Φίλοι που μας παρακολουθούν

Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Ανάσταση με... το μυαλό στην κάλπη


Με κινούμενη άμμο μοιάζει το προεκλογικό σκηνικό στη Μεσσηνία, τουλάχιστον,
στο ξεκίνημά του.
 Χάνει από δεξιά η Ν.Δ., «παίζει» για μια έδρα το ΠΑΣΟΚ
ImageΟι εκλογές μπορεί να προκηρύχτηκαν, όπως αναμενόταν άλλωστε, για τις 6 Μαΐου, αλλά το εκλογικό τοπίο- και- στη Μεσσηνία παραμένει θολό για σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων. Η δυσαρέσκεια είναι εκείνο το στοιχείο που κυριαρχεί στο εκλογικό σώμα: δεν είναι μόνο οι περικοπές μισθών και συντάξεων. Είναι και η πολύ μεγάλη αύξηση της ανεργίας, σύμφωνα και με τα προχθεσινά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.  
Το μεγάλο στοίχημα για τα δύο κόμματα εξουσίας είναι....
να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους από τους αναποφάσιστους και όσους δηλώνουν ότι στην κάλπη θα ρίξουν «λευκό» ή θα απόσχουν.
Στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 6ης Μαΐου, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. αναμένεται να βγάλουν όλα τα όπλα από τη φαρέτρα τους, με στόχο την επιστροφή των... «ατάκτων» ψηφοφόρων. 
Στην αφετηρία των εκλογών το πολιτικό τοπίο μοιάζει με κινούμενη άμμο και ένα μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων -σχεδόν το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος- δεν έχει «ανοίξει τα χαρτιά του», καθώς αναμένεται να αποφασίσει στο παρά πέντε της εκλογικής αναμέτρησης. Με αυτά τα στοιχεία στην αφετηρία της εκλογικής αναμέτρησης, όσοι τολμήσουν από τώρα προβλέψεις για το τι θα συμβεί στη Μεσσηνία το βράδυ της Κυριακής 6 Μαΐου σίγουρα θα πέσουν έξω. 
Όλα τα στοιχεία που έχουν στα συρτάρια τους τα δύο κόμματα εξουσίας (ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ.) δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία χάνει συνεχώς δυνάμεις από τα δεξιά της, με σημαντική άνοδο, κυρίως, του κόμματος του Π. Καμμένου («Ανεξάρτητοι Έλληνες») και της «Χρυσής Αυγής», που δεν αποκλείεται να κερδίσουν και μία από τις πέντε έδρες της Μεσσηνίας. 
Αντίθετα, δε φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα με τα ποσοστά του «ΛΑΟΣ» και της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», που κινούνται σε χαμηλά επίπεδα. Βέβαια, ακόμα κι έτσι, δεν παύουν και τα δύο αυτά κόμματα να «πριονίζουν» το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας. 
Όλα τα παραπάνω στοιχεία δεν αλλάζουν φυσικά το γενικότερο κλίμα που υπάρχει στο νομό μας. 
Το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά θα είναι και πάλι πρώτο, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θα φτάσει σε ποσοστό πάνω από 40%, που θα του εξασφάλιζε, κατ’ αρχάς, δύο σίγουρους βουλευτές και από εκεί και πέρα θα περίμενε τα «κόλπα» του εκλογικού νόμου για κάτι περισσότερο. 
Από την άλλη πλευρά, στη Ν.Δ. οριστικοποιούνται τα ψηφοδέλτια, αλλά ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί πότε θα ανακοινωθούν, καθώς υπάρχουν εισηγήσεις να δημοσιοποιηθούν τμηματικά.  Επίσης, υπάρχει η σκέψη να ανακοινωθούν οι λίστες κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, για να αποτραπεί η περίπτωση φυγής δυσαρεστημένων που αποκλείστηκαν προς τα άλλα κόμματα της δεξιάς. 
Την ερχόμενη Τρίτη του Πάσχα, πάντως, αναμένεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά η Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα της Ν.Δ., με διευρυμένη σύνθεση, προκειμένου να γίνει η κατάρτιση των ψηφοδελτίων του κόμματος, οπότε και αναμένεται εκείνες τις ημέρες να ανακοινωθεί και το ψηφοδέλτιο στη Μεσσηνία.  
Το ΠΑΣΟΚ είναι σίγουρα το κόμμα εκείνο στο νομό που μπαίνει στην εκλογική μάχη με τους χειρότερους οιωνούς. 
Μπορεί η εκλογή του Βαγγέλη Βενιζέλου στη θέση του προέδρου να συμμάζεψε κάπως την κατάσταση, αλλά, τουλάχιστον μέχρι σήμερα δημοσκοπικά, εξακολουθεί να έχει χαμηλή συσπείρωση και να «αιμορραγεί» προς τα αριστερά. 
Αν δεν ανατραπεί το κλίμα τις ημέρες που απομένουν μέχρι την προσφυγή στις κάλπες, τότε παίζεται ακόμα και να κερδίσει μία έδρα στη Μεσσηνία, κάτι που έχει να συμβεί εδώ και δεκαετίες.  
Στην καλύτερη θέση απ’ όλους βρίσκονται τα κόμματα της Αριστεράς (ΔΗΜ.ΑΡ., ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ)
Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι θα αυξήσουν σημαντικά τα ποσοστά τους στη Μεσσηνία σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές και δεν αποκλείεται κάποιο από αυτά ή και περισσότερα να εκλέξουν και βουλευτή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"