Τουλάχιστον 38 είναι οι νεκροί από τον κυκλώνα Σάντι στις
ανατολικές ΗΠΑ και στον Καναδά, όπου δρόμοι, τούνελ και σταθμοί του
μετρό πλημμύρισαν, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα κύματα της θάλασσας,
ενώ 8,1 εκατ. άτομα έμειναν χωρίς ρεύμα.
Πυρκαγιά έκαψε 80 σπίτια.
Τώρα οι πληγείσες περιοχές και τα δεκάδες εκατομμύρια κατοίκων της ανατολικής ακτής της Αμερικής ετοιμάζονται για....
μια νέα περιπέτεια: αυτή της ζωής μετά την καταστροφή. Η Γουόλ Στριτ, πάντως, θα λειτουργήσει την Τετάρτη.
Σε συνέντευξη Τύπου το πρωί της Τρίτης (τοπική ώρα) ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, μιλώντας σε δραματικό τόνο είπε ότι ο κυκλώνας Σάντι είναι «πιθανότατα η χειρότερη καταιγίδα που έχει βιώσει ποτέ η πόλη» και προέβλεψε ότι οι προμήθειες δεν θα φτάσουν στα καταστήματα για «δύο ή τρεις ημέρες ή και περισσότερο».
Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ ανακοίνωσε ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και την Τετάρτη και ότι οι ζημιές στο μετρό της Νέας Υόρκης από τις πρωτοφανείς πλημμύρες θα χρειαστούν «τρεις ή και τέσσερις ημέρες» μέχρι να αποκατασταθούν.
Μόνο στην πόλη της Νέας Υόρκης, 750.000 άνθρωποι παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Η μητροπολιτική αστυνομία ανακοίνωσε ότι εννέα Νεοϋορκέζοι έχασαν τη ζωή τους ως τώρα, αν και ο Δήμαρχος ανέβασε τον αριθμό σε 10.
Σε επιφυλακή έχει τεθεί και η μονάδα πυρηνικής ενέργειας στο Νιου Τζέρσεϊ, ενώ μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στο Κουίνς, όπου ζουν πολλοί έλληνες ομογενείς.
Τουλάχιστον 8,1 εκατομμύρια άτομα έχουν μείνει χωρίς ρεύμα σε 13 πολιτείες και στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον.
Περισσότεροι από 200 πυροσβέστες επιχειρούν σε πυρκαγιά που ξέσπασε στο Μπρίζι Πόιντ του Κουίνς, στην παράκτια περιοχή των Ροκαγουέις που έχει πλημμυρίσει από τον κυκλώνα Σάντι. Οι πυροσβέστες χρησιμοποιούν φουσκωτές βάρκες στις επιχειρήσεις διάσωσης.
Τουλάχιστον 80 κατοικίες έχουν καταστραφεί, συμφωνα με ανακοίνωση του Δημάρχου, ενώ οι πυροσβέστες προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά.
«Είναι μία τεράστια πυρκαγιά σε μεγάλο αριθμό κατοικιών», δήλωσε ο πυροσβέστης Μάικλ Παρέλα, εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας, προσθέτοντας ότι «καθώς πρόκειται για την πιο πλημμυρισμένη περιοχή της πόλης, υπάρχουν πολλές επιπλοκές».
Ανέφερε επίσης ότι το ύψος του νερού είχε ανεβεί μέχρι τα 4,15 μέτρα στο νότιο μέρος του Μανχάταν και τώρα άρχισε να κατεβαίνει και να βρίσκεται κάτω από τα δυόμισι μέτρα.
Δεκάδες σταθμοί του Μετρό, καθώς και τα υπόγεια τούνελ έχουν πλημμυρίσει. Πρόκειται για τη χειρότερη καταστροφή στην ιστορία του Μετρό της Νέας Υόρκης, που φέτος κλείνει τα 108 του χρόνια, σύμφωνα με τον διευθυντή του, Τζόσεφ Λότα.
Ο δήμαρχος κάλεσε τους κατοίκους της πόλης να μείνουν στα σπίτια τους, γιατί ακόμη υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, κυρίως από ηλεκτρικά καλώδια που έχουν πέσει σε δρόμους και πεζοδρόμια.
