Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Bloomberg: Το μυστικό δάνειο της Goldman στην Ελλάδα αποκαλύπτει τους «αμαρτωλούς»

Λεπτομέρειες για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Goldman Sachs για την ανταλλαγή χρέους, φέρνει στο φως το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, που φιλοξενεί δηλώσεις δύο πρώην προέδρων του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).
«Το μυστικό δάνειο της Ελλάδας από την Goldman Sachs Group Inc. (GS) ήταν ένα δαπανηρό λάθος από την αρχή» σχολιάζει το Bloomberg. 
«Την ημέρα του 2001 που επιτεύχθηκε η συμφωνία η κυβέρνηση χρωστούσε στην τράπεζα περίπου....
600 εκατ. ευρώ περισσότερα από τα 2.8 δισ. που δανείστηκε» είπε στο πρακτορείο ο πρώην επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Σπύρος Παπανικολάου.

«Έως τότε η τιμή της συναλλαγής, ένα παράγωγο που μεταμφίεσε το δάνειο και που η Goldman Sachs έπεισε την Ελλάδα να μην το τεστάρει με τους άλλους ανταγωνιστές, είχε σχεδόν διπλασιαστεί στα 5,1 δισ. ευρώ», εξήγησε ο Σπύρος Παπανικολάου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Σπύρος Παπανικολάου και ο προκάτοχος του στον ΟΔΔΗΧ, Χριστόφορος Σαρδέλης αποκαλύπτουν για πρώτη φορά το συμβόλαιο που βοήθησε την Ελλάδα «να κρύψει το αυξανόμενο δημόσιο χρέος της προκειμένου να ανταποκρίνεται στις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είπαν ότι η Ελλάδα δεν καταλάβαινε τι αγόραζε και ήταν ανέτοιμη να κρίνει το ρίσκο ή το κόστος».

«Η συμφωνία με την Goldman Sachs είναι μία πολύ σέξι ιστορία μεταξύ δύο αμαρτωλών» είπε στο πρακτορείο ο Χριστόφορος Σαρδέλης.

«Η συναλλαγή της Goldman Sachs αντάλλαξε χρέος που εκδόθηκε από την Ελλάδα σε δολάρια και γιεν για ευρώ, χρησιμοποιώντας ιστορικές συναλλαγματικές ισοτιμίες, έναν μηχανισμό που συνεπάγεται μία μείωση χρέους» σημείωσε ο Χριστόφορος Σαρδέλης.

Επίσης, σύμφωνα με το Bloomberg, η Goldman, χρησιμοποίησε μία ανταλλαγή επιτοκίου εκτός αγοράς για να ξεπληρώσει το δάνειο. Αυτές οι ανταλλαγές επιτρέπουν στους αντισυμβαλλόμενους να ανταλλάξουν δύο φόρμες πληρωμής τόκου, όπως σταθερά ή κυμαινόμενα επιτόκια, που αναφέρονται σε ένα τεκμαρτό πόσο του χρέους.

«Όπως αρχικά αναφέρθηκε το 2003, η Goldman Sachs χρησιμοποίησε ένα φανταστικό, ιστορικό επιτόκιο στις ανταλλαγές για να κάνει περίπου το 2% του χρέους της Ελλάδας να εξαφανιστεί από τους εθνικούς λογαριασμούς της. Προκείμενου να ξεπληρώσει τα 2,8 δισ. ευρώ που δανείστηκε από την τράπεζα η Ελλάδα εισήλθε σε ένα ξεχωριστό συμβόλαιο ανταλλαγής που συνδέεται με αλλαγές επιτοκίων» υπογραμμίζει το Bloomberg.

«Η Ελλάδα ήταν «ανάπηρη», εν μέρει εξαιτίας των όρων που επέβαλλε η Goldman Sachs» εξήγησε ο Σπύρος Παπανικολάου και πρόσθεσε ότι «ο Σαρδέλης δεν μπόρεσε στην πραγματικότητα να κάνει ό,τι κάθε διαχειριστής χρέους πρέπει να κάνει όταν του προσφέρεται κάτι, που είναι να πάει στην αγορά και να ελέγξει την τιμή. Δεν το έκανε γιατί η Goldman του είπε ότι εάν το κάνει αυτό η συμφωνία ακυρώνεται»

«Το άμεσο κέρδος της Goldman Sachs από την συναλλαγή επιδεικνύει τους κινδύνους για τους πελάτες που εμπλέκονται σε περίπλοκες, προσαρμοσμένες συναλλαγές που δεν διαθέτουν συγκρίσιμες τιμές αγοράς και των οποίων οι αμοιβές δεν αποκαλύπτονται» σχολιάζει το πρακτορείο.

Ωστόσο, η ίδια η Goldman Sachs αρνήθηκε να σχολίασε πόσα κέρδισε από αυτές τις ανταλλαγές χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"