Φίλοι που μας παρακολουθούν

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Διεργασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης (Βίντεο)

Σε εξέλιξη είναι οι διεργασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης ενώ όλοι μιλούν για την ανάγκη άμεσης συγκρότησης κυβερνητικού σχήματος.
«Την ευρωπαϊκή μας προοπτική τη ζητάει, τη θέλει ο ίδιος ο ελληνικός λαός, δηλαδή ευρώ και ασφαλώς τροποποίηση του προγράμματος, που όπως όλοι ξέρουμε γίνεται μόνο με επαναδιαπραγμάτευση», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα και πρόσθεσε:...
«Τηρούμε τη συμφωνία και ταυτόχρονα ζητούμε το αυτονόητο, δηλαδή να υπάρξουν πολιτικές τέτοιες οι οποίες μέσα από την οικονομική ανάκαμψη θα δώσουν το δικαίωμα της ανάσας και της ελπίδας σε εκατομμύρια Ελληνες».
Υπογράμμισε ακόμη ότι «πρέπει να γίνει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με όσο το δυνατόν περισσότερα κόμματα». «Θέλω μόνο να σας πω ότι συνεχίζω την προσπάθεια. Έχει ανάγκη η χώρα να αποκτήσει άμεσα κυβέρνηση», κατέληξε.
Η συνάντηση Σαμαρά - Τσίπρα απέβη άκαρπη, όπως αναμενόταν, καθώς ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είχε από χθες προαναγγείλει «υπεύθυνη και μαχητική αντιπολίτευση». 
Την ανάγκη να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης «μέσα στην αυριανή ημέρα» υπογράμμισε ο Ευ. Βενιζέλος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αντ. Σαμαρά, τονίζοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να επιτευχθεί το μεγαλύτερο δυνατό εύρος συνεργασίας.
O κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι άριστη λύση θα ήταν ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής συνευθύνης με τη συμμετοχή της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και ζήτησε να συγκληθεί αύριο σύσκεψη των αρχηγών των τεσσάρων κομμάτων, υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
«Στη συνάντηση που είχαμε με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, του είπα και συμφωνήσαμε σ’ αυτό, πως η χώρα πρέπει ν’ αποκτήσει αμέσως κυβέρνηση, οι σχετικές διαδικασίες κατά τη γνώμη μου πρέπει να ολοκληρωθούν οπωσδήποτε μέσα στην αυριανή ημέρα», σημείωσε, ώστε να σταλεί όπως είπε ένα μήνυμα «κοινωνικής συνοχής και ασφάλειας» στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και ένα μήνυμα σοβαρότητας στο εξωτερικό.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαμήνυσε ακόμη ότι σ’ αυτή την κατεύθυνση «οφείλουν να βοηθήσουν όλες οι δυνάμεις», συμπληρώνοντας μάλιστα ότι κάποιοι δείχνουν να μην έχουν αντιληφθεί την εντολή συνεργασίας που έδωσε ο ελληνικός λαός.
Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση στον Αλ. Τσίπρα, χαρακτηρίζοντας «απογοητευτικές» και «προκλητικές πολιτικά και δημοκρατικά» τις δηλώσεις του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες, όπως είπε, επιβεβαιώνουν ότι κάποιοι επιλέγουν την εύκολη θέση της αντιπολίτευσης και προσπαθούν όπως είπε, να δημιουργήσουν τις συνθήκες για την αποτυχία της κυβέρνησης. Ο κ. Βενιζέλος καταλόγισε στον κ. Τσίπρα ότι υποδεικνύει σε όλους τους άλλους να σχηματίσουν κυβέρνηση και να εφαρμόσουν τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, στάση που ειναι «πολιτικά και εθνικά απαράδεκτη».
Οσον αφορά το ποιος θα οριστεί Πρωθυπουργός ή τη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι τα θέματα αυτά έρχονται σε δεύτερη μοίρα και θα απαντηθούν όπως είπε, μόλις επιλυθούν τα «μείζονα θέματα» που προέταξε.