Περισσότερο από ενάμισι εκατομμύριο άτομα στην πολιτεία της Νέας Υόρκης έμειναν χωρίς ηλεκτρισμό και για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, ειδικά στις πλημμυρισμένες περιοχές, εκτιμάται ότι θα χρειαστούν αρκετές μέρες.
Πολλοί δρόμοι είναι κλειστοί από πλημμύρες ή πτώση πασάλων, δέντρων και μεγάλων αντικειμένων από κτίρια.
Οι βορειοανατολικές πολιτείες κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πολλές γέφυρες και σήραγγες έχουν κλείσει, όπως και όλα τα αεροδρόμια, ενώ το κόστος των ζημιών υπολογίζεται ότι μπορεί να ξεπεράσει τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η ακτίνα του κυκλώνα Σάντι καλύπτει απόσταση γύρω στα 160 χιλιόμετρα. Το επίκεντρό του ήταν η πολιτεία Νιου Τζέρσεϊ, κοντά στο Ατλάντικ Σίτι και χτύπησε την ξηρά γύρω στις 2 το πρωί (ώρα Ελλάδας). Οι ισχυροί άνεμοι, που σε μερικές περιοχές ξεπέρασαν τα 130 χιλιόμετρα την ώρα, κατάστρεψαν εκατομμύρια δέντρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρχών. Οι βροχοπτώσεις και οι δυνατοί άνεμοι, με μικρότερη κάπως ένταση, θα συνεχιστούν και σήμερα.
Σε κατάσταση «μέγιστης καταστροφής» η πολιτεία της Νέας Υόρκης
Σε κατάσταση «μέγιστης καταστροφής» κήρυξε ο αμερικανός πρόεδρος την πολιτεία της Νέας Υόρκης, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Με την απόφαση αυτή, «ομοσπονδιακά κεφάλαια είναι διαθέσιμα για τους πληγέντες στα διαμερίσματα Μπρονξ, Κινγκς, Νασάου, Νέας Υόρκης, Ρίτσμοντ, Σάφολκ και Κουίνς», όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Στο μεταξύ, φράγμα στο βόρειο Νιου Τζέρσεϊ έσπασε, πλημμυρίζοντας τις πόλεις Μούναχι, Λιτλ Φέρι και Καρλσταντ, όπου η στάθμη των υδάτων έφτασε τα 1,2 με 1,5 μέτρα.
«Βρισκόμαστε σε φάση διάσωσης», είπε η Τζιν Μπαράτα, επικεφαλής των τοπικών αρχών στην κομητεία Μπέργκεν. Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα.
Η ίδια πρόσθεσε πως οι τρεις αυτές πόλεις «αφανίστηκαν» από τις πλημμύρες.
Συναγερμός στον πυρηνικό σταθμό
Συναγερμός έχει σημάνει στον πυρηνικό σταθμό του Νιου Τζέρσεϊ με τις αρχές να προειδοποιούν ότι η περαιτέρω άνοδος
του επιπέδου του νερού είναι πιθανόν να καταστήσει αναγκαία τη χρήση των αποθεμάτων νερού που προορίζονται για πυρόσβεση για την ψύξη των χρησιμοποιημένων ράβδων ουρανίου.
Ο συναγερμός κηρύχθηκε μετά την άνοδο του ύψους του νερού στον πυρηνικό σταθμό άνω των δύο μέτρων, και απειλεί να πλήξει τις αντλίες που ρυθμίζουν την κυκλοφορία του νερού στο σύστημα ψύξης του Όιστερ Κρικ.
Ο σταθμός είναι εκτός λειτουργίας για προγραμματισμένη ανατροφοδότηση, ωστόσο, εάν το επίπεδο του νερού ανέβαινε άνω μισό μέτρο ακόμα, είναι πιθανόν να πλημμύριζε το σύστημα των αντλιών που εξασφαλίζουν την τροφοδοσία της δεξαμενής του
χρησιμοποιημένου καυσίμου με νερό.
Η Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικής Ενέργειας θεωρεί ότι το ύψος του νερού στον πυρηνικό σταθμό θα αρχίσει να μειώνεται εντός των προσεχών ωρών.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών έχει κηρυχθεί περισσότερες από 10 φορές «κατάσταση συναγερμού» σε πυρηνικούς σταθμούς στις ΗΠΑ.
