Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Οι “κόκκινες γραμμές” της τρόικας

Φωτογραφία για ΟΙ ''ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ'' ΤΗΣ ..ΤΡΟΪΚΑΣ
Πρώτα η «διάγνωση» και μετά το «φάρμακο». 
Με αυτό το σκεπτικό ξεκινάει σήμερα η τρόικα τις επαφές με τις ελληνικές αρχές, ενώ το μήνυμα φαίνεται να το έχει λάβει η κυβέρνηση που από χθες έχει αρχίσει να ρίχνει τους τόνους και τις προσδοκίες από τις επερχόμενες διαβουλεύσεις με τους δανειστές της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από σήμερα μέχρι και τα μέσα Ιουλίου (το πολύ έως τις 20 του μήνα) θα πρέπει....

τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικα να έχουν ολοκληρώσει το «διαγνωστικό» της ελληνικής οικονομίας. Δηλαδή, να διαπιστώσουν σε τι κατάσταση βρίσκεται ο προϋπολογισμός, αλλά και τι έχει προχωρήσει στο σκέλος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Η τρόικα δεν τρέφει αυταπάτες. Είναι βέβαιη ότι θα διαπιστώσει πως επί της ουσίας δεν έχει εφαρμοστεί καθόλου το νέο Μνημόνιο που ισχύει από τα μέσα Μαρτίου. Για αυτό και τα υψηλόβαθμα στελέχη της καταφθάνουν αύριο στην Αθήνα και θα έχουν ολιγοήμερη παραμονή.

Πέμπτη θα συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρα, ενώ μέχρι το Σάββατο (που έχουν προγραμματίσει να αναχωρήσουν) θα έχουν επαφές με άλλους υπουργούς νευραλγικής σημασίας για την εφαρμογή του Μνημονίου και με τους ηγέτες των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Ωστόσο, τα τεχνικά στελέχη της τρόικα θα παραμείνουν στην Αθήνα για να «ξεσκονίσουν» τα υπουργεία και να διαπιστώσουν τις καθυστερήσεις. Στόχος τους είναι μεταξύ 15 και 20 Ιουλίου να έχουν ολοκληρώσει την έκθεση προόδου της ελληνικής οικονομίας, ώστε να την παραδώσουν στους επικεφαλής της τρόικας και να γίνει συζήτηση λίγων ημερών με την Κομισιόν, τις (βασικές) χώρες της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Η πραγματική διαπραγμάτευση θα αρχίσει την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου (στις 24 του μήνα εκτός απροόπτου). Τότε, η τρόικα θα γνωρίζει επακριβώς τι παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνουν στην ελληνική οικονομία και θα έχει έτοιμη τη νέα «συνταγή» για την Ελλάδα.

Μέχρι τότε, θα πρέπει και η κυβέρνηση να έχει αποφασίσει τι θέλει να κάνει. Οι διεκδικήσεις για διετή παράταση του χρόνου μείωσης του ελλείμματος και για αξιοποίηση της απόφασης της Ευρωζώνης για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM, συνεχίζουν να υπάρχουν στην ατζέντα της κυβέρνησης, αλλά πλέον έχουν πέσει κατά αρκετές θέσεις.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες ο κ. Γ. Άσμουσεν, κατά την διάρκεια χθεσινής συνάντησης με τον κ. Στουρνάρα, κάλεσε την Ελλάδα να προχωρήσει άμεσα σε αποκρατικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις. Εφόσον γίνει αυτό τότε θα μπορέσει να συζητηθεί και το θέμα της παράτασης κατά 2 χρόνια του χρόνου μείωσης του ελλείμματος.

Η τρόικα έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση για να συζητήσει:

1. Αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Θεωρεί ότι εάν η κυβέρνηση θελήσει να επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα προηγούμενα επίπεδα, καθώς και το καθεστώς της μετενέργειας, θα πρέπει να διακοπεί κάθε άλλη συζήτηση.

2. Την ακύρωση των μειώσεων στα ειδικά μισθολόγια. Τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση είχαν δηλώσει προεκλογικά ότι το μέτρο αυτό δεν θα εφαρμοστεί. Ομως, η τρόικα το θεωρεί απαραίτητο, καθώς δεν θα ήταν δίκαιο για τους υπόλοιπους υπαλλήλους του Δημοσίου που έχουν υποστεί μειώσεις.

3. Ανακοπή των μεταρρυθμίσεων. Η τρόικα θέλει να δει επιτέλους να απελευθερώνονται τα κλειστά επαγγέλματα, καθώς και να προωθούνται μέτρα για το άνοιγμα των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών.

Από την άλλη πλευρά, η ελληνική κυβέρνηση δείχνει να έχει αφουγκραστεί τις απαιτήσεις της τρόικας και να μην πηγαίνει σε ευθεία ρήξη. Για αυτό και μελετάει:

1. Την άμεση ολοκλήρωση κάποιων αποκρατικοποιήσεων. Τα project των ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΔΕΠΑ, ΟΠΑΠ και Κέντρου Τύπου IBC κρίνονται ως «ώριμα» και δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις.

2. Την άμεση κατάργηση και συγχώνευση φορέων του Δημοσίου, ώστε να δείξει ότι θα προχωρήσει στη δραστική μείωση των δημόσιων δομών. Αυτός θα είναι και ο τρόπος που μάλλον θα ανοίξει η πόρτα της εξόδου για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους.

3. Την προώθηση του φορολογικού νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, ενώ θα έχει και τις περικοπές των φοροαπαλλαγών που θα ενισχύσουν τα δημόσια έσοδα και μπορεί να δημιουργήσουν «χώρο» για κατάργηση άλλων φορολογικών μέτρων.

Γενικότερα, το νέο οικονομικό επιτελείο θέλει να πείσει την τρόικα και τους εταίρους της χώρας ότι η κυβέρνηση έχει τη βούληση να προχωρήσει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που περιγράφονται στο Μνημόνιο.

Πάντως, όλα θα πρέπει να γίνουν γρήγορα, αφού στις 20 Αυγούστου λήγουν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, που βρίσκονται στην κατοχή της ΕΚΤ, ύψους 3,2 δισ. ευρώ. Αρκετές χώρες της Ευρωζώνης έχουν διαμηνύσει πως χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας δεν είναι διατεθειμένες να παράσχουν την επόμενη δόση του δανείου στην Ελλάδα και απειλούν ότι δεν θα καλύψουν τις παραπάνω λήξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"