Φίλοι που μας παρακολουθούν

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Σύγκρουση Λαγκάρντ-Σόιμπλε μετά την πρόταση ΔΝΤ για χρόνο στην Ελλάδα

O Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συγκρούστηκε σήμερα με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, μία ημέρα αφού εκείνη τάχθηκε υπέρ της επιμήκυνσης του χρονοδιαγράμματος για να θέσει η Ελλάδα υπό έλεγχο τα δημοσιονομικά της.
«Δεν θα έπρεπε να κάνουμε υποθέσεις» σχετικά με ένα τέτοιο αίτημα ωσότου γίνει γνωστό....
το περιεχόμενο της έκθεσης των πιστωτών της Ελλάδας, της τρόικας (ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), δήλωσε ο Σόιμπλε.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας λάμβανε μέρος σε μια συζήτηση μαζί με την Κριστίν Λαγκάρντ στη γενική συνέλευση του ΔΝΤ, η οποία διεξάγεται στο Τόκιο.
Η επικεφαλής του Ταμείου προειδοποίησε ότι λόγω της έλλειψης ανάπτυξης, των πιέσεων των αγορών και των μέτρων λιτότητας που ήδη έχουν ληφθεί, είναι απαραίτητος «λίγος περισσότερος χρόνος».
Ο Σόιμπλε αντέταξε ότι μια τέτοια μεταβολή των όρων του δανεισμού της Ελλάδας θα προκαλούσε σύγχυση στις αγορές και θα οδηγούσε σε μείωση της εμπιστοσύνης προς τις πολιτικές ηγεσίες. Η Ελλάδα έχασε πολύ χρόνο διοργανώνοντας δύο εκλογικές διαδικασίες και θα έπρεπε να συμβάλει στην ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης, πρόσθεσε.
Η Λαγκάρντ προκάλεσε ένταση χθες, όταν είχε δηλώσει πως η Ελλάδα χρειάζεται δύο χρόνια για να ανατάξει τα δημοσιονομικά της - ακριβώς το χρονικό διάστημα το οποίο ζητούσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στις επισκέψεις του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πρόσφατα.
«Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο χρόνο και έχω σημειώσει στους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι δύο πρόσθετα χρόνια θα βοηθήσουν πολύ και θα ήταν λογικό (να δοθούν) στην Ελλάδα ώστε να επιτύχει πράγματι τους στόχους της», είπε η Λαγκάρντ στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ υποστήριξε πως «όταν πολλές χώρες υιοθετούν τα ίδια μέτρα λιτότητας ταυτόχρονα δημιουργούνται πολύ βαθύτερες συνέπειες για την ανάπτυξη. Αυτό το οποίο είχαμε υποστηρίξει για κάποιες από αυτές της χώρες είναι να πάνε λίγο πιο αργά. . . δεύτερον, μην επικεντρώνεστε σε έναν αριθμό, έναν ονομαστικό στόχο. Διασφαλίστε ότι εφαρμόζετε τα μέτρα που θα σάς φέρουν σε αυτόν τον αριθμό σε κάποιο στάδιο».
Η βραδύτητα των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, στην Ισπανία και άλλες χώρες της Ευρωζώνης βρέθηκαν εκ νέου στο επίκεντρο της προσοχής κατά τη σύνοδο του ΔΝΤ παρά τις προσπάθειες της ΕΕ να σταματήσει να βρίσκεται στο προσκήνιο.
Η μεταβολή της στάσης του Ταμείου έγινε θετικά δεκτή από ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και επικριτές του Ταμείου, που λένε ότι οι σκληροί όροι που συνοδεύουν τα δάνεια του ΔΝΤ προκαλούν υπερβολικά οικονομικά δεινά και κάνουν πολύ δυσκολότερο για τις δανειολήπτριες χώρες να βγουν από το χρέος μέσω της ανάπτυξής τους.
«Υποστηρίζαμε για πολύ καιρό ότι οι υπερβολικά προσηλωμένες, δρακόντειες δημοσιονομικές πολιτικές μπορεί να αποδειχθούν αντιπαραγωγικές και έχουν μια τάση να φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα» από τα επιδιωκόμενα, επισήμανε ο Βραζιλιάνος υπουργός Οικονομικών Γκίντου Μάντεγκα.
Όμως η Γερμανία, ο σημαντικότερος πιστωτής στην ΕΕ και χώρα-κλειδί σε ό,τι αφορά την προώθηση μεταρρυθμίσεων που θα μπορούσαν να έχουν διάρκεια, αντιτάσσεται σε κάθε τέτοια πρόταση και λέει ότι η αλλαγή πορείας θα μείωνε την εμπιστοσύνη.
Ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας Λουίς ντε Γκίντος, από την πλευρά του, είπε ότι δεν υφίσταται «απολύτως» καμία πολιτική αντίσταση στο ενδεχόμενο η Μαδρίτη να ζητήσει κρατικό διεθνή δανεισμό, προφανώς αναφερόμενος στη Γερμανία.
Και αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν ταχθεί υπέρ της ιδέας να δοθεί σε χώρες της Ευρώπης περισσότερος χρόνος για να αντιμετωπίσουν τα χρέη τους.
«Ας μην αυταπατώμεθα. Χωρίς ανάπτυξη το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας βρίσκεται σε κίνδυνο. Το μάθημα της ιστορίας είναι ξεκάθαρο: η μείωση του δημόσιου ελλείμματος είναι απίστευτα δύσκολο χωρίς ανάπτυξη. Το υψηλό χρέος, με τη σειρά του, καθιστά δυσκολότερο να υπάρξει ανάπτυξη», επισήμανε στις δηλώσεις της η Κριστίν Λαγκάρντ.
Ο τιμημένος με Βραβείο Νομπέλ Οικονομίας Πολ Κρούγκμαν αναφερόμενος στη νέα θέση του ΔΝΤ σημείωσε σε μια ανάρτηση στο ιστολόγιό του: «Συγχαρητήρια στο ΔΝΤ που είχε το θάρρος να το πει αυτό, κάτι που σημαίνει ότι αντιστέκεται σε μερικούς πολύ ισχυρούς παίκτες και παραδέχεται ότι η δική του ανάλυση είχε σφάλματα».
Η Λαγκάρντ σημείωσε ότι η διεθνής οικονομική κατάσταση δεν είναι πολύ πιο ασφαλής από το 2008--όταν η κατάρρευση της Lehman Brothers πυροδότησε μια παγκόσμια κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"