Κατάσταση συναγερμού σημαίνει «εν δυνάμει σημαντική επιδείνωση του επιπέδου ασφαλείας» ενός αντιδραστήρα.
Εκκένωση Νοσοκομείων
Το ιατρικό κέντρο NYU Langone στις όχθες του Ιστ Ρίβερ μετέφερε τους 215 ασθενείς του σε άλλα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης, όπως το Sloan Kettering και το Mount Sinai εξαιτίας της διακοπής της ηλεκτροδότησης, των τηλεπικοινωνιών και της διακοπής λειτουργίας συστήματος παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος σε έκτακτες καταστάσεις.
Δεκάδες ασθενοφόρα επιστρατεύθηκαν για να μεταφέρουν ασθενείς των μονάδων εντατικής των ενηλίκων και παιδιών, των μονάδων νεογνών και των μονάδων μαιευτικής του νοσοκομείου.
Στο Μπρούκλιν, στο Νοσοκομείο του Κόνεϊ Άιλαντ διακόπηκε επίσης η λειτουργία του συστήματος ηλεκτροδότησης έκτακτης ανάγκης, ωστόσο οι ασθενείς των μονάδων εντατικής είχαν ήδη μεταφερθεί σε άλλα νοσοκομεία από χθες Δευτέρα, στο πλαίσιο
της προετοιμασίας εν αναμονή του κυκλώνα.
Μια χαρακτηριστική εικόνα που προβάλλεται από τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα είναι ένας γερανός που κρέμεται λόγω των ισχυρών ανέμων, σ' ένα καινούριο πανύψηλο κτίριο με πολυτελέστατα διαμερίσματα στο κεντρικό Μανχάταν, αναγκάζοντας τις αρχές να εκκενώσουν τα γύρω κτίρια και ένα ξενοδοχείο. Επίσης, κατέρρευσε η πρόσοψη ενός τετραώροφου κτιρίου, χωρίς να προκαλέσει τραυματισμούς.
Κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα τα σχολεία, δημόσιοι και ιδιωτικοί οργανισμοί, το Χρηματιστήριο, πολλές εταιρίες, τα θέατρα, ο ΟΗΕ, ενώ έχουν ακυρωθεί όλες οι εκδηλώσεις.
Είναι η πρώτη φορά που κλείνει δύο συνεχόμενες μέρες, λόγω καιρού, η Wall Street από το 1888. Σύμφωνα με το CNN πάντως, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης θα λειτουργήσει την Τετάρτη.
Εκτεταμένες πλημμύρες
Η άνοδος της στάθμης του νερού λόγω της παλίρροιας, προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες και στην περιοχή του Μπάτερι στο Μανχάταν, αλλά και στις σήραγγες στο Ιστ Ρίβερ και τον ποταμό Χάτσον.
Έχει πλημμυρίσει το τούνελ (Battery Tunnel) που συνδέει το Λονγκ Άιλαντ με το Μανχάταν.
«Το νότιο Μανχάταν καλύπτεται από το θαλασσινό νερό δεν υπερβάλλω», έγραψε ο Χάουαρντ Γκλάσερ, επιχειρησιακός διευθυντής στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και σύμβουλος του κυβερνήτη Άντριου, στο Twitter.
Τα πράγματα επιδεινώνονται από τις πολυάριθμες διακοπές ρεύματος, που έχουν βυθίσει στο σκοτάδι ολόκληρες γειτονιές στο νότιο τμήμα του Μανχάταν, νότια από την 40η λεωφόρο, όπου περίπου 250.000 σπίτια είναι χωρίς ρεύμα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Συνολικά όμως σε όλη την πολιτεία της Νέας Υόρκης 1.374.312 άνθρωποι είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ανακοίνωσε επίσης στο Twitter ο κυβερνήτης Αντριου Κουόμο.
Οι διακοπές ρεύματος στο Μανχάταν θα διαρκέσουν μέχρι το πρωί της Τρίτης (τοπική ώρα), «ίσως και περισσότερο», δήλωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης.
