Τέλος εποχής για τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς που αποτέλεσε επικοινωνιακό εργαλείο για πρόσωπα, όπως ο Κώστας Λαλιώτης που τη χρησιμοποίησε ως εφαλτήριο για την πολιτική του καριέρα μέχρι το Γιώργο Παπανδρέου που ακόμα και επί εποχής μνημονίου , στην αρχή τουλάχιστον, παρά τις εισηγήσεις της πρώην υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου για «κλείσιμο» της γραμματείας δεν ήθελε να ξεκινήσουν από εκεί οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις Οργανισμών. Ωστόσο η Γενική Γραμματεία φαίνεται ότι....
πέφτει και αυτή θύμα των καταργήσεων Δημοσίων Οργανισμών, όπως πρότεινε εκ νέου πριν από την μετακίνησή της στο υπουργείο Ανάπτυξης η κ. Διαμαντοπούλου, αν και η ίδια ήταν γενική γραμματέας το 1988, αφήνοντας στο παρελθόν την παρέα των Λαλιώτη, Παπανδρέου, Πέτρου Ευθυμίου , του Πέτρου Κωστόπουλου που ήταν υπεύθυνος της Μπιενάλε Θεσσαλονίκης το 1986, του Γρηγόρη Βαλλιανάτου από τους πρώτους που συνέβαλαν στη σύγκληση άτυπου συμβουλίου υπουργών νεολαίας στην Αθήνα , μέχρι την Μαρία Αρσένη, τον επικοινωνιολόγο Γιώργο Σεφερτζή , την Τόνια Μοροπούλου και τον Στέφανο Μανίκα. Είναι χαρακτηριστικό μίας άλλης εποχής ότι τότε σε επίπεδο διεθνούς πολιτικής ψηφίστηκε ο Κατασταστικός Χάρτης των Δικαιωμάτων της Νέας Γενιάς , που σήμερα αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας.
Η πρώην υπουργός πάντως όσον αφορά στην προτεινόμενη κατάργηση των Γενικών Γραμματειών Νέας Γενιάς και Δια Βίου Μάθησης, και ένταξη των αρμοδιοτήτων τους στη βασική δομή του υπουργείου , στο έγγραφο της, αναφέρει πως « με τη λειτουργία του Ινστιτούτου Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης έχει την ευθύνη του συνόλου των δράσεων των δύο Γραμματειών, ο ρόλος των μέχρι τώρα Γενικών Γραμματειών είναι καθαρά επιτελικός, ενώ οι στόχοι εξυπηρετούνται πλήρως από τον εν λόγω φορέα»
Αρχικά ιδρύθηκε το Υφυπουργείο Νέας Γενιάς και Αθλητισμού και αμέσως μετά ιδρύθηκε το 1983 και η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, η οποία αρχικά υπαγόταν στο Υπουργείο Πολιτισμού ενώ σήμερα υπάγεται στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από ένα μικρό διάστημα που οι αρμοδιότητες είχαν «περάσει» στο υπουργείο Εργασίας.
Αρχικός στόχος ήταν να δώσει έναν καινούργιο και μοντέρνο αέρα στην νεολαία της εποχής, χωρίς να ισχύουν πάντα οι κανόνες της παραδοσιακής πολιτικής. Η Γενική Γραμματεία νέας Γενιάς εκείνης της εποχής εστίασε στο «διαφορετικό , το πολυπολιτισμικό στυλ μίας άλλης περιόδου, με πρώτο γενικό γραμματέα τον Κώστα Λαλιώτη.
Όσοι έζησαν σε εκείνη την πρώτη εποχή θυμούνται ακόμα τα περίφημα ταξίδια στα ελληνικά νησιά, με θρυλικά τα ταξίδια στη Χάλκη, που καθιερώθηκε ως διεθνές κέντρο Ειρήνης και Φιλίας των νέων όλου του κόσμου .
Στόχος ήταν να στηριχθεί το μικρό νησί, που επειδή τότε δεν είχε ξενώνες, οι νέοι έμεναν στο πλοίο που τους μετέφερε. Αργότερα, προκειμένου να φιλοξενηθούν νέοι από όλον τον κόσμο μέσω προγράμματος των δήμων , έφτιαξαν τα σπίτια των κατοίκων, υπό τον όρο να φιλοξενούν το καλοκαίρι τους νέους.
Η πρώτη περίοδος της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς είχε επίσης τον κοινωνικό τουρισμό, την εκπτωτική κάρτα νέων ,τον θεσμό των δωρεάν εισιτηρίων για τους νέους, ενώ δημιουργήθηκαν τα κέντρα Νεότητας σε όλη την χώρα.
Η ΓΓ Νέας Γενιάς συμμετείχε στο θεσμό της Biennale Νέων Καλλιτεχνών, ενώ ανέλαβε τη διοργάνωση της 2ης Biennale στη Θεσσαλονίκη, το 1986 , όπου πρωτοστατούσε ο Πέτρος Κωστόπουλος ενώ στην Αθήνα διοργανώθηκε το περίφημο διεθνές Rock in Athens Festival με τη συμμετοχή νεανικών συγκροτημάτων από όλη την Ευρώπη.
Ωστόσο ο πρώτος ενθουσιασμός δεν κράτησε πολύ και από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90 η γενική γραμματεία νέας Γενιάς δε φαίνεται να ακολούθησε ανοδική πορεία , με αποτέλεσμα αρκετούς νέους σήμερα να μην γνωρίζουν ούτε την ύπαρξη της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"