Φίλοι που μας παρακολουθούν

Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

“Λουκέτα” σε Καλαμάτα και Μεσσηνία. Ολα τα στοιχεία από το Επιμελητηριο.

Ζοφερή πραγματικότητα αποτελούν πλέον και στην Καλαμάτα τα κλειστά καταστήματα, από λίγο έως πολύ, σε όλους τους δρόμους. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, από το 2009 έως και το 2011 ενεγράφησαν στα μητρώα του 2.060 ατομικές επιχειρήσεις και διαγράφηκαν 1.670
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο 2011 υπήρχαν εγγραφές 563 νέων επιχειρήσεων και διαγραφές 564.
Στην περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2012 έως και τις 20 Απριλίου....
ενεγράφησαν 192 ατομικές επιχειρήσεις και διαγράφηκαν 223.
Το πρώτο τετράμηνο του 2009 είχαμε 247 εγγραφές και 177 διαγραφές, το αντίστοιχο διάστημα του 2010, 164 εγγραφές και 256 διαγραφές και το 2011, 188 εγγραφές και 202 διαγραφές.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι διαγραφές από τα Μητρώα του Επιμελητηρίου για το πρώτο τετράμηνο της φετινής χρονιάς. Το μεγαλύτερο μέρος τους (124) αφορά στο επαγγελματικό τμήμα (κρεοπωλεία, παντοπωλεία, ψιλικατζίδικα κ.λπ.), ενώ ακολουθούν 49 εμπορικές επιχειρήσεις και 43 βιοτεχνικές (που αφορούν στη μεταποίηση διαφόρων ειδών, όπως σιδηροαλουμινοκατασκευές, αλλαντοποιία, τυροκομεία, ξυλουργεία κ.λπ.).

Τα δεδομένα
Μια καταγραφή σε κάποιους από τους αποκαλούμενους εμπορικούς δρόμους της Καλαμάτας έδειξε ότι τα περισσότερα κλειστά καταστήματα εντοπίζονται στην οδό Αναγνωσταρά. Εκεί βρήκαμε 75 να λειτουργούν και 12 να είναι κλειστά.
Στην Αριστομένους βρήκαμε 125 να λειτουργούν και 9 να είναι κλειστά.
Στη Φραντζή βρήκαμε 30 να λειτουργούν και 2 κλειστά.
Τέλος, στη Γεωργούλη βρήκαμε να λειτουργούν 29 και 3 να είναι κλειστά.
Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στη Φραντζή, το ένα από τα δύο καταστήματα ετοιμαζόταν να επαναλειτουργήσει, όπως και ένα κατάστημα στην Αριστομένους.
Δεν καταμετρήθηκαν τα καταστήματα που στεγάζονταν σε διατηρητέα κτήρια και έχουν μείνει κλειστά εδώ και χρόνια, φαρμακεία και καταστήματα εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

Λίλιαν Ψηλάκη
Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Λίλιαν Ψηλάκη απέδωσε την κατάσταση στη συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης του κοινού, λόγω της μείωσης σε μισθούς και συντάξεις, στα υψηλά ενοίκια, στο ασταθές επιχειρηματικό περιβάλλον, αλλά και στις συνεχόμενες φορολογήσεις.
«Η μπόρα θα περάσει, θα ’ρθει και το ουράνιο τόξο. Αν καταστραφεί η σπονδυλική στήλη της οικονομίας, θα καταρρεύσει όλο το κράτος», σημείωσε.
Ζήτησε δε κατανόηση από την κυβέρνηση για να σταματήσει τις επιπλέον έκτακτες εισφορές, αλλά και να πιεστούν οι τράπεζες να δώσουν χρήματα στις επιχειρήσεις, για να μπορέσουν να κινηθούν.

