Φίλοι που μας παρακολουθούν

Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ 695 δικηγόροι και συμβολαιογράφοι

Η αξία της ακίνητης περιουσίας τους προδίδει μεγάλα εισοδήματα. Όταν όμως η αξία των κατοικιών, εξοχικών και οικοπέδων διασταυρώθηκαν με τα στοιχεία των εισοδημάτων που δηλώθηκαν στην Εφορία, προέκυψαν αποκλίσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις, βγάζουν μάτι.
Τα συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων χτύπησαν κόκκινο όταν διαπιστώθηκε για παράδειγμα ότι μεγαλοσυμβολαιογράφος της Αθήνας έχει στην κατοχή του ακίνητα....
αντικειμενικής αξίας 3,5 εκατ. ευρώ, αλλά δήλωσε το 2010 στην Εφορία καθαρά κέρδη 5.000 ευρώ. Είναι ένας από τους 695 δικηγόρους και συμβολαιογράφους που μπαίνουν τώρα στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ για εξονυχιστικό έλεγχο του πόθεν έσχες και άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών.
Εφαρμόζοντας την πρόβλεψη του Μνημονίου για διενέργεια 1.300 ελέγχων έως το τέλος του έτους σε φορολογούμενους με μεγάλη ακίνητη περιουσία, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε εντολή να ξεκινήσουν οι διασταυρώσεις από τη ΓΓΠΣ ώστε να προκύψει η λίστα των υποψηφίων προς έλεγχο. Η αρχή έγινε από τους δικηγόρους και τους συμβολαιογράφους ανά την Ελλάδα με κριτήριο την αξία της ακίνητης περιουσίας τους και ο επόμενος ελεγκτικός στόχος αφορά μηχανικούς και λογιστές. Σύμφωνα με το Μνημόνιο, έως το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί 600 έλεγχοι.
Οι πρώτες εντολές ελέγχου έχουν ήδη εκδοθεί από την ηγεσία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και αφορούν όλη την Ελλάδα. Από τη λίστα του ΣΔΟΕ ξεχωρίζουν δικηγόρος στην Κόρινθο με αξία ακίνητης περιουσίας 1,085 εκατ. ευρώ και ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος το 2010, όπως και ένας συμβολαιογράφος από την Κόρινθο ο οποίος επίσης δήλωσε μηδενικό εισόδημα, αλλά έχει ακίνητα αντικειμενικής αξίας 1,049 εκατ. ευρώ.
Μεγάλες αποκλίσεις εντοπίζονται και ανάμεσα στην ακίνητη περιουσία ύψους 2,694 εκατ. ευρώ ενός δικηγόρου από την Κρήτη, ο οποίος δήλωσε εισόδημα 22.600 ευρώ, ενώ λιγότερο ύποπτος για φοροδιαφυγή κρίνεται δικηγόρος από την Κόρινθο με δηλωθέντα εισοδήματα 160.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αξίας 1,261 εκατ. ευρώ.
«Δικηγόροι και συμβολαιογράφοι που περιλαμβάνονται στη λίστα, δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητα και φοροφυγάδες», λέει στα «ΝΕΑ» κορυφαίο στέλεχος του ΣΔΟΕ συμπληρώνοντας ότι «αυτό ακριβώς θα ελέγξουμε με το πόθεν έσχες και τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς». Η ίδια πηγή όμως θεωρεί ότι από τους 695 που θα ελεγχθούν θα προκύψουν και πολλά λαβράκια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"