Φίλοι που μας παρακολουθούν

Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Στη Λήμνο το τρίτο μεγαλύτερο θαλάσσιο αιολικό πάρκο στον κόσμο

Στη Λήμνο το τρίτο μεγαλύτερο θαλάσσιο αιολικό πάρκο στον κόσμο
Τον δρόμο για τη κατασκευή του τρίτου μεγαλύτερου θαλάσσιου αιολικού πάρκου στον κόσμο, αποτελούμενο από 81 ανεμογεννήτριες με συνολική ισχύ 498,15 MW, ανοίγει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, πρόκειται για επένδυση συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ της RF Energy, με μετόχους την οικογένεια του εφοπλιστή Β. Ρέστη (50%), την εισηγμένη FG Europe συμφερόντων....
Γ. Φειδάκη (37,5%) και τον ίδιο τον Γ. Φειδάκη (12,5%), που πρόκειται να πάρει άδεια παραγωγής από την ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Η άδεια θα εκδοθεί στο όνομα της City Electric, κατά 100% θυγατρι- κής της RF Energy. Το έργο θα εγκατασταθεί στα βορειοανατολικά της Λήμνου (στα ελληνικά χωρικά ύδατα μεταξύ του νησιού και της Ίμβρου) σε απόσταση άνω των 2 χιλιομέτρων από την ακτή προκειμένου να μην προκαλεί οπτική όχληση, και σε βάθος που θα αρχίζει από τα 22 και θα φτάνει στα 45 μέτρα.

Με βάση την ισχύ του (498,15 MW) κατατάσσεται στην 3η θέση παγκοσμίως, ανάμεσα στα υπό κατασκευή offshore πάρκα: τα δύο πρώτα βρίσκονται στη Μ. Βρετανία, και είναι το London Array και το Greater Gabbard με 630 και 504 MW αντίστοιχα, ενώ το τέταρτο, με ισχύ 400 MW, βρίσκεται στη Γερμανία κοντά στο νησί Μπόρ- κουμ (Trianel Borkum West II) της Βόρειας Θάλασσας.

Οσο για τα εν λειτουργία offshore πάρκα, το μεγαλύτερο του κόσμου βρίσκε- ται και πάλι στη Μ. Βρετανία με ισχύ 367,2 MW. Ο λόγος που επελέγη η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή είναι επειδή θεωρείται από τα πιο κατάλληλα σημεία του Αιγαίου, καθώς έχει καλό ανεμολογικό δυναμικό και είναι ρηχή (σ.σ.: όσο αυξάνεται το βάθος τόσο αυξάνεται γεωμετρικά και το κόστος για ένα υπεράκτιο πάρκο).

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η σύνδεση θα επιτευχθεί μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου μήκους περίπου 120 χιλιομέτρων μέχρι τα παράλια του Νομού Ξάνθης, και εν συνεχεία με υπόγειο καλώδιο 18 χιλιομέτρων θα ενωθεί με το εθνικό σύ- στημα ηλεκτρισμού της χώρας. Η τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί για τη σύνδεση θα είναι αυτή του συνεχούς ρεύματος, που σημαίνει αγωγοί μικρότερου μεγέθους, φιλικότεροι προς το περιβάλλον απ’ ό,τι του εναλλασσόμενου. Το έργο μπορεί να έχει υλοποιηθεί ύστερα από μια 3ετία ενώ το πάρκο θα παράγει ενέργεια ικανή να τροφοδοτήσει περίπου 500.000 νοικοκυριά. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"