Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

ALCO: Εκλογές ντέρμπυ με τις έδρες των υποψηφίων

Το ποσοστό των αναποφάσιστων λίγες ημέρες πριν την κάλπη συνεχίζει να είναι υψηλό ενώ ο θυμός και η αγανάκτηση των πολιτών μπορεί να οδηγήσει σε τιμωρητική ψήφο.
«Οι εκλογές αυτές θα αποτελέσουν τομή στο πολιτικό σύστημα αλλά και στην κοινωνιολογική και πολιτική ανάλυση», επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της ALCO Κώστας Παναγόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι:...

Tο ποσοστό των αναποφάσιστων λίγες ημέρες πριν την κάλπη συνεχίζει να είναι υψηλό, ενώ ο θυμός και η αγανάκτηση των πολιτών μπορεί να οδηγήσει σε τιμωρητική ψήφο.

Σημείωσε ότι το λευκό ή το άκυρο ως επιλογή, έχουν αξία και σημασία, δίνουν το δικό τους πολιτικό μήνυμα στα κόμματα, ωστόσο διευκρίνισε ότι ταυτόχρονα ενισχύουν το ποσοστό του πρώτου κόμματος.

Για την επίτευξη της αυτοδυναμίας, ο κ. Παναγόπουλος εξήγησε ότι αυτή εξαρτάται από το ύψος του ποσοστού του πρώτου κόμματος και από το άθροισμα των ποσοστών των μικρών κομμάτων που δεν θα καταφέρουν να μπουν -κάτω από 3%.

Αν όλα αυτά τα μικρά κόμματα αθροίσουν ποσοστό 10% απαιτείται για να έχει το πρώτο κόμμα 151 έδρες, ποσοστό 36,4%. Όσο μικραίνει το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής τόσο δυσχεραίνεται η αυτοδυναμία του πρώτου.

Εξήγησε επίσης, ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα, στην περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία, τότε καλείται ο αρχηγός του πρώτου κόμματος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να πάρει διερευνητική εντολή προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση.

Αν μέσα σε τρεις ημέρες τα καταφέρει, τότε η κυβέρνηση ζητά ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Αν όμως δεν τα καταφέρει, τότε η εντολή δίνεται στον αρχηγό του δεύτερου κόμματος, αν τη δεχτεί, όπου ακολουθείται η ίδια διαδικασία και μετά στο τρίτο κόμμα κ.ο.κ.

Αν δεν υπάρξει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί όλα τα κόμματα ώστε να υπάρξει συνεργασία αν όμως δεν υπάρξει τότε πάμε πάλι σε εκλογές.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ALCO εκτίμησε ότι θα υπάρξει «ντέρμπυ» με τις έδρες και τους υποψηφίους.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι θα υπάρξει ελαφρώς μεγαλύτερη αποχή από το 2009 (29%), επισημαίνοντας ότι το μεγαλύτερος μέρος της αποχής δεν είναι πραγματικό, και αυτό οφείλεται στο πως συντίθενται οι εκλογικοί κατάλογοι.

Για τα αποτελέσματα των εκλογών ο κ. Παναγόπουλος ανέφερε ότι θα έχουμε ένα exit poll από πέντε εταιρείες, στις 7 το απόγευμα, ενώ μία πρώτη εκτίμηση των πρώτων αποτελεσμάτων θα μπορεί να γίνει περίπου στις 9 το βράδυ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"