«Δεν υπάρχει ψυχή στους δρόμους. Ακούμε μόνο τον άνεμο και τις σειρήνες των αυτοκινήτων της αστυνομίας, που είναι τα μόνα φώτα που αναβοσβήνουν στις γειτονιές», σημείωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων στο νότιο Μανχάταν.
Η υπερκαταιγίδα προσέγγισε την αμερικανική ακτογραμμή στο Ατλάντικ Σίτι περίπου στις 03.00 (ώρα Ελλάδος) με ανέμους που, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο για τους Τυφώνες (NHC), είχαν εξασθενήσει ελαφρώς στα 130 χιλιόμετρα την ώρα.
Η πλειοψηφία των κατοίκων της Νέας Υόρκης είναι στα σπίτια τους αλλά και πάλι πολλοί αγνόησαν τις διαταγές εκκένωσης περιοχών.
«Μείνετε στο σπίτι, είναι πολύ αργά για να φύγετε», δήλωσε χθες το απόγευμα ο δήμαρχος Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο οποίος είχε διατάξει νωρίτερα την εκκένωση περιοχών μεγάλης επικινδυνότητας για πλημμύρες, αναγκάζοντας περίπου 375.000 άτομα να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε τόσο από τους κυβερνήτες όσο και απο τους πολίτες να είναι πειθαρχημένοι. «Θα είμαστε κοντά τους οτιδήποτε και εαν ζητήσουν. Η κεντρική διοίκηση θα επεμβαίνει άμεσα, θα δίνει λύσεις, θα βοηθάει. Το φυσικό αυτό φαινόμενο αναμένεται να είναι εξαιρετικά ισχυρό και δεν γνωρίζουμε τι επιπτώσεις θα εχει και σε πόσους ανθρώπους» είπε.
«Το θέμα των εκλογών αφορά την επόμενη εβδομάδα και θα ρυθμιστεί από την ίδια τη ζωή. Δε με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή το ζήτημα των εκλογών, αλλά το ζήτημα του να αντιμετωπίσουμε τον τυφώνα, να παράσχουμε σε όσους έχουν ανάγκη τα απαραίτητα και να βάλουμε την οικονομία και πάλι σε κίνηση, μετά το πέρας της καταιγίδας», υπογράμμισε ο Αμερικανός Πρόεδρος.
ΤΑ ΝΕΑ online
Πυρκαγιά έκαψε 80 σπίτια.
Τώρα οι πληγείσες περιοχές και τα δεκάδες εκατομμύρια κατοίκων της ανατολικής ακτής της Αμερικής ετοιμάζονται για....
μια νέα περιπέτεια: αυτή της ζωής μετά την καταστροφή. Η Γουόλ Στριτ, πάντως, θα λειτουργήσει την Τετάρτη.
Σε συνέντευξη Τύπου το πρωί της Τρίτης (τοπική ώρα) ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, μιλώντας σε δραματικό τόνο είπε ότι ο κυκλώνας Σάντι είναι «πιθανότατα η χειρότερη καταιγίδα που έχει βιώσει ποτέ η πόλη» και προέβλεψε ότι οι προμήθειες δεν θα φτάσουν στα καταστήματα για «δύο ή τρεις ημέρες ή και περισσότερο».
Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ ανακοίνωσε ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και την Τετάρτη και ότι οι ζημιές στο μετρό της Νέας Υόρκης από τις πρωτοφανείς πλημμύρες θα χρειαστούν «τρεις ή και τέσσερις ημέρες» μέχρι να αποκατασταθούν.
Μόνο στην πόλη της Νέας Υόρκης, 750.000 άνθρωποι παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Η μητροπολιτική αστυνομία ανακοίνωσε ότι εννέα Νεοϋορκέζοι έχασαν τη ζωή τους ως τώρα, αν και ο Δήμαρχος ανέβασε τον αριθμό σε 10.
Σε επιφυλακή έχει τεθεί και η μονάδα πυρηνικής ενέργειας στο Νιου Τζέρσεϊ, ενώ μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στο Κουίνς, όπου ζουν πολλοί έλληνες ομογενείς.
Τουλάχιστον 8,1 εκατομμύρια άτομα έχουν μείνει χωρίς ρεύμα σε 13 πολιτείες και στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον.
