Σε ατμόσφαιρα ενθουσιασμού και βεβαιότητας το Ισραήλ προσυπόγραψε την Κυριακή, 4 Μαρτίου 2012, στο Τελ Αβίβ, τη δέσμευσή του για πραγμάτωση της ενεργειακής γέφυρας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ με το χαρακτηριστικό όνομα «EuroAsia Interconnector».
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση «σε μια μεστή και ηλεκτρισμένη διάσκεψη Τύπου ο Uzi Landaou, Υπουργός Ενέργειας και Υδάτων του Ισραήλ, ανάδειξε τη σημαντικότητα του....
υποθαλάσσιου καλωδίου στους στρατηγικούς σχεδιασμούς της χώρας του για οικονομική ανάπτυξη και ενεργειακή ασφάλεια».
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση «σε μια μεστή και ηλεκτρισμένη διάσκεψη Τύπου ο Uzi Landaou, Υπουργός Ενέργειας και Υδάτων του Ισραήλ, ανάδειξε τη σημαντικότητα του....
υποθαλάσσιου καλωδίου στους στρατηγικούς σχεδιασμούς της χώρας του για οικονομική ανάπτυξη και ενεργειακή ασφάλεια».
Ο κ. Landaou, αναφέρεται στην ανακοίνωση, «υπογράμμισε την ένθερμη δέσμευση του ίδιου και της κυβέρνησης του Ισραήλ για τελεσφόρηση της σπουδαίου αυτού εγχειρήματος».
Από την πλευρά του ο Yasha Hain, Αντιπρόεδρος της Israel Electric Corporation, «αντιστοίχησε το σύγχρονο αυτό έργο με την βιβλική έξοδο των Ισραηλιτών από την απομόνωση δια μέσου της θαυματουργού διάβασης της Ερυθράς Θάλασσας».
Ο Yiftach Ron Tal, Πρόεδρος της Israel Electric Corporation, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «χαρακτήρισε τη μέρα ως ιστορική μιας και φέρνει το Ισραήλ πιο κοντά στη μέρα που θα πάψει να είναι ‘οικονομικό και ενεργειακό νησί’ και στη σύνδεσή του με το πανευρωπαϊκό ηλεκτρικό δίκτυο».
Ο Πρόεδρος της ΔΕΗ-Quantum Energy Νάσος Κτωρίδης δήλωσε ότι από την εμπνευσμένη αυτή σύμπραξη μόνο οφέλη μπορούν να προκύψουν για τους τρεις εταίρους.
«Η Ελλάδα θα αυξήσει την ενεργειακή της απόδοση, και θα γίνει ένας σημαντικός παράγοντας στην ευρωπαϊκή ενεργειακή σκακιέρα. Η Κύπρος θα πάψει να είναι ένα νησί και θα παρέχει μια σταθερή ροή της ενέργειας μέσα και έξω από τη χώρα, και το Ισραήλ θα γίνει ένας σημαντικός φορέας ενέργειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο», είπε ο κ. Κτωρίδης, καταλήγει η ανακοίνωση.
Σε σύντομους χαιρετισμούς τους οι Πρέσβεις Ελλάδας και Κύπρου εξέφρασαν την υποστήριξη των κυβερνήσεων τους στην πρόοδο του εγχειρήματος.
Η ολοκλήρωση και η επικύρωση της τεχνοοικονομικής μελέτης από τους τρεις εταίρους του έργου εντός του 2012 σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης και την έναρξη υλοποίησης του εντός τριάντα έξι μηνών.
Η υποθαλάσσια ενεργειακή γέφυρα EuroAsia Interconnector θα συνδέσει μεταξύ τους Ισραήλ, Κύπρο, Κρήτη και Πελοπόννησο εξασφαλίζοντας συμμετοχή τους με το Πανευρωπαϊκό Ηλεκτρικό Δίκτυο.
Ετσι οι τρεις συμβαλλόμενες χώρες πέρα από την ενεργειακή τους ασφάλεια και ανεξαρτησία κερδίζουν και από την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε ευρωπαϊκές χώρες με ελλειμματικό ενεργειακό ισοζύγιο.
Τόσο η δυναμικότητα των 2000 MW όσο και το μήκος 540 ναυτικών μιλίων του καλωδίου καθώς και το μέγιστο βάθος των 2000 μέτρων που αυτό αναμένεται να ποντιστεί καθιστούν το όλο εγχείρημα την πιο μεγαλεπήβολη ηλεκτρική σύνδεση που έγινε μέχρι στιγμής στον κόσμο, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Το έργο με κόστος εκτέλεσης περίπου 1.5 δις ευρώ, καθίσταται ιδιαίτερα ελκυστικό για την Κυπριακή Δημοκρατία εφόσον την πλήρη χρηματοδότησή του αναλαμβάνει η ΔΕΗ - Quantum Energy.
Το έργο αποσβένεται σε 1500 μέρες από την μέρα λειτουργίας του ενώ τα έσοδα στη διάρκεια της ζωής του αναμένεται να ανέλθουν στα 17. 5 δις ευρώ, καταλήγει η ανακοίνωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"