Λίγο πριν τις 19.30 ολοκληρώθηκε η συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο, που όμως ήταν άκαρπη, δεδομένων των θέσεών του για καταγγελία του μνημονίου.
Σε δηλώσεις του αμέσως μετά ο κ. Καμμένος ανέφερε πως ο κ. Σαμαράς δεν έδωσε καμία δέσμευση σχετικά με την αναδιαπραγμάτευση όρων του μνημονίου. «Είπε ότι θα πάμε να συζητήσουμε και θα δουμε τι θα καταφέρουμε χωρίς να υπάρξει δεσμευση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος, που τόνισε ότι με αυτούς τους όρους δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία του κόμματός του. «Εμείς είχαμε μιλήσει για καταγγελία, ο κ. Σαμαρά μιλά για αναδιαπραγμάτευση» σημείωσε ο κ. Καμμένος, αμφισβητώντας και το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης από πλευράς ΝΔ.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε ότι ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων δεν επιθυμεί καμία συνεργασία. Παράλληλα κατηγόρησε τον Πάνο Καμμένο ότι δεν αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των περιστάσεων και πρόσθεσε ότι επικαλείται κάθε είδους παράλογα προσχήματα.
Για τις 20.30 έχει προγραμματιστεί συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη. Νωρίτερα, μιλώντας στο Real FM, ο κ. Κουβέλης έθεσε θέμα προγράμματος αλλά και θέμα προσώπων για τη δημιουργία κυβέρνησης. Αυτό που προέχει είναι αφενός να υπάρξει κυβέρνηση, αλλά το ζήτημα είναι βάσει ποιου προγράμματος και με ποια πρόσωπα, κατά συνέπεια όλα είναι ανοικτά στο τραπέζι, σημείωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κουβέλης είπε ότι πρέπει να ανοίξει η συζήτηση τόσο για το πρόσωπο του πρωθυπουργού, όσο και των υπουργών, καθώς δεν είναι αυτονόητο ότι ο κ. Σαμαράς θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. «Όπως θα ανοίξει η συζήτηση για τους προγραμματικούς όρους, έτσι θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για το ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός, αλλά και για τα ονόματα των υπουργών», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.
«Από τον κ. Σαμαρά δεν άκουσα τη λέξη επαναδιαπραγμάτευση», παρατήρησε και αφού επανέλαβε πως δεν δίνει λευκή επιταγή σε κανέναν, υπογράμμισε πως εκτός από την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, «κόκκινη γραμμή» για τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ σε κυβέρνηση συνεργασίας είναι και η άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για τη σταδιακή απαγκίστρωση από όρους και δεσμεύσεις του μνημονίου.
Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά, υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης συγκρότησης κυβέρνησης με πυρήνα τη Νέα Δημοκρατία. Παράλληλα, δήλωσε ότι σε περίπτωση που κληθεί, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αναλάβει τη διερευνητική εντολή, δεσμευόμενος ότι από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα παρεμβαίνει με μαχητικό και υπεύθυνο τρόπο.
«Οι σημαντικές δυνατότητες διαπραγμάτευσης που πρόκύπτουν από την εντολή του λαού μας στις 6 Μαίου και στις 17 Ιουνίου, που έστειλαν μήνυμα απόρριψης της λιτότητας δεν πρέπει να σπαταληθούν, αλλά να αξιοποιηθούν», υποστήριξε στην αρχή των δηλώσεών του ο κ. Τσίπρας και η νέα κυβέρνηση, πρόσθεσε, πρέπει να πάει στις Βρυξέλλες με τον πήχη ψηλά, εκεί που τον τοποθέτησε ο λαός μας με την ψήφο του.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, συνέχισε, σέβεται το αποτέλεσμα της αναμέτρησης της 17ης Ιουνίου, στην οποία το δίλημμα ήταν σαφές: ή κυβέρνηση με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ που θα καταργήσει το μνημόνιο ή κυβέρνηση με πυρήνα τη ΝΔ που θα συνεχίσει την ίδια μνημονιακή πολιτική.