Περισσότεροι από 200 πυροσβέστες επιχειρούν σε πυρκαγιά που ξέσπασε στο Μπρίζι Πόιντ του Κουίνς, στην παράκτια περιοχή των Ροκαγουέις που έχει πλημμυρίσει από τον κυκλώνα Σάντι. Οι πυροσβέστες χρησιμοποιούν φουσκωτές βάρκες στις επιχειρήσεις διάσωσης.
Τουλάχιστον 80 κατοικίες έχουν καταστραφεί, συμφωνα με ανακοίνωση του Δημάρχου, ενώ οι πυροσβέστες προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά.
«Είναι μία τεράστια πυρκαγιά σε μεγάλο αριθμό κατοικιών», δήλωσε ο πυροσβέστης Μάικλ Παρέλα, εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας, προσθέτοντας ότι «καθώς πρόκειται για την πιο πλημμυρισμένη περιοχή της πόλης, υπάρχουν πολλές επιπλοκές».
Ανέφερε επίσης ότι το ύψος του νερού είχε ανεβεί μέχρι τα 4,15 μέτρα στο νότιο μέρος του Μανχάταν και τώρα άρχισε να κατεβαίνει και να βρίσκεται κάτω από τα δυόμισι μέτρα.
Δεκάδες σταθμοί του Μετρό, καθώς και τα υπόγεια τούνελ έχουν πλημμυρίσει. Πρόκειται για τη χειρότερη καταστροφή στην ιστορία του Μετρό της Νέας Υόρκης, που φέτος κλείνει τα 108 του χρόνια, σύμφωνα με τον διευθυντή του, Τζόσεφ Λότα.
Ο δήμαρχος κάλεσε τους κατοίκους της πόλης να μείνουν στα σπίτια τους, γιατί ακόμη υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, κυρίως από ηλεκτρικά καλώδια που έχουν πέσει σε δρόμους και πεζοδρόμια.
Περισσότερο από ενάμισι εκατομμύριο άτομα στην πολιτεία της Νέας Υόρκης έμειναν χωρίς ηλεκτρισμό και για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, ειδικά στις πλημμυρισμένες περιοχές, εκτιμάται ότι θα χρειαστούν αρκετές μέρες.
Πολλοί δρόμοι είναι κλειστοί από πλημμύρες ή πτώση πασάλων, δέντρων και μεγάλων αντικειμένων από κτίρια.
Οι βορειοανατολικές πολιτείες κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πολλές γέφυρες και σήραγγες έχουν κλείσει, όπως και όλα τα αεροδρόμια, ενώ το κόστος των ζημιών υπολογίζεται ότι μπορεί να ξεπεράσει τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η ακτίνα του κυκλώνα Σάντι καλύπτει απόσταση γύρω στα 160 χιλιόμετρα. Το επίκεντρό του ήταν η πολιτεία Νιου Τζέρσεϊ, κοντά στο Ατλάντικ Σίτι και χτύπησε την ξηρά γύρω στις 2 το πρωί (ώρα Ελλάδας). Οι ισχυροί άνεμοι, που σε μερικές περιοχές ξεπέρασαν τα 130 χιλιόμετρα την ώρα, κατάστρεψαν εκατομμύρια δέντρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρχών. Οι βροχοπτώσεις και οι δυνατοί άνεμοι, με μικρότερη κάπως ένταση, θα συνεχιστούν και σήμερα.
Σε κατάσταση «μέγιστης καταστροφής» η πολιτεία της Νέας Υόρκης
Σε κατάσταση «μέγιστης καταστροφής» κήρυξε ο αμερικανός πρόεδρος την πολιτεία της Νέας Υόρκης, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Με την απόφαση αυτή, «ομοσπονδιακά κεφάλαια είναι διαθέσιμα για τους πληγέντες στα διαμερίσματα Μπρονξ, Κινγκς, Νασάου, Νέας Υόρκης, Ρίτσμοντ, Σάφολκ και Κουίνς», όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Στο μεταξύ, φράγμα στο βόρειο Νιου Τζέρσεϊ έσπασε, πλημμυρίζοντας τις πόλεις Μούναχι, Λιτλ Φέρι και Καρλσταντ, όπου η στάθμη των υδάτων έφτασε τα 1,2 με 1,5 μέτρα.
