Φίλοι που μας παρακολουθούν

Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Ζημιές άνω των 28 δισ. ευρώ στις τράπεζες από το «κούρεμα»

Ζημιές που υπερβαίνουν τα 28 δισ. ευρώ κατέγραψαν το 2011 οι τράπεζες, οι οποίες συμπεριέλαβαν στους ισολογισμούς τους τις απώλειες των ομολόγων τους μετά το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI). 
Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τις τράπεζες και τους καταθέτες, καθώς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει στείλει τις απαιτούμενες βεβαιώσεις και ήδη έχει....
διαθέσιμα 25 δισ. ευρώ, για την ανακεφαλαιοποίηση.
Η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank, η Eurobank, η Τράπεζα Πειραιώς και η Τράπεζα Αττικής ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα του 2011.
Παράταση έως τα τέλη Μαΐου πήραν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Αγροτική Τράπεζα.
Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αποτελεί το πρώτο βήμα για τον καθορισμό των κεφαλαίων που απαιτούνται. Θα ακολουθήσει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της έκθεσης της Blackrock, τις επόμενες ημέρες.
Παράλληλα, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση, την τρόικα και τους τραπεζίτες, προκειμένου να καθοριστούν οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης.
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να εκδοθεί απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου με την οποία θα καθορίζονται κάποιοι από τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Οι βεβαιώσεις
Όπως προκύπτει από πράξη νομοθετικού περιεχομένου, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει τη δυνατότητα να παρέχει βεβαίωση αλλά και να προκαταβάλει κεφάλαια στις τράπεζες.
Η βεβαίωση χορηγείται μόνο σε όσες τράπεζες κριθούν βιώσιμες από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Επιπλέον, για τις τράπεζες που έλαβαν τη βεβαίωση, το ΤΧΣ θα ορίσει έως δύο εκπροσώπους του στο Διοικητικό Συμβούλιο τους μέχρι να ολοκληρωθούν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Τα αποτελέσματα
Ζημίες συνολικού ύψους 12,3 δισ. ευρώ λόγω κατέγραψε ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας (ΕΤΕ), μετά τη λογιστική απομείωση των ελληνικών ομολόγων που οδήγησε σε ζημίες 11,78 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, η λογιστική απομείωση της αξίας του χαρτοφυλακίου κατά 75% οδήγησε σε ζημία ύψους 11,784 δισ. ευρώ, προ φόρων.  Η ΕΤΕ συμμετείχε στο «κούρεμα» με τίτλους συνολικής ονομαστικής 14,8 δισ. ευρώ.


Επίσης, εγγράφεται πρόσθετη απομείωση ύψους 1,17 δισ. ευρώ (μετά από φόρους) όλων των απαιτήσεων από το Ελληνικό Δημόσιο. Η ΕΤΕ αναγνωρίζει φορολογικό οφέλους 1,3 δισ. ευρώ από τις ζημίες του PSI+, εν αναμονή οριστικοποίησης του νομοθετικού πλαισίου.


Ζημιές 3,81 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η Alpha Bank εξαιτίας της συμμετοχής της στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) και της αύξησης των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια λόγω της ύφεσης.

Ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων (Tier I) της τρίτης μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας υποχώρησε στο 3%, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.



Συνολικές ζημιές μετά από φόρους 5,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 4,6 δισ. ευρώ από το PSI και λοιπές έκτακτες προσαρμογές 856 εκατ. ευρώ που είχαν ήδη υπολογιστεί και επηρεάσει τα εποπτικά κεφάλαια (λόγω κυρίως της αποτίμησης μετοχικών τίτλων σε τρέχουσες τιμές και της απομείωσης της υπεραξίας επενδύσεων του εξωτερικού) ανακοίνωσε η EFG Eurobank.

Ειδικότερα σε σχέση με το PSI, η τράπεζα σημειώνει ότι η απομείωση της αξίας των Ομολόγων και Λοιπών Εγγυημένων Τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου που κατείχε η Eurobank EFG στο χαρτοφυλάκιό της συνολικού ύψους 7,3 δισ. ευρώ ανήλθε σε 4,6 δισ. ευρώ μετά από φόρους και επιβάρυνε τα λειτουργικά αποτελέσματα και τα εποπτικά κεφάλαια της Τράπεζας το 2011.


Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε στα 875 εκατ. ευρώ μετά την πλήρη επίπτωση του PSI.


Στα 6,6 δισεκατομμύρια ευρώ φιαμορφώθηκαν το 2011 τα αποτελέσματα μετά από Φόρους της
Τράπεζας Πειραιώς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα χρήσης που δημοσίευσε η τράπεζα.

Συγκεκριμένα, συμπεριλαμβανομένης της επίπτωσης του PSI μετά από φόρους, τα αποτελέσματα μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες αναλογούντα στους μετόχους διαμορφώθηκαν στα -€6,6 δισ.


Η Τράπεζα σημειώνει ακόμη ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτική Σταθερότητας έχει ήδη παράσχει Βεβαίωση Δέσμευσης για τη συμμετοχή του στην επικείμενη ΑΜΚ της Τράπεζας μέχρι το ποσό των €5,0 δισ. Έτσι, o συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας Πειραιώς αποκαθίσταται στο επίπεδο του 9,7% pro-forma.


Ζημιά ύψους 249,8 εκατομμυρίων ευρώ κατέγραψε το 2011 η
Attica Bank έναντι κερδών 3 εκατομμυρίων το 2010 σύμφωνα με τα αποτελέσματα χρήσης που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή.

Η επιβάρυνση των αποτελεσμάτων της περιόδου οφείλεται στη πρόβλεψη απομείωσης των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που διενεργήθηκε μετά τη συμμετοχή της τράπεζας στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων καθώς και τις αυξημένες προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις.


Η τράπεζα σημειώνει ακόμη ότι στα ίδια ακριβώς επίπεδα διαμορφώνεται και το μετά φόρων αποτέλεσμα δεδομένου ότι μέρος των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων που αναφέρονται στην απομείωση που προέκυψε από τα ομόλογα που είχε στα χαρτοφυλάκιά της η τράπεζα θα αναγνωριστούν σε μεταγενέστερο χρόνο.


Σε ένα άλλο βασικό μέγεθος,ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας για το 2011 διαμορφώθηκε σε 10,7% ενώ ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων (Tier I) ανέρχεται σε 8,7%.
ΤΑ ΝΕΑ online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"