Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Οι συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά στην Ελλάδα

Χωρίς απρόοπτα και ιδιαίτερη ένταση ολοκληρώθηκαν οι συγκεντρώσεις και τα συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα για την Εργατική Πρωτομαγιά.
Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας, το μεσημέρι, μετά από πορεία που πραγματοποίησε από την πλατεία Κοτζιά, όπως έγινε η αρχική συγκέντρωση, έφτασε....
στο Σύνταγμα, όπου και διαλύθηκε
Πριν ξεκινήσει η πορεία στην πλατεία Κοτζιά, στις ομιλίες τους οι εκπρόσωποι των συνδικάτων κάλεσαν τους εργοδότες να υπογράψουν νέες κλαδικές συλλογικές συμβάσεις ενώ καυτηρίασαν την πολιτική που ακολουθείται τονίζοντας ότι γυρίζει τον κόσμο της εργασίας έναν αιώνα πίσω και συμπληρώνοντας ότι οι αγώνες για ανατροπή αυτών των αντιλαϊκών και άδικων πολιτικών που επιβάλλονται από κυβέρνηση και τρόικα θα συνεχιστούν και μετά τις εκλογές.
Στην πλατεία Κοτζιά βρέθηκε για να απευθύνει μήνυμα αλληλεγγύης η Γερμανίδα βουλευτής του Die Linke, κ. Χάικεν Χέλσεν, ενώ μαγνητοσκοπημένα μηνύματα αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό είχαν αποστείλει οι συνδικαλιστικές ομοσπονδίες DGB Γερμανίας, CGT Γαλλίας, CGIL Ιταλίας, Ισπανίας, CGTP Πορτογαλίας, κ.λ.π. Εκπρόσωποι των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας κατέθεσαν στεφάνι στην Καισαριανή στο Μνημείο των Ηρώων και στο μνημείο του Στ.Καλλέργη, πρωτοπόρου της Εργατικής Πρωτομαγιάς.
Στο Σύνταγμα κατέληξε και η πορεία που πραγματοποίησαν μέλη πρωτοβάθμιων σωματείων και
δυνάμεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς που είχαν συγκεντρωθεί στο Μουσείο, επί της οδού Πατησίων. Στο περιθώριο των συγκεντρώσεων άγνωστοι προκάλεσαν φθορές σε ορισμένα εκλογικά κέντρα, χωρίς, όμως, τα συμβάντα αυτά να πάρουν μεγαλύτερες διαστάσεις.
Λίγο πριν το μεσημέρι ολοκληρώθηκε και η συγκέντρωση που πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ στην Χαλυβουργία, σε ένδειξη αλληλεγγύης στην συνεχιζόμενη, εδώ και έξι μήνες, απεργία των εργατών της.
Τρεις χωριστές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και στη Θεσσαλονίκη.

Το Εργατικό Κέντρο και η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους και κατέληξαν με πορεία στο Μνημείο του Εργάτη έξω από το Εργατικό Κέντρο όπου κατέθεσαν στεφάνι. Το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση στο Αγαλμα του Βενιζέλου και με πορεία κατέληξε στην παλιά θέση του μνημείου του Εργάτη, στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Εγνατίας.
Δύο συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Πάτρα όπου το Εργατικό Κέντρο και η ΑΔΕΔΥ συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και το ΠΑΜΕ στην πλατεία Γεωργίου. Ακολούθησαν χωριστές πορείες.
Δύο συγκεντρώσεις έγιναν και στα Χανιά της Κρήτης όπου το Εργατικό Κέντρο και η ΑΔΕΔΥ συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της δημοτικής αγοράς και το ΠΑΜΕ στην πλατεία Νέων Καταστημάτων.
Μήνυμα για την εργατική Πρωτομαγιά απυήθηνε και ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτης Κουβέλης: «Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, η κοινωνία ολόκληρη, βρίσκονται κάτω από τα σκληρά και απαράδεκτα μέτρα που ισοπέδωσαν τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Είναι τα μέτρα που επέβαλε η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και οδήγησε μεγάλα στρώματα της κοινωνίας να ζουν μέσα και κάτω από τη φτώχεια. Απαιτείται άμεση άρση της νομοθεσίας που γκρέμισε τους κατώτατους μισθούς και τις συντάξεις. Επιβάλλεται ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας, με καθιέρωση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος».
Για την ημέρα της Πρωτομαγιάς, 24ωρη πανελλαδική απεργία έχει κηρύξει η ΠΟΕ-ΟΤΑ και τέσσερα ναυτεργατικά σωματεία παρά την απόφαση της ΠΝΟ για 4ωρη στάση εργασίας που έληξε στις 12 το μεσημέρι. Δεν θα κινηθούν, επίσης, για 24 ώρες τα τρένα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του Προαστιακού καθώς οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν 24ωρη απεργία. 
Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ θα λειτουργήσουν από τις 8 το πρωί μέχρι το τέλος της βάρδιας τους ενώ οι εργαζόμενοι στα αστικά λεωφορεία και στα τρόλλεϋ πραγματοποιούν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 7.30 το πρωί και από τις 10 το βράδυ μέχρι το τέλος της βάρδιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"