«Βρισκόμαστε σε φάση διάσωσης», είπε η Τζιν Μπαράτα, επικεφαλής των τοπικών αρχών στην κομητεία Μπέργκεν. Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα.
Η ίδια πρόσθεσε πως οι τρεις αυτές πόλεις «αφανίστηκαν» από τις πλημμύρες.
Συναγερμός στον πυρηνικό σταθμό
Συναγερμός έχει σημάνει στον πυρηνικό σταθμό του Νιου Τζέρσεϊ με τις αρχές να προειδοποιούν ότι η περαιτέρω άνοδος
του επιπέδου του νερού είναι πιθανόν να καταστήσει αναγκαία τη χρήση των αποθεμάτων νερού που προορίζονται για πυρόσβεση για την ψύξη των χρησιμοποιημένων ράβδων ουρανίου.
Ο συναγερμός κηρύχθηκε μετά την άνοδο του ύψους του νερού στον πυρηνικό σταθμό άνω των δύο μέτρων, και απειλεί να πλήξει τις αντλίες που ρυθμίζουν την κυκλοφορία του νερού στο σύστημα ψύξης του Όιστερ Κρικ.
Ο σταθμός είναι εκτός λειτουργίας για προγραμματισμένη ανατροφοδότηση, ωστόσο, εάν το επίπεδο του νερού ανέβαινε άνω μισό μέτρο ακόμα, είναι πιθανόν να πλημμύριζε το σύστημα των αντλιών που εξασφαλίζουν την τροφοδοσία της δεξαμενής του
χρησιμοποιημένου καυσίμου με νερό.
Η Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικής Ενέργειας θεωρεί ότι το ύψος του νερού στον πυρηνικό σταθμό θα αρχίσει να μειώνεται εντός των προσεχών ωρών.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών έχει κηρυχθεί περισσότερες από 10 φορές «κατάσταση συναγερμού» σε πυρηνικούς σταθμούς στις ΗΠΑ.
Κατάσταση συναγερμού σημαίνει «εν δυνάμει σημαντική επιδείνωση του επιπέδου ασφαλείας» ενός αντιδραστήρα.
Εκκένωση Νοσοκομείων
Το ιατρικό κέντρο NYU Langone στις όχθες του Ιστ Ρίβερ μετέφερε τους 215 ασθενείς του σε άλλα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης, όπως το Sloan Kettering και το Mount Sinai εξαιτίας της διακοπής της ηλεκτροδότησης, των τηλεπικοινωνιών και της διακοπής λειτουργίας συστήματος παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος σε έκτακτες καταστάσεις.
Δεκάδες ασθενοφόρα επιστρατεύθηκαν για να μεταφέρουν ασθενείς των μονάδων εντατικής των ενηλίκων και παιδιών, των μονάδων νεογνών και των μονάδων μαιευτικής του νοσοκομείου.
Στο Μπρούκλιν, στο Νοσοκομείο του Κόνεϊ Άιλαντ διακόπηκε επίσης η λειτουργία του συστήματος ηλεκτροδότησης έκτακτης ανάγκης, ωστόσο οι ασθενείς των μονάδων εντατικής είχαν ήδη μεταφερθεί σε άλλα νοσοκομεία από χθες Δευτέρα, στο πλαίσιο
της προετοιμασίας εν αναμονή του κυκλώνα.
Μια χαρακτηριστική εικόνα που προβάλλεται από τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα είναι ένας γερανός που κρέμεται λόγω των ισχυρών ανέμων, σ' ένα καινούριο πανύψηλο κτίριο με πολυτελέστατα διαμερίσματα στο κεντρικό Μανχάταν, αναγκάζοντας τις αρχές να εκκενώσουν τα γύρω κτίρια και ένα ξενοδοχείο. Επίσης, κατέρρευσε η πρόσοψη ενός τετραώροφου κτιρίου, χωρίς να προκαλέσει τραυματισμούς.
Κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα τα σχολεία, δημόσιοι και ιδιωτικοί οργανισμοί, το Χρηματιστήριο, πολλές εταιρίες, τα θέατρα, ο ΟΗΕ, ενώ έχουν ακυρωθεί όλες οι εκδηλώσεις.
