρέπει επιτέλους να τεθούν οι βάσεις να ξεκινήσει το νέο μουσείο σε συνδυασμό με τα έργα του Ανδρομονάστηρου, του κάστρου της Ανδρούσης και της Σαμαρίνας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"