Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Τα σκουπίδια θέλουν το… Γερμανό τους. Απειλές Νίκα σε Τατούλη.

Ο Νίκας απειλεί τον Τατούλη ότι θα προσφύγει στον Ράιχενμπαχ για τα απορρίμματα
Απ’ ευθείας στον Χορστ Ράιχενμπαχ, επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν για την Ελλάδα, προειδοποίησε χθες ότι θα προσφύγει ο δήμαρχος Καλαμάτας -και πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου- Παναγιώτης Νίκας, αν δεν δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα της ενδιάμεσης διαχείρισης των σκουπιδιών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Ο δήμαρχος -σε χθεσινές δηλώσεις του, τόσο στα τοπικά, όσο και σε περιφερειακά μέσα ενημέρωσης- τόνισε ότι....
οι δήμαρχοι θα απευθυνθούν στον αξιωματούχο της Ε.Ε., αν η Πολιτεία και η Περιφέρεια Πελοποννήσου εξακολουθήσουν να μην ασχολούνται με τον άμεσο σχεδιασμό διαχείρισης για τους επόμενους 40 μήνες τουλάχιστον, μέχρι την υλοποίηση της οριστικής λύσης.
Ο Π. Νίκας επανέλαβε επίσης ότι το καλοκαίρι η κατάσταση με τα σκουπίδια της Πελοποννήσου θα είναι ανεξέλεγκτη, μιλώντας χαρακτηριστικά για «βόμβα σκουπιδιών».
Λίγο μετά τη γνωστοποίηση των πιο πάνω δηλώσεων του δημάρχου Καλαμάτας και προέδρου της ΠΕΔ, ιστοχώροι και μπλογκ της Πελοποννήσου, φίλα προσκείμενοι στον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, έκαναν λόγο για «προβοκάτσια Νίκα» απέναντι στον περιφερειάρχη.

ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ

«Οι δήμαρχοι δεν φταίνε, δεν έχουν ούτε θεσμικό ρόλο για τη διαχείριση των σκουπιδιών, ούτε τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που κοιμούνται στα ντουλάπια» είπε ο Π. Νίκας χαρακτηριστικά, μιλώντας χθες το μεσημέρι στα γραφεία της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Καλαμάτας, στο Διοικητήριο.
Μάλιστα σημείωσε ότι οι δήμαρχοι θα απευθυνθούν στον Χορστ Ράιχενμπαχ, επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν για την Ελλάδα, αν συνεχιστεί η ίδια αντιμετώπιση απέναντί τους -«κανένας δεν έχει συζητήσει σοβαρά με τους δημάρχους» σημείωσε ο Π. Νίκας.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας στις χθεσινές δηλώσεις του, σημείωσε ότι η διοίκηση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) θα απασχοληθεί στην αμέσως επόμενη συνεδρίασή της με το οξύτατο πρόβλημα που ήδη προκύπτει για την Περιφέρεια Πελοποννήσου ως προς τη διαχείριση των σκουπιδιών κατά τη μεταβατική περίοδο μέχρι την οριστική λύση.
Παρόντες στη συνεδρίαση θα είναι και οι 26 δήμαρχοι της Περιφέρειας -«που έχουν να προτείνουν συγκεκριμένες λύσεις» παρατήρησε ο δήμαρχος Καλαμάτας, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχουν τρόποι για να λυθεί το πρόβλημα».
Πρόσθεσε μάλιστα ότι η ΚΕΔΕ -δια του προέδρου της έχει ήδη απευθύνει έγγραφη πρόσκληση προς τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, αλλά και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, να υπάρξει σύσκεψη με αντικείμενο την άμεση εκπόνηση σχεδιασμού για το μεταβατικό στάδιο της διαχείρισης.

ΑΠΕΡΑΝΤΟΣ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΣ

Οπως είπε ο Π. Νίκας, ενημέρωσε ήδη την ΚΕΔΕ για το θέμα αυτό, προειδοποιώντας ότι αν άμεσα δεν υπάρξει μέριμνα για τη διαχείριση, «το καλοκαίρι η Πελοπόννησος θα είναι ένας απέραντος σκουπιδότοπος», για να τονίσει με έμφαση στη συνέχεια:
«Δεν φταίει ο Σμυρνιώτης για τα σκουπίδια στην Τρίπολη, ούτε χρήματα έχει ούτε θεσμικό ρόλο» δήλωσε, προειδοποιώντας ότι σύντομα θα ακολουθήσει η Σπάρτη και άλλες πόλεις της Πελοποννήσου, αναρωτήθηκε δε πώς μπορεί να ζητείται να κλείσουν οι ΧΑΔΑ ώς το τέλος Ιουνίου «χωρίς εναλλακτικό σχεδιασμό, πού θα πάνε τον Ιούλιο τα σκουπίδια;» παρατήρησε.
Ταυτόχρονα ο Π. Νίκας τόνισε ότι μόνο η Καλαμάτα, για το μεταβατικό στάδιο μέχρι την υλοποίηση της οριστικής λύσης στη διαχείριση των σκουπιδιών, θα χρειαστεί να εξεύρει περί τα 9 με 10.000.000 ευρώ προκειμένου να διευθετήσει το θέμα των απορριμμάτων της -«δαπάνη που είναι αδύνατον να καλυφθεί» είπε ο δήμαρχος
Οι δήμοι ούτε έχουν την αρμοδιότητα, ούτε μπορούν να σηκώσουν το βάρος από μόνοι τους, σημείωνε νωρίτερα ο Π. Νίκας μιλώντας στη Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης:
«Δεν μπορεί να κάνουν τα υπουργεία ότι δεν ξέρουν τίποτα και δεν μπορεί η Περιφέρεια να ασχολείται μόνο με την ολική διαχείριση. Μέχρι τότε τι θα γίνει η Τρίπολη, θα ζει αυτό το δράμα; Δεν φταίει ο δήμαρχος. Δεν πρέπει να κρύβουμε τα σκουπίδια μας κάτω από το χαλί. Αλλοι σχεδίασαν και άλλοι έχουν τα λεφτά για να λύσουν το πρόβλημα».
Ο δήμαρχος Καλαμάτας -με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου- επανέλαβε ότι οι δήμαρχοι δεν θα πληρώσουν τα πρόστιμα που επιβάλλει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ χαρακτήρισε «θλιβερό» το γεγονός ότι η συγκρότηση του περιφερειακού συνδέσμου διαχείρισης στερεών αποβλήτων προβλέπεται να γίνει σε 6 μήνες από τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"