Φίλοι που μας παρακολουθούν

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Έφθασε η «μοιραία ώρα» και για την Ισπανία;

Έφθασε η «μοιραία ώρα» και για την Ισπανία;Η αναταραχή και σύγχυση από την είδηση ότι η Ισπανία αναμένεται να προβεί, εντός του Σαββατοκύριακου, στην αναζήτηση οικονομικών πόρων, για τη στήριξη των τραπεζών είναι εμφανής
Την πληροφορία που πρώτο το Reuters έσπευσε να μεταδώσει διαψεύδει η Ισπανία που όπως δηλώνει, δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο, ενώ η Γερμανία αρνείται να σχολιάσει, εντείνοντας τις αμφιβολίες και καλλιεργώντας  πρόσφορο έδαφος για περαιτέρω εικασίες. 
Οι Βρυξέλλες, από την άλλη, δηλώνουν ότι....
εάν επαληθευτεί η πληροφορία, η Κομισιόν είναι έτοιμη. Στα ίδια μήκη κύματος κινήθηαν και οι δηλώσει της Γερμανίδας Καγκελαρίου, κυρίας Άγκελα Μέρκελ. 
Σύμφωνα με δύο υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους και μία γερμανική πηγή που μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, είπαν ότι αυτό θα γίνει μετά την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών το Σάββατο, ενώ θα υπάρξει και ανακοίνωση του Εurogroup.
Η Κομισιόν διαθέτει εργαλεία έτοιμα προς χρήση, εάν η Ισπανία ζητήσει βοήθεια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Αμαντέου Αλταφάζ, διευκρινίζοντας ωστόσο πως μέχρι στιγμής η Μαδρίτη δεν έχει υποβάλει ένα τέτοιο αίτημα.
Σχολιάζοντας αναφορές ότι η Ισπανία αναμένεται να ζητήσει οικονομική βοήθεια για τις προβληματικές της τράπεζες το σαββατοκύριακο, η Γερμανίδα καγκελάριος, κυρία Άγκελα Μέρκελ είπε ότι δεν θα πιέσει καμία χώρα να υποβάλει αίτημα για οικονομική βοήθεια, προσθέτοντας πως τα εργαλεία διάσωσης είναι πάντα διαθέσιμα. «Είναι ξεκάθαρο ότι οι χώρες αυτές που επιθυμούν να (κάνουν χρήση) της αλληλεγγύης (που παρέχει η Ένωση) να το αιτηθούν οι ίδιες», είπε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας, κ. Τζον Κέι.