Παύλος Γκραίκης
Επιχειρήσαμε να έχουμε και την άποψη του προέδρου του Εμπορικού Τμήματος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Παύλου Γκραίκη. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η μείωση του εισοδήματος επέφερε την κατακόρυφη πτώση του τζίρου, κυρίως στις εμπορικές επιχειρήσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλοι κλάδοι που έχουν πληγεί περισσότερο, όπως ο κατασκευαστικός. 
Η δε βύθιση του τζίρου σε όλη τη χώρα είναι το κατ’ αρχήν αποτέλεσμα της μεγάλης πτώσης του εισοδήματος σε κάθε πολίτη, με αποτέλεσμα να τίθενται προτεραιότητες. Και πρόσθεσε: «Αυτές οι τάσεις δεν επηρεάζουν μόνο την αγορά της Καλαμάτας, αλλά και όλες τις αγορές της Μεσσηνίας, έχοντας, από λίγο έως πολύ, παντού τα ίδια αποτελέσματα».
Κατά τον κ. Γκραίκη, ένας από τους λόγους που οδηγούν στα «λουκέτα» είναι η έκτακτη και μεγάλη φορολόγηση που υπέστησαν οι εμπορικές επιχειρήσεις. Μια αιτία ακόμη είναι τα υψηλά ενοίκια, που στην πλειοψηφία τους παραμένουν στην προ κρίσης περίοδο. Υπάρχουν, όμως, όπως σημείωσε, αρκετά παραδείγματα ιδιοκτητών οι οποίοι, σε συνεννόηση με τους ενοικιαστές, συμφώνησαν στη μείωσή τους. Αυτό λειτούργησε επειδή τους τελευταίους μήνες έχει εκφραστεί τόσο από τον ίδιο όσο και από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κ. Μαργέλη, η άποψη ότι η μείωση των ενοικίων θα πρέπει να ακολουθεί τη μείωση των αξιών στην αγορά.
Προβλήματα στον τομέα του ενοικίου αντιμετωπίζουν και οι πρατηριούχοι καυσίμων, οι οποίοι, αν θέλουν να προσφύγουν στα Δικαστήρια ζητώντας τη μείωσή τους, θα πρέπει να καταθέσουν σχετική αγωγή στην Αθήνα. Όμως, με το φόρτο εργασίας που υπάρχει θα πρέπει να περιμένουν την εκδίκαση της ένστασής τους μετά από δύο χρόνια. «Πρόκειται για έναν εκβιασμό που καλά κρατεί. Είναι εξωφρενικό, όποιος από τους πρατηριούχους δεν έχει καταθέσει αγωγή για τη μείωση του ενοικίου, του αυξήθηκε το μίσθωμα» σχολίασε και δήλωσε πως θα καταβάλει προσπάθεια, προκειμένου οι αγωγές να συζητούνται στα οικεία Πρωτοδικεία και όχι στην Αθήνα, ενώ θα θέσει το θέμα και στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Τμήματος του Επιμελητηρίου μίλησε και για τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ, που ίσχυαν μέχρι πρότινος, αλλά και για τις ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, «οι οποίες όμως δεν πρόλαβαν τα “λουκέτα” που μπήκαν στις επιχειρήσεις, από την αδυναμία καταβολής των εισφορών και την απόφαση πολλών εμπόρων να κλείσουν, χωρίς να πλησιάζουν στα όρια της σύνταξης, και να προσπαθήσουν να ζήσουν από κάτι άλλο, έως ότου συνταξιοδοτηθούν.
Παρατήρησε, τέλος, πως ανασταλτικός παράγοντας είναι και το γεγονός ότι οι τράπεζες δεν ανταποκρίνονται στο ρόλο τους να οδηγούν τα κεφάλαια που συγκεντρώνουν στην αγορά, για επενδύσεις, για έργα υποδομής ή και τη στήριξη των νέων επιχειρηματιών, συμβάλλοντας έτσι στην εθνική οικονομία.
 MessiNea | Ειδήσεις απο Μεσσηνία και όλο τον κόσμο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"