Ο κ. Τσίπρας ζήτησε «να σταματήσουν τα επικοινωνιακά παιχνίδια», αναφορικά με το άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να μπει στο κυβερνητικό σχήμα καθώς, όπως υπογράμμισε, «η δημοκρατία προβλέπει κυβέρνηση και αντιπολίτευση, και ρόλος της ισχυρής αποτελεσματικής και υπεύθυνης αντιπολίτευσης είναι να ασκεί κριτική για τα κακώς κείμενα, να ελέγχει την κυβέρνηση σε κάθε της βήμα και να παρεμβαίνει με μαχητικό και υπεύθυνο τρόπο». Αυτό, όπως είπε, διαβεβαίωσε και τον κ. Σαμαρά ότι θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ, «με απόλυτη ευθύνη και συναίσθηση του ρόλου που μας έδωσε ο λαός». Παράλληλα, του επεσήμανε ότι θα ήταν καταστροφικό για τον τόπο να συνεχιστούν οι περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις.
Στις δηλώσεις του ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε επίσης με νόημα πως δεν άκουσε χθες τον πρόεδρο της ΝΔ να μιλά για επαναδιαπραγμάτευση. «Ελπίζω», είπε, «να ήταν εκ παραδρομής», γιατί «άκουσα μόνο για τήρηση δεσμεύσεων και υπογραφών», ωστόσο, πρόσθεσε, «είναι στη δική του ευχέρεια να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που του δίνει η λαϊκή εντολή».
Στο σημείο αυτό, εξέφρασε την ελπίδα το επόμενο διάστημα να μην κυριαρχήσουν λογικές επικοινωνιακής στρατηγικής και να προχωρήσουμε σε μια ουσιαστική διαδικασία όπως προβλέπει το Σύνταγμα και οι δημοκρατικοί θεσμοί της χώρας.
Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας, κάνοντας έμμεση αναφορά στη Χρυσή Αυγή, ζήτησε τη συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων για τον περιορισμό, όπως είπε, των κρουσμάτων βίας «από ομάδες που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο». Η δημοκρατία πρέπει να αντισταθεί σε τέτοια φαινόμενα και ο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε, θα είναι απέναντι σε τέτοιες πρακτικές.
Επανέλαβε τέλος ότι το επόμενο δεκαήμερο μέχρι τις 28 Ιουνίου είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τη χώρα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «αν ήμασταν πρώτοι δεν θα χάναμε ούτε λεπτό» προκειμένου να μπορέσει η χώρα όλες τις θετικές δυνατότητες και το ίδιο, εκτίμησε, πρέπει να κάνει και ο κ. Σαμαράς.
Θα είμαστε αντίπαλοι, συνέχισε, γιατί έχουμε αντίπαλες στρατηγικές, αλλά σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση από τη χώρα των δυνατοτήτων (επαναδιαπραγμάτευσης) που έδωσε ο λαός με την ψήφο του, διαβεβαίωσε πως «όχι μόνο δεν θα βρεθούμε εμπόδιο, αλλά δεν θα χαρίσουμε στους θιασώτες του μνημονίου» τις δυνατότητες αυτές.
Κλείνοντας, ο Αλέξης Τρίπρας επανέλαβε πως πρέπει να συγκροτηθεί κυβέρνηση με πυρήνα τη ΝΔ, αφού αυτό επέλεξε ο λαός, και να κριθεί από την ίδια την ιστορία και το λαό.
Η συνέχεια των μνημονίων δεν μπορεί να αποτελεί ελπίδα για την Ελλάδα και την Ευρώπη, διεμήνυσε και εμφανίστηκε βέβαιος ότι σύντομα ο ΣΥΡΙΖΑ θα δικαιωθεί από τις εξελίξεις.
Σε κάθε περίπτωση, «πρέπει σύντομα να υπάρξει κυβέρνηση και σύντομα να αναλάβουμε το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης», κατέληξε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"