Φίλοι που μας παρακολουθούν

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Στο Eurogroup της Δευτέρας η τελική έγκριση του δανείου

Στις Βρυξέλλες συνεδριάζουν εκ νέου σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, - με φυσική παρουσία αυτή τη φορά -, προκειμένου να δώσουν την τελική έγκριση για τη νέα δανειακή σύμβαση ύψους 130 δισ. ευρώ.
Αντικείμενο προς διαπραγμάτευση είναι το
ζήτημα των δόσεων των χρηματικών ενισχύσεων που θα εξακολουθήσει να λαμβάνει ανά τρίμηνο η Ελλάδα, δηλαδή....
τον τρόπο κατανομής, ώς το 2015 των περίπου 70 δισ. ευρώ από το νέο πρόγραμμα για την κάλυψη των εσωτερικών δαπανών, που δεν αφορούν τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Την Πέμπτη επίσης συνεδριάζει το ΔΣ του ΔΝΤ
προκειμένου να αποφασίσει το ύψος της χρηματοδοτικής στήριξης που θα παρέχει στην Ελλάδα. Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει εισηγηθεί την παροχή 28 δισ. ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Ο γερμανός υπουργός της Γερμανίας
Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από την πλευρά του, δήλωσε ότι περιμένει "ισχυρή συμμετοχή" του ΔΝΤ στο δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος απομείωσης του ελληνικού χρέους (PSI), πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι με βάση την έκθεση της τρόικας η Ελλάδα είναι  συνεπής σε σχέση με ό,τι έχει ζητηθεί ως προαπαιτούμενο.


Σε συνέντευξή του στο
CNBC, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος δήλωσε ότι η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος είναι κορυφαία προτεραιότητα για την ενίσχυσξη της ανάπτυξης, ενώ για την απόφαση της ISDA να κηρύξει πιστωτικό γεγονός την αναδιάρθρωση του χρέους μετά την ενεργοποίηση της ρήτρας συλλογικής δράσης, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δεν αποτελεί πηγή ανησυχίας.

Συνοπτικά από τις μέχρι τώρα διαβουλεύσεις προκύπτουν ότι:


- Δίνεται εντολή για
εκταμίευση των 35,7 δισ. ευρώ του νέου δανείου για την ανταλλαγή των τίτλων που εγράφησαν στο PSI.

- Το
ΔΝΤ καλείται να πάρει τις αποφάσεις του για το νέο ελληνικό πακέτο, που σύμφωνα με υπολογισμούς κυμαίνεται ανάμεσα στα 23 και 28 δισ. ευρώ.

- Οι 17 υπουργοί Οικονομικών έχουν ενημερωθεί για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να ενεργοποιήσει τις
ρήτρες συλλογικής δράσης, καθιστώντας την ανταλλαγή υποχρεωτική κατά ένα τμήμα της και προφανώς θα πάρουν τα μέτρα τους.

- Το
Eurogroup έλαβε γνώση και για την παράταση της προθεσμίας ανταλλαγής των ξένων τίτλων έως τις 23 Μαρτίου, προσδοκώντας μάλιστα την αύξηση της επίσημης εθελοντικής συμμετοχής μέχρι την ημερομηνία αυτή.

- Η χώρα καλείται να συνεχίσει με ιδιαίτερη αυστηρότητα την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν συμφωνηθεί και η κυβέρνηση να συνεργαστεί με την
ομάδα Ράιχενμπαχ ώστε οι δομές του κράτους να αποκτήσουν ουσία και ικανότητα.

Μάλιστα, ο επικεφαλής της ομάδας δράσης της Κομισιόν θα βρεθεί εντός της εβδομάδας στην Αθήνα ενώ την Πέμπτη θα παρουσιάσει την έκθεση προόδου και τον απολογισμό της δουλειάς που έχει γίνει με τα υπουργεία και τους κρατικούς φορείς.


- Οι εταίροι εμφανίζονται ανακουφισμένοι, αλλά διατυμπανίζουν ότι η επιτυχία είναι η ευκαιρία της Ελλάδας να διασωθεί και να κινηθεί στον δρόμο της ανάπτυξης. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"