Είναι η πρώτη φορά που κλείνει δύο συνεχόμενες μέρες, λόγω καιρού, η Wall Street από το 1888. Σύμφωνα με το CNN πάντως, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης θα λειτουργήσει την Τετάρτη.
Εκτεταμένες πλημμύρες
Η άνοδος της στάθμης του νερού λόγω της παλίρροιας, προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες και στην περιοχή του Μπάτερι στο Μανχάταν, αλλά και στις σήραγγες στο Ιστ Ρίβερ και τον ποταμό Χάτσον.
Έχει πλημμυρίσει το τούνελ (Battery Tunnel) που συνδέει το Λονγκ Άιλαντ με το Μανχάταν.
«Το νότιο Μανχάταν καλύπτεται από το θαλασσινό νερό δεν υπερβάλλω», έγραψε ο Χάουαρντ Γκλάσερ, επιχειρησιακός διευθυντής στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και σύμβουλος του κυβερνήτη Άντριου, στο Twitter.
Τα πράγματα επιδεινώνονται από τις πολυάριθμες διακοπές ρεύματος, που έχουν βυθίσει στο σκοτάδι ολόκληρες γειτονιές στο νότιο τμήμα του Μανχάταν, νότια από την 40η λεωφόρο, όπου περίπου 250.000 σπίτια είναι χωρίς ρεύμα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Συνολικά όμως σε όλη την πολιτεία της Νέας Υόρκης 1.374.312 άνθρωποι είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ανακοίνωσε επίσης στο Twitter ο κυβερνήτης Αντριου Κουόμο.
Οι διακοπές ρεύματος στο Μανχάταν θα διαρκέσουν μέχρι το πρωί της Τρίτης (τοπική ώρα), «ίσως και περισσότερο», δήλωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης.
«Δεν υπάρχει ψυχή στους δρόμους. Ακούμε μόνο τον άνεμο και τις σειρήνες των αυτοκινήτων της αστυνομίας, που είναι τα μόνα φώτα που αναβοσβήνουν στις γειτονιές», σημείωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων στο νότιο Μανχάταν.
Η υπερκαταιγίδα προσέγγισε την αμερικανική ακτογραμμή στο Ατλάντικ Σίτι περίπου στις 03.00 (ώρα Ελλάδος) με ανέμους που, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο για τους Τυφώνες (NHC), είχαν εξασθενήσει ελαφρώς στα 130 χιλιόμετρα την ώρα.
Η πλειοψηφία των κατοίκων της Νέας Υόρκης είναι στα σπίτια τους αλλά και πάλι πολλοί αγνόησαν τις διαταγές εκκένωσης περιοχών.
«Μείνετε στο σπίτι, είναι πολύ αργά για να φύγετε», δήλωσε χθες το απόγευμα ο δήμαρχος Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο οποίος είχε διατάξει νωρίτερα την εκκένωση περιοχών μεγάλης επικινδυνότητας για πλημμύρες, αναγκάζοντας περίπου 375.000 άτομα να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε τόσο από τους κυβερνήτες όσο και απο τους πολίτες να είναι πειθαρχημένοι. «Θα είμαστε κοντά τους οτιδήποτε και εαν ζητήσουν. Η κεντρική διοίκηση θα επεμβαίνει άμεσα, θα δίνει λύσεις, θα βοηθάει. Το φυσικό αυτό φαινόμενο αναμένεται να είναι εξαιρετικά ισχυρό και δεν γνωρίζουμε τι επιπτώσεις θα εχει και σε πόσους ανθρώπους» είπε.
«Το θέμα των εκλογών αφορά την επόμενη εβδομάδα και θα ρυθμιστεί από την ίδια τη ζωή. Δε με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή το ζήτημα των εκλογών, αλλά το ζήτημα του να αντιμετωπίσουμε τον τυφώνα, να παράσχουμε σε όσους έχουν ανάγκη τα απαραίτητα και να βάλουμε την οικονομία και πάλι σε κίνηση, μετά το πέρας της καταιγίδας», υπογράμμισε ο Αμερικανός Πρόεδρος.
ΤΑ ΝΕΑ online
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"