«Είναι θέμα κάθε χώρας ξεχωριστά να στραφεί σε μας», είπε η κυρία. «Αυτό δεν έχει συμβεί έως τώρα και άρα δεν θα ασκηθεί καμία πίεση». Η κυρία μέρκελ πρόσθεσε πως είναι διαθέσιμη μια δέσμη μέτρων για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, συμπεριλαμβανομένου και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), που μπορεί να εγγυηθεί την σταθερότητα της Ευρωζώνης και ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα.
«Απόφαση την οποία θα λάβει η κυβέρνηση της Ισπανίας», αποτελεί η προσφυγή της χώρας στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης, δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, κ. Στέφεν Ζάιμπερτ, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει πληροφορία που θέλει την Μαδρίτη να ανακοινώνει τη σχετική προσφυγή εντός του Σαββατοκύριακου.
«Η απόφαση εναπόκειται στην ισπανική κυβέρνηση. Εάν το αποφασίσει, τα ευρωπαϊκά εργαλεία είναι έτοιμα», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και πρόσθεσε: «Ένα κράτος υποβάλλει αίτηση, αναλαμβάνει ευθύνη. Υπομένει για αυτό όρους», ενώ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, κ. Μάρτιν Κότχαους συμπλήρωσε ότι «στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν διάφορα εργαλεία τα οποία ανταποκρίνονται ακριβώς σε διαφορετικές καταστάσεις». Ο κ. Κότχαους, εκτός των άλλων, αρνήθηκε και εκείνος να επιβεβαιώσει την πληροφορία περί έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroup, αύριο, με τηλεδιάσκεψη.
Από τη πλευρά του, το ισπανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν είναι εις γνώσιν πιθανής πραγματοποίησης τηλεδιάσκεψης κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου με θέμα κάποιο αίτημα της Ισπανίας, αντιδρώντας στις πληροφορίες ότι επίκειται η κατάθεση αιτήματος για τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών. «Εγώ δεν γνωρίζω κάτι για τέτοια διάσκεψη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος του υπουργείου, αρνούμενη να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι επίκειται απόφαση για τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών: «Ο πρωθυπουργός δήλωσε σαφώς χθες ότι δεν θα τροφοδοτήσουμε τα σχόλια».
Οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ισπανία θα καταθέσει εντός του σαββατοκύριακου αίτημα για την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών της, οι λεπτομέρειες της οποίας επρόκειτο να καθορισθούν κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, αύριο, των υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης, προκάλεσαν ήδη την αντίδραση των αγορών. Το χρηματιστήριο της Μαδρίτης, το οποίο άνοιξε με πτώση, πέρασε στο πράσινο.
Η γαλλική κυβέρνηση και οι αντιπροσωπείες της Γερμανίας και της Ισπανίας στις Βρυξέλλες δεν θέλησαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες.
«Θα περιμένω μέχρι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες να ανακοινώσουν την εκτίμησή τους για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης του ισπανικού τραπεζικού συστήματος και έπειτα θα δώσω τον αριθμό και η κυβέρνηση θα πει τι έχει ανάγκη το σύστημα για να ανακεφαλαιοποιηθεί», επέμεινε, χθες, ο Ισπανός πρωθυπουργός, κ. Μαριάνο Ραχόι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα τοποθετεί τις ανάγκες των τραπεζών στα 40 δισεκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να δοθεί τη δευτέρα στη δημοσιότητα, ενώ η έκθεση των εμπειρογνωμόνων δεν αναμένεται πριν από τις 18 Ιουνίου. Ωστόσο, είναι πιθανόν τα πράγματα να κινηθούν με μεγαλύτερη ταχύτητα: όπως υπενθύμισε ο κ. Μαριάνο Ραχόι, «το ΔΝΤ έχει νομίζω σήμερα διάσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα πει τη γνώμη του».
Ποια θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα για την Ισπανία;
Προτεραιότητα της ισπανικής κυβέρνησης θα πρέπει να είναι «να ξαναβρεί την χαμένη της εμπιστοσύνη, διότι χωρίς αυτή είναι αδύνατον να αποκαταστήσει την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», εκτιμά σήμερα ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας, κ. Μιγέλ Άνχελ Φερνάντεθ Ορδόνεθ.
«Στη δύσκολη συγκυρία που βρίσκεται η ισπανική οικονομία, η πιο κρίσιμη μεταβλητή δεν είναι, όσο σημαντική και να είναι η πρόσφατη εξέλιξή της, η ανάπτυξη, ή η αγορά εργασίας, αλλά η καταρράκωση της εμπιστοσύνης», τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της Τράπεζας.
«Το χαμηλό επίπεδο εμπιστοσύνης στην οποία έχουμε περιπέσει τους τελευταίους μήνες έχει καταστήσει δυσχερέστερη και πιο δαπανηρή την επίλυση των δημοσιονομικών και χρηματοοικονομικών προβλημάτων της Ισπανίας», υπογράμμισε ο κ. Ορδόνεθ.
«Οι προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η ισπανική οικονομία είναι θεόρατες» και το «πρόσφατο επεισόδιο της κρίσης χρέους είχε πολύ σοβαρές συνέπειες για την εμπιστοσύνη και για της συνθήκες χρηματοδότησης της οικονομίας, γεγονός που την έθεσε σε μία κατάσταση ακραίας ευπάθειας», τόνισε ο ίδιος. Μολονότι η χώρα έχει βυθιστεί σε υφεσιακή τροχιά από την αρχή του έτους, «δεν αναμένουμε ωστόσο μία υποχώρηση της δραστηριότητας» για το σύνολο του 2012, τονίζει η Τράπεζα της Ισπανίας στην ετήσια έκθεσή της, αλλά «μπορούμε να ελπίζουμε πως το 2013 θα αρχίσουν να διακρίνονται τα πρώτα βήματα μίας πιο βιώσιμης ανάκαμψης».
Ο Fitch υποβάθμισε το αξιόχρεο 11 δήμων και περιφερειών της Ισπανίας
Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε σήμερα το αξιόχρεο 11 δήμων και περιφερειών της Ισπανίας, μεταξύ των οποίων αυτό τεσσάρων περιοχών, καθώς και των πόλεων της Μαδρίτης και της Βαρκελόνης, αφού υποβάθμισε χθες κατά τρεις βαθμίδες σε ΒΒΒ το αξιόχρεο της χώρας.
Το αξιόχρεο των δήμων της Μαδρίτης και της Βαρκελόνης υποβαθμίστηκε κατά τρεις βαθμίδες από Α σε ΒΒΒ, ενώ αυτό της αυτόνομης περιοχής της Μαδρίτης υποβαθμίστηκε κατά δύο βαθμίδες από Α- σε ΒΒΒ.

Ο Fitch υποβάθμισε επίσης το αξιόχρεο άλλων τριών περιοχών: Χώρα των Βάσκων, Κανταβρία και Αστούριας, στη βόρεια Ισπανία, όπως και των δήμων Σαν Σεμπαστιάν, στη Χώρα των Βάσκων, Παμπελούνε, στη Ναβάρα, και των βασκικών επαρχιών Γκιπουζκόα, Αλάβα και Μπισκάγια.

Ο Fitch εξηγεί σε ανακοίνωσή του ότι η υποβάθμιση αυτή γίνεται μετά την χθεσινή του απόφαση να υποβαθμίσει κατά τρεις βαθμίδες από Α σε ΒΒΒ το αξιόχρεο της Ισπανίας.
Κέρδος - Αρχική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"